Kovesi a obtinut cele mai multe voturi in ambele Comisii ale PE, in cursa pentru desemnarea procurorului-sef european

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Kovesi a obtinut cele mai multe voturi in ambele Comisii ale PE, in cursa pentru desemnarea procurorului-sef european
Kovesi a obtinut cele mai multe voturi in ambele Comisii ale PE, in cursa pentru desemnarea procurorului-sef european
de Magda Florea la 27 Feb. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
procuror sef europeanlaura codruta kovesicandidatura parchet europeanaudieri kovesi

Comisia CONT a Parlamentului European a sustinut marti audierile pentru functia de procuror-sef al Parchetului Uniunii Europene. Laura Codruta Kovesi a obtinut cele mai multe voturi, mai exact, 12. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot. Miercuri, si comisia LIBE a oferit cele mai multe voturi tot Laurei Codruta Kovesi. Pe locul doi s-a situat candidatul francez, cu 22 de voturi.

Update, 27 februarie

 
Astazi, Comisia pentru drepturi si libertati civile (LIBE) din Parlamentul European a votat in favoarea Laurei Codruta Kovesi, dupa ce ieri, romanca a iesit invingatoare si in urma votului sustinut de Comisia pentru control bugetar (CONT).
 
Fosta sefa DNA a obtinut miercuri 26 de voturi, pe locul doi situandu-se contracandidatul sau francez, Francois Bohnert, cu 22 de voturi. Kovesi a avut o prestatie exemplara in fata europenilor, convingandu-i ca este candidatul potrivit pentru sefia Parchetului European, desi reprezentantii Guvernului Romaniei au desfasurat o campanie impotriva fostei sefe DNA, atitudine taxata dur de oficialii europeni, care spun ca atitudinea Executivului de la Bucuresti este "ridicola".
 
Chiar daca, in acest moment, Kovesi are sustinerea deplina a Parlamentului European pentru obtinerea functiei de procuror-sef european, lupta nu se termina aici. 
 
Ce urmeaza acum?
 
Propunerea celor doua comisii va fi apoi trimisa Conferintei Presedintilor si presedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani.
 
Procurorul-sef va fi numit de comun acord de catre Parlamentul European si Consiliu. 
 
Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European si Consiliul il numesc de comun acord pe procurorul-sef european pentru un mandat de sapte ani, care NU poate fi reinnoit. Consiliul hotaraste cu majoritate simpla.
 

Prima reactie a Laurei Codruta Kovesi, dupa aflarea rezultatelor votului


Pe aeroport, in drum spre casa, Kovesi a oferit o scurta declaratie: "Sunt foarte bucuroasa, acum am aflat. Multumesc tuturor celor care m-au sustinut".

Jurnalistii americani o denumesc pe Kovesi drept "un procuror cu un istoric de activitate iesit din comun in ceea ce priveste aruncarea dupa gratii a politicienilor corupti". 
 
Pentru un procuror cu un istoric de activitate iesit din comun in ceea ce priveste aruncarea dupa gratii a politicienilor corupti, fosta sefa a DNA din Romania se confrunta cu inca o problema in plus fata de competitorii ei: propriul Guvern se opune, scrie publicatia americana Bloomberg, despre Laura Codruta Kovesi si candidatura ei la functia de procuror sef european.
 
Bloomberg puncteaza faptul ca L.C.Kovesi a fost demisa de la sefia Directiei Nationale Anticoruptie la ordinul PSD, "dupa ce a aruncat dupa gratii zeci de politicieni corupti". Referitor la candidatura lui Kovesi la functia de procuror-sef european, jurnalistii spun ca romanca incearca sa obtina postul, desi blocul comunitar si-a anuntat sustinerea pentru candidatul francez si propriul Guvern ii este ostil.

Citeste si: Presa internationala: Kovesi a fost demisa de PSD dupa ce a aruncat dupa gratii politicieni corupti

Update: 


Comisia PE a votat in favoarea lui Kovesi: 12 voturi pentru Kovesi, 11 pentru Bohnert si 1 pentru Ritter. Desi Guvernul Romaniei a incercat prin reprezentantii sai din PE sa ii puna dificultati in discurs, Kovesi a avut o prestatie exemplara in fata europenilor, convingandu-i ca este candidatul potrivit pentru sefia Parchetului European.

Cele mai tendentioase intrebari pe care Kovesi le-a tratat cu obiectivitate, au venit din partea Mariei Grapini. Totusi, Grapini a obtinut rezultatul opus intentiilor sale, oferindu-i fostei sefe DNA ocazii de a oferi cifre si argumente care au demontat intentiile PSD de a sabota candidatura romancei.

Discursul lui Kovesi a fost relaxat, Kovesi oferind exemple, cifre, statistici, mai ales din activitatea in fruntea DNA, prezentand performante judiciare istorice inregistrate de institutie cu domnia sa la conducere. Kovesi s-a situat la nivel de discurs si de abordare a intrebarilor primite peste contracandidatii sai, care au prezentat puncte de vedere mai generale, fara solutii clare si fara prea multe exemple concrete.

Desi am putea spune ca Laura Codruta Kovesi este un candidat al unei lumi dure, estul european fiind marcat de coruptie, faptul ca a fost intampinata la PE cu laude din partea oficialilor, care i-au admirat prestatia din Romania de la DNA si i-au admirat puterea de a se afla acolo, in ciuda Guvernului care "lupta" impotriva sa, ne spune ca totusi, europenii vor un procuror-sef invatat cu "munca de jos".

Daca L. C Kovesi a reusit sa razbata in fruntea unei institutii care lupta impotriva coruptiei intr-o tara cu fraude de sute de milioane de euro, cum este Romania, cu siguranta acesta este un avantaj pentru candidatura sa la sefia PE.

Audierea a luat sfarsit. 

Dupa audieri, urmeaza "o evaluare completa” si o scrisoare catre presedintele Tajani cu pozitia comisiilor LIBE si CONT. Comisia CONT va face evaluarea in aceasta seara. Comisia LIBE are miercuri dimineata intalnirea coordonatorilor, la ora 9,00, si la ora 11 reuniunea extraordinara a Comisiei, cand se va si vota.

Europarlamentar spaniol: Vad in CV ca in 2017 ati primit o medalie de la o fundatie de partid, ACSU. Cum va veti apara independenta in aceste circumstante? 
 
Laura Codruta Kovesi: 
 
Imi voi apara independenta prin rezultatele pe care le-am avut pana acum. Intotdeauna am fost independenta. Am respectat intotdeauna legea. Am anchetat membri din diferite partide politice
 
Am anchetat persoane bogate, cu pozitii importante, insa pentru ca am fost independenti intotdeauna am dus la bun sfarsit aceste cazuri
In momentul de fata exista incercari de a limita aceasta independenta

O europarlamentara PPE o intreaba care e experienta sa in cele mai mediatizate cazuri, cand atentia a fost concentrata asupra sa, si experienta cu OLAF si celelalte instante europene.
 
Laura Codruta Kovesi: 
 
Aproape toate cazurile suscitau interes din perspectiva persoanelor investigate, competenta DNA viza investigatii pentru coruptie la nivel inalt. Au fost investigati primari, senatori, deputati, ministri, fosti ministri
Va asigur ca de fiecare data comunicarea publica s-a facut cu respectarea principiului de nevinovatie. Datele au fost comunicate intotdeauna cu respectarea legii si a regulilor CSM
 
Europarlamentara de la grupul socialistilor: In ce mod indepliniti toate cerintele pentru ocuparea functiei de procuror sef? Independenta trebuie sa fie mai presus de orice indoiala 
 
Laura Codruta Kovesi:
 
In momentul depunerii candidaturii am verificat toate criteriile, le indeplinesc pe toate.
 
Articolul 54 din legea 303/2004 are 4 conditii: vechime de 15 ani, sa nu fi colaborat cu serviciile de informatii, sa nu fi fost sanctionat disciplinar in ultimii trei ani si sa fi avut calificativul FB la ultimele trei evaluari. Toate aceste conditii le indeplinesc
In ce priveste colaborarea cu serviciile, legea o stabileste in sensul de politie politica, si nu in sensul de colaborare institutionala, care poate sa apara in exercitarea activitatii de procuror.
 
In toata activitatea mea de procuror am respectat intotdeauna legea. Trebuie sa ne desfasuram activitatea cu pasiune, dar nu cu patima. Intotdeauna voi aborda profesional obligatiile care imi revin. Nu are nicio relevanta pentru mine relatiile de acum din Romania dintre ministrul Justitiei si sistemul juridic.
 
Intrebare europarlamentar ALDE: Concret, cum ati folosi corespondentii Eurojust pentru a va asigura ca statele neparticipante nu ingreuneaza activitatea EPO?
 
Laura Codruta Kovesi:
 
Procurorii europeni delegati vor ramane procurori in sistemele nationale, dar anchete transfrontaliere s-au facut si in anii trecuti si un mod eficient au fost echipele de investigarea comune.
 
Eurojust va putea avea o colaborare foarte stransa cu EPO prin schimbul de informatii, suport informativ si folosirea unor ofiteri de legatura sau puncte de contact, necesare si in relatia cu statele neparticipante.
 
Va fi responsabilitatea procurorului sef de a incerca acorduri de colaborare cu statele neparticipante si modul in care acestea pot fi convinse sa adere la EPO e doar prin obtinerea unor rezultate credibile de catre aceasta noua structura de parchet
 
Eurodeputata de la Verzi: Sunt mandra ca se afla aici in ciuda groaznicei campanii pe care propriul sau guvern a lansat-o impotriva sa. Nu credem ce se spune si eu personal am motive sa cred, pentru ca stiu ce se intampla cand trimiti la inchisoare persoane din sfere inalte. Ce masuri ati lua pentru a se asigura ca sunt respectate drepturile fundamentale ale posibililor suspecti?
 
Laura Codruta Kovesi:
 
Va fi o prioritate pentru toti din structura EPO. Au fost foarte multe situatii in care constatand ca s-au comis acte ilegale, potrivit legii, le-am infirmat. In situatia in care ar aparea in activitatea EPO astfel de situatii de incalcare a drepturilor fundamentale sunt convinsa ca trebuie luate masuri, diseminarea informatiei in structura EPO.
 
In Romania activitatea procurorilor e sub controlul strict al judecatorilor.
 
Europarlamentar GUE: Sunt complet solidara cu dvs referitor la atacurile la care ati fost supusa. Sunt miscata ca l-ati mentionat pe procurorul Falcone. V-ati referit la doua distinctii primite, de la CIA, in 2011 si 2007. In Romania au functionat inchisori CIA
 
Laura Codruta Kovesi:
 
Sunt premii oferite de o agentie de aplicare a legii, nu CIA, de Secret Service, care protejeaza demnitarii si moneda nationala. In activitatea de procuror DIICOT am investigat foarte multe dosare legate de bancnote false si de criminalitate cibernetica. Pentru modul in care am fost implicata in dezvoltarea posibilitatilor de anchetare in acest domeniu am fost recompensata cu cele doua distinctii. Nu am dobandit nicio cetateni americana, nu am colaborat cu CIA, iar stirile care au aparut sunt neadevarate.
 
Europarlamentarul Catalin Ivan, independent (ex-PSD): E adevarat ca CSM a constat ca DNA a influentat instanta intr-un proces care va viza direct? E adevarat ca SRI a facut parte din echipele mixte de investigatii? Cum explicati ca 40% din cazuri au fost achitari?
 
Laura Codruta Kovesi:
 
Am avut un proces pentru afirmatii neadevarate intr-o emisiune, cu decizie definitiva de afirmatii neadevarate, am fost defaimata. Niciodata nu am facatu niciun act pentru a influenta, procesele au fost publice, au fost mai multe instante care mi-au dat dreptate. 
Exista un raport al Inspectiei Judiciare care spun ca judecatorii nu au fost influentati.
 
Ofiterii SRI nu au administrat probe, nu au participat in procesul penal. Au existat sesizari de la SRI, asa cum e prevazut in lege. Probele au fost administrate de procurori.
 
Este falsa rata de achitari, in fiecare an procentul a fost intre 10 si 13 %, probabil va referiti la ultimul raport, cu 36% achitari, de 6 luni nu mai fac parte in DNA. Diferenta de achitari e datorata dezincriminarii unor fapte penale, respectiv abuzul in serviciu. Rata reala e de 13%.
 
Traian Ungureanu, de la PPE: Cum veti colabora cu viitorii procurori delegati europeni? Guvernul care va face propunerile va este in mod deschis si evident ostil. Cum veti rezolva problema aceasta de lucru si de imagine?
 
Laura Codruta Kovesi:
 
Instructiunile in dosarele penale se vor da intotdeauna de camera permanenta. Dosarele vor fi repartizate aleatoriu. Procurorii delegati vor trebui sa tina cont de instructiunile din partea camerei permanente
Guvernul e ostil in ce ma priveste pe mine, dar nu trebuie sa fie ostil in ce priveste activitatea unei institutii europene
Va fi adoptat un regulament intern. Indiferent de cat de ostil sau prietenos e un guvern, ca procuror trebuie sa iti faci treaba
 
Maria Grapini: Cum ati promova rolul proactiv al procurorilor delegati europeni? Sa nu spun ca ati mintit, CSM a dat azi raspuns ca nu vi s-a refuzat gradul de parchet general. Asi fost pusa sub acuzatie?
 
Presedintele de sedinta face apel la ordine.
 
Laura Codruta Kovesi:
 
Practica procurorilor delegati va fi in concordanta cu strategia care va fi stabilita.
Nu sunt la curent cu ce a facut CSM, conditia prevazuta de lege nu are legatura cu gradul profesional.
Sunt primul procuror caruia i s-a refuzat aceasta cerere, dar nu e o conditie prevazuta de lege.
 
In ce priveste revocarea din functia de procuror sef, a venit ca urmare a unei decizii a CCR in care nu am fost parte. Nu am avut posibilitatea de a face un recurs. Am trimis o plangere la CEDO care a trecut de filtru.
 
Plangerea vizeaza chestiuni de principiu, daca procurorii mai sunt sau nu independenti.
 
Monica Macovei: Care e experienta pe cazuri de inalta coruptie si frauda? Frauda cu fonduri europene se intampla in principal in Europa de Est. Vorbim de coruptie sistemica. Puteti detalia experienta dvs?
 
Laura Codruta Kovesi:
 
In ce priveste dosarul penal sunt nevinovata, vizeaza extradarea unei persoane. In fiecare an DNA a trimis in judecata circa 1.000 de persoane, circa 900 fiind condamnate. Peste 60 erau inalti oficiali, ministri, deputati, senatori. Ca procuror sef DNA am spus ca atunci cand un politician ma va suna sa intervina o sa fac public acest lucru. Acest lucru nu s-a intamplat. 
 
In ce priveste fondurile europene, in fiecare an DNA a avut pe rol peste 2.000 de dosar. OLAF a deschis 200 de cazuri in fiecare an. Investigand atat de multe dosare, suntem familiarizati cu tipologiile de comitere a faptelor

Update: Incep intrebarile pentru Kovesi


A inceput audierea Laurei Codruta Kovesi. Kovesi tine discurs introductiv de maximum sapte minute. Iata ce a declarat fosta sefa DNA pana acum: 

"Voi incepe in engleza, stiu ca multi romani urmaresc transmisiunea, cand se va trece la intrebari voi vorbi in romana. Am fost procuror jumatate din viata mea. Crearea unui pachet european independent si eficient e o oportunitate profesionala unica. Va prezint pe scurt viziunea mea. Parchetul european trebuie sa protejeze interesele financiare ale UE, sa recupereze daunele".

"Sunt obisnuita sa lucrez in conditii de stres si presiune publica", a mai adaugat Kovesi.

"Am experienta indelungata in gestionarea echipelor mari, in luarea de decizii strategice, sunt obisnuita sa lucrez in situatii de stres si de presiune publica. Recuperarea daunelor a fost cea mai importanta pentru mine. 
 
In mandatul meu, DNA a pus sechestru pe bunuri de peste 2 miliarde de euro. Am pus sechestru pe proprietati si conturi bancare din alte tari. Acestea sunt realizarile mele profesionale.
 
 Care sunt principiile pe care se bazeaza activitatea mea: procurorul trebuie sa respecte statul de drept si sa aiba o busola morala puternica. Trebuie sa aplicam legea si sa respectam dreptul celor implicati in anchete", spus Kovesi.

Update: S-a incheiat audierea candidatului francez, urmeaza Laura Codruta Kovesi

Monica Macovei, intrebari pentru candidatul francez: Rolul procurorului sef al EPO e unul mai mult de coordonare si diplomatice intre statele membre mai degraba decat lucrand efectiv si jucand efectiv pe dosare de frauda?

Jean-François Bohnert a raspuns:

Care sunt infractiunile aflate sub jurisdictia EPO, altele decat frauda cu fonduri europene si TVA la fonduri europene? Seful EPO trebuie sa aiba ambele capacitati, atat de coordonare, si aici intervine o sensibilitate diplomatica, si nu numai ...

Functia prevazuta in regulamentul Parchetului prevede si ca acest parchet sa functioneze in colaborare cu toate statele membre, participante sau nu. Sa fii tehnician e necesar, dar nu si suficient. In ce priveste infractiunile fata de fraudele de tip carusel, cu TVA, trebuie sa ne gandim la competentele din regulament, care face trimitere la directiva PIF: frauda, spalare de bani, abuzuri fata de bunurile publice

Update: A inceput audierea candidatului francez, Jean-François Bohnert


Candidatul a inceput vorbind in franceza, a continuat in engleza si apoi in germana.

"Cred ca indeplinesc toate cerintele prevazute in regulamentul EPO. In ce priveste independenta, uneori in Franta ni se spune ca in trecut sistemul era unul foarte ierarhic, asta inseamna ca in trecut ministrul Justitiei ar fi putut da indicatii procurorului general, insa lucrurile s-au schimbat de sase ani si ministru nu mai poate da instructiuni procurorului public", a spus candidatul.

Europarlamentara Eva Joly de la Verzi il intreaba pe candidatul francez daca este posibila extinderea competentelor viitorului Parchet la terorism si la infractiunile de mediu
 
Jean-François Bohnert:

Terorismul poate fi o posibilitate, infractiunile de mediu, da, poate exista si un astfel de domeniu. In text se spune toate tipurile de infractiuni grave si transnationale
 

Update: In acest moment este audiat reprezentantul Germaniei, Andres Ritter

Andres Ritter, candidatul Germaniei a vorbit despre necesitatea infiintarii Parchetului European in contextul fraudelor si coruptiei, care slabesc credibilitatea UE in ochii contribuabililor. In opinia sa, abordarea la nivel national nu a fost suficienta, este necesara o abordare unitara la nivelul UE.

Monica Macovei il intreaba daca a instrumentat cauze in care au fost implicati demnitari de rang inalt. 
 
Andres Ritter:

Presiunea politica, Slava Domnului, am parte de ea, dar nu ca in alte parti, si sunt extrem de recunoscator pentru asta. Da, presiunea a existat, critica a existat, dar nu a fost o critica care poate fi pusa sub semnul egalitatii cu ce se intampla in alte state. 

”In ultimii 14 ani, am avut functii de conducere in diverse procuraturi si am invatat un lucru foarte important: cat de mult conteaza sa pretuiesti si sa respecti munca colegilor tai si sa conduci prin puterea exemplului si sa fii tu insuti motivat, pentru a-i putea motiva pe ceilalti si a face munca in echipa", a spus Andrés Ritter.
 
 Andres Ritter, intrebat despre criticile la adresa lui Kovesi: 
 
"Este o onoare ca apartin acestui cerc de candidati si ca sunt pe aceeasi lista cu doamna Kovesi. Am toata admiratia pentru munca sa. Trebuie sa spunem foarte clar acum, ma simt de-a dreptul onorat, in ceea ce-i priveste pe ceilalti doi candidati, sa fiu alaturi de ei si sa-mi prezint astfel candidatura", a declarat Ritter.
 
Update: S-a stabilit ordinea intrarii candidatilor la audierile in Comisia LIBE, pentru functia de sef in fruntea Parchetului European. Kovesi va intra ultima. Fiecare candidat are 75 de minute la dispozitie.
 
”S-a tras la sorti intrarea candidatilor la audieri. Primul dintre ei este Andres Ritter, din Germania, care se afla deja la audieri. Urmatorul pe lista este francezul Jean-François Bohnert, iar Laura Codruta Kovesi este ultima”,a  declarat trimisul special Antena 3, la Bruxelles, Sabina Iosub.
 
Update: La ora 16.30 vor incepe audierile. Fiecare candidat are la dispozitie 75 de minute, iar ordinea lor va fi trasa la sorti. 

Update: Decizie de ultima ora a Comisiei LIBE

Comisiile LIBE si CONT din Parlamentul European vor vota asupra sefiei Parchetului European, pentru care candideaza si Laura Codruta Kovesi, si nu coordonatorii grupurilor politice. Comisia CONT va vota dupa audierea de marti a candidatilor, iar cea LIBE miercuri dimineata.
 
Acest lucru insemna un vot sustinut de mai putine persoane, astfel incat cresteau suspiciunile ca aceasta cursa este una aranjata pentru unul din cei trei candidati, in speta Laura Codruta Kovesi.
 
Insa, in urma contestatiei formulate de coordonatorul grupului S&D, membrii forului legislativ vor fi inclusi in mecanismul de vot.
 
Decizia vine dupa ce Comisia LIBE a votat asupra contestatiei formulate de coordonatorul grupului S&D care viza posibilitatea ca membrii forului legislativ sa aiba drept de vot asupra candidatului pentru sefia Parchetului European si nu coordonatorii grupurilor politice.
 
Eurodeputatul PSD Gabriela Zoana a afirmat, pentru MEDIAFAX, ca in urma votului majoritar din Comisia LIBE, forul european va avea o sedinta miercuri dimineata, in jurul orei 11.00, ora Bruxelles-ului, pentru a acorda un vot in ordine descrescatoare asupra celor trei candidati.
 
Comisia CONT va vota, dupa ora 19.30, la finalul audierilor de marti a celor trei persoane inscrise in competitia pentru functia de procuror-sef european.
 
Daca votul in Comisiile CONT si LIBE difera de cel al Consiliului UE, atunci vor fi negocieri intre Parlamentul European si Consiliul UE, a explicat Zoana.

Europarlamentarul Siegfried Muresan a anuntat, marti, ca audierile pentru postul de procuror-sef european, ar putea fi amanate, dupa ce socialistii si comunistii din LIBE au contestat procedura.

Muresan este de parere ca procedura ar fi fost contestata deoarece ”vor sa tergiverseze si sa obstructioneze intreg procesul”.
 
”Socialistii si comunistii din Comisia pentru libertati civile (LIBE) a Parlamentului European au contestat procedura prin care vor fi audiati astazi cei 3 candidati pentru pozitia de Procuror European.
 
De ce au contestat aceasta procedura? Deoarece vor sa tergiverseze si sa obstructioneze intreg procesul. Ce va urma acum? Astazi la pranz in Comisia LIBE va avea loc un vot pe aceasta procedura. Care va fi rezultatul votului?

Eu cred ca rezultatul votului va confirma aceasta procedura si vom avea audierea in aceasta dupa-amiaza, asa cum este programat si asa cum este firesc. In cazul in care contestarea va avea succes, atunci nu vom avea nicio audiere in aceasta dupa-amiaza.
 
Eu cred ca aceasta contestare si obstructionarea socialistilor si comunistilor nu vor avea succes. Va voi tine la curent.” - a scris pe Facebook europarlamentarul.



" Muresan probabil are jocurile lui, dar sa minti fara rusine este impardonabil"

 
Mesajul lui Muresan pe care vi l-am prezentat mai sus naste divergente pe scena politica romaneasca. Eurodeputatul PSD Emilian Pavel il contrazice pe Muresan si afirma ca, de fapt, stanga europeana incearca sa obtina o decizie transparenta. 
 
"Astazi, europarlamentarul de dreapta Siegfried Muresan anunta ca stanga europeana contesta procedura de luare a deciziei privind viitorul procuror sef european pentru a amana procesul.
 
Minciuna fara rusine!
 
Coordonatoarea S&D din comisia LIBE, germanca Birgit Sippel, a contestat luarea deciziei in cerc inchis, doar la nivel de coordonatori politici, si a cerut votul intregii comisii LIBE, IN URMA AUDIERILOR DE AZI.
 
Doamna Sippel si stanga europeana incearca sa aduca un pic de lumina intr-un proces total netransparent, in care parlamentarii europeni nu stiu cine a ales grupul de experti care a evaluat candidatii, nu stiu de ce unii au fost mai buni ca altii, nu stiu de ce in loc de 5 candidati li s-au aruncat parlamentarilor doar trei nume, si nu stiu nici la aceasta ora criteriile dupa care comisia LIBE va decide.
 
Amintesc faptul ca aceasta comisie, in numele Parlamentului, trebuie sa decida ordinea preferintelor celor trei candidati pentru postul de procuror sef european. Consiliul UE a votat ca favorit candidatul francez.
 
Vom vedea azi, IN URMA AUDIERILOR pe care stanga europeana le sustine si le cere, ce decizie se va lua si mai ales cum.
 
Siegfried Muresan probabil are jocurile lui, dar sa minti fara rusine este impardonabil. Ce am contestat noi a fost TOCMAI luarea deciziei dupa usi inchise. AM cerut lumina si am cerut vot deschis, dat de toti membrii comisiei LIBE", precizeaza Emilian Pavel, intr-un comunicat de presa.

Kovesi nu are sustinerea PSD-ALDE de a ajunge procuror-sef european

 
Partidul de guvernamant si cel care alcatuieste majoritatea in Parlament, alaturi de ALDE, nu sustine candidatura Laurei Codruta Kovesi la functia de procuror-sef european.
 
Chiar ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a impiedica acest lucru sa se intample. 
 
De asemenea, Claudia Tapardel afirma ca Laura Codruta Kovesi ar fi trebuit sa inteleaga ca nu poate candida pentru o asemenea functie, cu atat mai mult cu cat nu a fost propunerea Romaniei. 
 
Europarlamentarul PSD aminteste de evaluarea facuta de catre Ministerul Justitiei, ce a dus la revocarea Laurei Codruta Kovesi de la conducerea DNA, care dovedeste ca ”din punct de vedere managerial, doamna Kovesi a esuat”. Claudia Tapardel mai subliniaza ca Laura Codruta Kovesi ar fi trebuit sa faca ”un pas inapoi”, ceea ce nu a inteles. 
 
Claudia Tapardel afirma ca ”indiferent cine va castiga sau va fi selectat pentru functia de procuror european, va castiga Germania. Intr-adevar, doamna Kovesi este sustinuta pe filiera germana, sunt numerosi eurodeputati germani, din grupul PPE, care o sustin, in mod surprinzator, pe doamna Kovesi. Mai avem candidatul Germaniei, iar cel care candideaza din partea Frantei are o orientare filogermana foarte bine cunoscuta la Bruxelles. Germania isi doreste atat de mult aceasta pozitie pentru ca, dincolo de aceasta pozitie, exista o dezbatere in PE de a lega acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.” 
 
Europarlamentarul PSD s-a opus ferm unei asemenea propuneri prin care sa fie legata finantarea de la Bruxelles de statul de drept, cu atat mai mult cu cat nu exista instrumente de evaluare. 
 
”Germania duce o politica paguboasa, acesta este substratul candidaturilor de procuror-sef, in spatele acestei propuneri de procuror-sef sta aceasta viziune de a taia din finantarea destinata in general tarilor din Centrul si Estul Europei” a mai spus europarlamentarul PSD. 

Faptul ca europarlamentarii romani ai PSD-ALDE nu sustin candidatura lui Kovesi la PE a atras atentia si presei straine, care analizeaza critic situatia, spunand ca "Romania isi autosaboteaza candidatul la sefia Parchetului European".
 

Cristian Preda: Daca PSD si ALDE se pun in calea acestei numiri, confirma natura penala a regimului lor

 
Eurodeputatul Cristian Preda anunta ca o sustine pe Kovesi pentru prozitia de procuror-sef european, el afirmand ca, daca PSD si ALDE se pun in calea acestei numiri, confirma natura penala a regimului lor.

"Voi vota in plenul PE in favoarea Laurei Codruta Kovesi pentru pozitia de procuror european! Daca PSD si ALDE se pun in calea acestei numiri, nu fac decat sa confirme natura penala a regimului lor”, a scris Preda pe Facebook.
 

USR sustine candidatura lui Kovesi pentru postul de procuror-sef european

 
Uniunea Salvati Romania cere Guvernului Romaniei sa dea dovada de patriotism asa cum clameaza si sa sustina o romanca pentru o pozitie atat de importanta la nivel european.
 
Uniunea Salvati Romania si-a anuntat intentia de a transmite europarlamentarilor si grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de sustinere a candidaturii Laurei Codruta Kovesi pentru postul de procuror european. Selectia Laurei Codruta Kovesi pe primul loc pe lista scurta de trei nume pentru postul de procuror european este o noua dovada ca revocarea ei din fruntea DNA a fost o comanda politica din partea unor infractori, fara nicio baza juridica, se arata intr-un comunicat al partidului.
 
Uniunea Salvati Romania considera ca ministrul justitiei Tudorel Toader si coalitia PSD-ALDE au fortat revocarea Laurei Codruta Kovesi, fara avizul CSM, pe baza unui raport incropit din titluri de presa, fara nicio consistenta juridica.

De altfel, Laura Coduta Kovesi a facut o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului cu privire la revocare, iar miza procesului este foarte importanta astfel incat pe viitor niciun alt procuror sa nu mai fie supus unui astfel de abuz, reaminteste USR.
 

Cine ar fi interesat sa-i puna bete-n roate lui Kovesi in lupta pentru obtinerea functiei de procuror-sef european?

 
Daca va fi numita procuror-sef european, Laura Codruta Kovesi ar conduce o institutie de forta a Uniunii Europene, una cu mult mai multa putere decat DNA.
 
In vizorul Parchetului European intra fapte de mare coruptie, fapte care nu mai sunt anchetate de institutiile tarilor in care se petrec, dat fiind faptul ca sunt considerate o amenintare pentru intreg blocul comunitar.
 
Astfel, Kovesi ar putea ancheta fapte mari de coruptie chiar din Romania, propria tara, ai carei politicieni au facut tot posibilul s-o revoce din functia de procuror-sef DNA.
 
Parchetul european va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene si/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, insa, in cazuri specifice, Camera permanenta competenta din cadrul EPPO va decide daca un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european in functie de gravitatea sau complexitatea lui.
 
Potrivit actului de constituire al EPPO, daca Parchetul European preia un caz, autoritatile competente nationale, cum ar fi DNA, trebuie sa faca un pas in spate. In plus, autoritatile nationale trebuie sa informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competenta sa.
 
De pilda, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum in care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de frauda cu fonduri europene de 27 de milioane de euro, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Chiar daca nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentand ”o amenintare grava la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputatiei institutiilor Uniunii si a increderii cetatenilor Uniunii”.
 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand
Companii

Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand

today22 Apr. 2024
Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani
Reteta zilei

Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani

today22 Apr. 2024
Metode eficiente sa faci bani online in 2024, fara live-uri pe TikTok sau MLM
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Metode eficiente sa faci bani online in 2024, fara live-uri pe TikTok sau MLM

today22 Apr. 2024
Rotatia anvelopelor, pregatirea pentru iarna urmatoare
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Rotatia anvelopelor, pregatirea pentru iarna urmatoare

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate
Economie

Cum ar trebui sa se comporte tinerii cu banii: economisire si fara pretentii exagerate

today22 Apr. 2024
Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Ce nu ai voie sa faci in avion, daca zbori pentru prima oara

today22 Apr. 2024
Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand
Companii

Ce trebuie sa faci la serviciu ca sa nu mai fii tinut pe acelasi salariu ani la rand

today22 Apr. 2024
Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani
Reteta zilei

Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani

today22 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x