Tara plina de romani care tocmai a trecut la saptamana de lucru de PATRU ZILE: nu se taie nimic din salariu
saptamana de lucru de patru zilemunca flexibilaprogram flexibil
Saptamana de lucru de doar patru zile este un concept nou, dar care prinde contur in tot mai multe state ale lumii, in special de pe Batranul Continent. Numeroase tari au in testare un astfel de program, dar altele au inceput deja sa-l implementeze la scara larga.
De exemplu, Belgia, tara europeana care gazduieste o comunitate insemnata de romani, tocmai a facut marea tranzitie catre munca mai putina, dar mai eficienta si la fel de banoasa. Pe scurt, saptamana de lucru de patru zile!
Belgienii vor putea alege sa lucreze 10 ore pe zi, in loc de 8, cu posibilitatea de a-si schimba programul de lucru, in functie de preferinte, de la o saptamana la alta.
Optiunea angajatilor de a lucra zile mai lungi pentru a castiga un weekend de trei zile a fost unul dintre pachetele de reforme economice convenite marti in cadrul coalitiei de guvernare.
Conform noilor prevederi, o companie angajatoare nu este obligata sa aprobe cererea unui angajat care doreste un astfel de program, insa in cazul unui refuz trebuie sa isi justifice decizia.
Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat ca scopul reformelor pietei muncii, inclusiv al noilor reguli privind munca de noapte, este de a crea o economie mai dinamica si mai productiva.
"Dupa doi ani dificili, piata muncii a evoluat. Prin acest acord, stabilim punctul de referinta a unei economii performante (...) Perioada Covid ne-a fortat sa lucram intr-un mod mai flexibil. Piata muncii a trebuit sa se adapteze la asta", a spus el.
Te-ar putea interesa si: Cate ore muncesti pe saptamana? OMS: peste un anumit volum, risti probleme grave de sanatate
Saptamana de lucru de patru zile - viitorul pietei muncii
Un aspect deosebit de important, ce trebuie punctat, este faptul ca angajatii care vor opta pentru a munci doar patru zile pe saptamana, vor beneficia de a acelasi regim salarial. Practic, nimeni nu le va taia bani din salarii sau din beneficiile extrasalariale de care se bucura la programul normal de lucru!
Numarul statelor europene care se "inscriu" in initiativa de a revolutiona piata muncii, va continua. Marea Britanie, de pilda, lanseaza din luna iunie un program pilot pentru testarea acestui concept. 30 de companii britanice vor lua parte la teste, implementand sistemul saptamanii de lucru de patru zile.
Timp de sase luni, managerii vor urmari evolutia acestui sistem, in care angajatii vor lucra numai 32 de ore pe saptamana, in timp ce salariile si beneficiile acestora vor ramane intacte.
"Trecerea la o saptamana de patru zile ar fi o miscare castigatoare pentru companii", arata Joe Ryle, director al Four Day Week Campaign din Marea Britanie. "Studiile au aratat ca productivitatea se imbunatateste, ca si starea de bine a angajatilor", a mai spus Ryle.
SUA si Irlanda, impreuna cu Australia, Canada si Noua Zeelanda vor desfasura si ele programe similare, in curand. In schimb, in state precum Spania, Norvegia si Islanda ideea a fost deja testata cu succes.