Ideea unui Brexit fara acord intre cele doua parti reprezinta la ora actuala cel mai pesimist scenariu care poate fi luat in seama, un Brexit “haotic si dezordonat” urmand sa aiba efecte dintre cele mai negative atat in economia Regatului Unit, cat si in economia Uniunii Europene. Din fericire, posibilitatea unui Brexit fara acord a fost respinsa pe muchie de cutit in cursul zilei de ieri in Parlamentul britanic. Scorul inregistrat ieri ne arata ca 312 parlamentari au votat “impotriva” unei asemenea optiuni, in timp ce alti 308 au votat “pentru” un posibil Brexit fara acord.
In acest context, Theresa May a ajuns in pozitia in care s-a vazut nevoita sa aduca in discutie posibilitatea organizarii unui nou referendum pe aceasta tema. Totusi, premierul britanic atentioneaza ca “acest lucru ar slabi increderea populatiei in Camera Comunelor din Parlament”. De asemenea, May intareste ideea conform careia “Uniunea Europeana a mentionat foarte clar ca singura optiune de pe masa o reprezinta acordul care a fost deja negociat”.
Camera Comunelor din Parlamentul britanic va dezbate in cursul zilei de astazi o motiune depusa de premierul Theresa May, prin care este solicitata organizarea unui nou vot asupra acordului negociat cu Uniunea Europeana. In aceste conditii, premierul isi doreste sa prelungeasca “artificial”, pentru inca o perioada scurta, negocierile cu reprezentantii de la Bruxelles. In cazul in care acordul va fi votat totusi, Theresa May isi propune sa ceara Bruxelles-ului o amanare a Brexit-ului efectiv pana la data de 30 iunie.
Totusi, sansele ca acordul sa fie votat in cele din urma raman la fel de mici ca si pana acum. In acest caz, amanarea ar urma sa se extinda si dupa data de 30 iunie, ceea ce inseamna ca Marea Britanie va trebui chiar sa organizeze alegeri europene in luna mai.
In conditiile in care reprezentantii Uniunii Europene au reconfirmat ca nu se mai poate pune problema unor renegocieri privind acordul de iesire al Marii Britanii din Uniunea Europeana, varianta organizarii unui nou referendum pe aceasta tema este luata in seama din ce in ce mai des in Marea Britanie. Noul referendum ar urma sa aiba acelasi statut ca si referendumul din 2016, care nu era obligatoriu din punct de vedere juridic.
Ideea organizarii unui nou referendum a prins contur din ce in ce mai tare si dupa ce oficialii Curtii Europene de Justitie au decis ca din punct de vedere legal ar fi posibila revocarea Articolului 50. In acest caz, Brexit-ul ar putea fi anulat fara a fi nevoie de un acord din partea celorlalte 27 de tari din Uniunea Europeana.
Citeste si: Valuri de plangeri la Protectia Consumatorului: ANPC ia la puricat toate automatele de cafea din tara si pregateste si alte controale
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii