Romania va indeplini conditionalitatile de la Fondul Monetar International /FMI/ si ar putea primi urmatoarea transa de la Fond in luna ianuarie, a declarat luni ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.
'Nu ma indoiesc ca nu vom indeplini aceste conditionalitati', a afirmat Pogea.
El a precizat ca bugetul pe 2010 trebuie depus la Parlament de catre noul guvern care se va instala.
'Cu cat se va instala mai repede, cu atat mai bine. In ceea ce priveste MFP noi il pregatim din punct de vedere tehnic, urmand ca setul de politici publice, in special alocarea resurselor de investitii, sa fie facut de noua majoritate care se constituie', a spus ministrul Finantelor.
Luni a avut loc la sediul MFP o discutie pe marginea bugetului intre expertii FMI si secretarii de stat si alti specialisti din MFP.
'In primul rand discutam cu expertii tehnici ai FMI si CE, avem consultari pe marginea bugetului pe anul 2010. Speram sa conciliem in sensul caderii de comun acord asupra cifrelor mari, respectiv asupra proiectiei veniturilor si cheltuielilor', a declarat Pogea.
El a precizat ca din punct de vedere macroeconomic nu sunt schimbari fundamentale - se merge tot pe o crestere economica de 0,5 la suta, un deficit bugetar de 5,9 la suta din PIB.
Intrebat daca mai exista sanse ca Romania sa primeasca banii de la FMI pana la sfarsitul anului 2009, Pogea a spus: 'Nu stiu. Noi am facut socotelile pentru anul 2009 si finantarea este asigurata pentru intregul an'.
'Asigur pe toti cei care depind de bugetul public ca resursele sunt asigurate. Astazi dimineata am discutat cu secretarul de stat despre strategia pe trimestrul I , respectiv pentru asigurarea nevoilor de finantare', a spus ministrul Finantelor.
Oficialul MFP a adaugat ca nu sunt probleme cu deficitul bugetar pentru 2009 si angajamentul este de a respecta tinta de 7,3 la suta din PIB.
'Sigur ca am dori sa fie sub 7,3 la suta din PIB, dar daca vor fi mici abateri, ele vor fi nesemnificative', a mai spus Pogea.
Acordul de sprijin financiar pentru Romania, in valoare totala de 19,95 miliarde de euro, se intinde pe o perioada de 24 de luni, Fondul urmand sa vireze Romaniei 12,95 miliarde de euro, in opt transe. Restul sumei va proveni de la CE, BM, BERD si BEI, respectiv 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana (CE), un miliard de euro de la Banca Mondiala (BM) si un miliard de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana de Investitii (BEI).
Sursa
: Agerpres
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii