Parlamentul European avertizeaza asupra pericolului stirilor false care pot influenta alegerile in statele membre
east stratcomdezinformarepopulismextremismantieuropeniproeuropeniuniunea europeanaparlamentul europeancampanii de dezinformaresocial mediaretele sociale
Parlamentul European a adoptat joi o masura impotriva stirilor false si a dezinformarii, aratandu-se profund ingrijorat fata de "natura extrem de periculoasa a propagandei ruse", care este principala sursa de dezinformare in Europa si care s-a dublat incepand cu ianuarie 2019 (998 de cazuri) fata de 2018 (434 de cazuri).
Masura luata de parlamentarii europeni a fost adoptata cu 469 de voturi pentru, 143 impotriva si 47 de abtineri si vizeaza intarirea grupului operativ East StratCom, care ar trebui sa devina o structura permanenta cu finantare mult mai puternica.
Parlamentarii europeni trag un semnal de alarma asupra stirilor false care pot influenta alegerile in statele membre ale Uniunii Europene. Acestia spun ca influentele pot veni sub mai multe forme, atat prin atacuri cibernetice, cat si prin campanii de dezinformare online care raspandesc stiri false pe platformele de socializare.
Cei care ar beneficia de pe urma acestei propagande ar fi in special populistii, extremistii si candidatii anti-UE, pentru ca cele mai multe dintre campaniile de dezinformare vizeaza in special denigrarea institutiilor europene si a candidatilor care militeaza pentru o Europa unita si puternica.
De asemenea, cei din Parlamentul European spun ca exista actiuni agresive din partea celor care vor sa submineze suveranitatea tarilor in curs de aderare la Uniunea Europeana.
"Natura extrem de periculoasa a propagandei ruse" este considerata principala sursa de dezinformare in Europa.
Grupul de lucru East StratCom este o parte a administratiei Serviciului European de Actiune Externa, axat pe comunicarea proactiva a politicilor si activitatilor Uniunii Europene.
Aceast grup a luat nastere in 2015 si are sustinerea Guvernelor UE, dar si a institutiilor importante din UE, precum Parlamentul European, avand ca scop principal lupta impotriva dezinformarii venite dinspre Rusia.
"A strans peste 3.500 de exemple de dezinformare pro-Kremlin care contrazic faptele disponibile publicului, repetate in multe limbi in multe ocazii", a spus despre acest grup de lucru, Comisarul Uniunii Europene de Securitate, Julian King.
"Opt state membre au cerut serviciului extern al UE sa-si extinda in mod semnificativ activitatea privind combaterea propagandei ruse. Ei au spus intr-o scrisoare catre sefa de externe a UE, Federica Mogherini, ca" in fata dezinformarii tertelor neincetate campanii ... vedem o nevoie urgenta de a imbunatati in continuare capacitatile StratCom ale UE (...) East StratCom difuzeaza note online care dezinformeaza dezinformarea rusa si a atras 30.000 de adepti pe contul sau de Twitter. Acesta promoveaza , de asemenea , o acoperire pozitiva a UE in fostele state sovietice", a transmis grupul de lucru East StratCom in Observatorul UE.
Citeste si:
Guvernul s-a imprumutat in ultimii trei ani, mai mult decat a facut-o in ANII GREI DE CRIZA