Viktor Orban fisureaza solidaritatea UE in fata Rusiei: premierul Ungariei se opune noilor sanctiuni impotriva Kremlinului, care sunt argumentele lui
ungariasanctiuni rusiarazboi ucraina
Uniunea Europeana e pregatita sa lanseze noi sanctiuni asupra Rusiei, in incercarea de a determina Kremlinul sa puna capat razboiului declansat in Ucraina. Pana la finele anului, Moscova ar urma sa se confrunte cu un embargo total din partea statelor blocului comunitar asupra importurilor de petrol. Decizia nu este insa imbratisata si de Ungaria, iar premierul tarii aduce propriile argumente pentru aceasta opozitie pe care si-o exprima.
Conform lui Viktor Orban, daca vor fi adoptate noile masuri de catre UE si daca Ungaria le va sustine, acestea vor avea un impact devaastator asupra economiei nationale a tarii sale. Ungaria se va confrunta, spune Orban, cu o "bomba atomica" asupra economiei.
Pentru a inlocui petrolul rusesc, tara ar trebui sa pompeze fonduri uriase in investitii care sa permita importuri din alte surse, iar acest lucru ar afecta puternic economia, considera premierul Ungariei.
Totusi, el a mai precizat ca este gata sa negocieze o noua propunere, daca aceasta ar fi in acord cu interesele Ungariei.
65% din sistemul energetic al Ungariei se bazeaza, in acest moment, pe importurile de la Moscova, iar renuntarea la ele, brusc, ar face imposibila remedierea situatiei peste noapte. Mai exact, spune Orban, ar fi nevoie de investitii pe o perioada de cinci ani ca tara sa reuseasca sa suplineasca importurile din Rusia. Deci, pe langa fondurile uriase care sunt necesare unei asemenea transformari, e nevoie si de mult timp pentru a reusi sa dobandeasca independenta fata de energia ruseasca.
"Nu vreau sa sa ne opunem UE, ci sa cooperam... dar acest lucru este posibil daca (UE) ia in calcul si interesele noastre", a tinut sa precizeze oficialul din tara vecina.
"85% din aprovizionarea noastra cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea noastra cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru ca acest lucru este determinat de infrastructura. Acest lucru nu este pentru distractie, nu am ales noi situatia", spunea, la randul sau, luna trecuta, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto in emisiunea lui Richard Quest de la CNN.
Nu este pentru prima data cand Viktor Orban adopta o atitudine care "sparge" deciziile blocului comunitar. Luna trecuta, premierul a declarat ca
e dispus sa plateasca in ruble gazul din Rusia, asa cum prevede un decret semnat de Vladimir Putin, ceea ce contravine deciziei adoptate de UE, de a mentine in vigoare contractele actuale si de a nu schimba moneda de plata. Intre timp, platile ar fi inceput deja sa fie efectuate in ruble de catre Ungaria si, mai mult decat atat, ar mai fi tari europene care au inceput deja sa achite importurile de energie in ruble, conform presei internationale. In acest sens, jurnalistii Bloomberg spuneau, luna trecuta, citand surse din Gazprom, ca deja cel putin patru cumparatori europeni de gaz au facut plata in ruble. De asemenea, alti zece ar fi deschis deja conturi la Gazprombank.