Nu sunt deloc putini romanii care se confrunta cu situatii dificile din punct de vedere financiar, fapt care ii impinge sa acceseze imprumuturi bancare. Sigur, contractarea unui credit este ceva normal in ziua de astazi, insa o asemenea decizie vine la pachet cu o serie de riscuri importante.
Daca ai apelat la un credit cu rate, urmareste atent graficul de rambursare pentru a stii cat trebuie sa platesti in fiecare luna. Asigura-te ca depui la timp suma necesara pentru acoperirea ratei de plata. Daca ai folosit un card de credit, este de preferat sa platesti lunar suma consumata in ciclul de tranzactionare precedent pentru a nu plati dobanda. Daca nu poti plati integral suma cheltuita, este recomandat sa platesti cel putin suma minima de plata pentru a nu plati mai apoi penalizari.
In orice caz, atunci cand accesezi un credit, este important sa stii cate ceva si despre riscurile pe care ti le asumi!
Nu ai de unde sa stii niciodata ce se va intampla peste un an, trei sau zece. Locul de munca nu mai este atat de sigur in ziua de astazi, oriunde ai lucra, asa ca nu ai cum sa te bazezi pe un venit sigur pe o perioada foarte lunga de timp. Probabilitatea ca veniturile si cheltuielile tale de la momentul contractarii imprumutului sa ramana constante de-a lungul anilor este destul de redusa. Totodata, ia in calcul si evenimentele externe care pot aparea si care te pot pune in dificultate din punct de vedere financiar.
Este riscul principal pe care ti-l asumi in cazul in care decizi sa contractezi un credit intr-o alta moneda decat cea in care se realizeaza veniturile. In cazul in care cursul de schimb se schimba semnificativ, rata lunara va fluctua in aceeasi directie. Implicit, costul total al creditului se poate schimba semnificativ. Daca lucrezi in Romania si veniturile tale sunt in lei, specialistii iti recomanda sa iti indrepti atentia tot catre un credit in lei. Astfel, vei evita riscul valutar care poate aparea mai devreme sau mai tarziu.
In cazul creditelor cu dobanda variabila, cresterea indicelui de dobanda poate duce la cresterea semnificativa a ratei de plata. Spre exemplu, poti lua in calcul indicele ROBOR, care reprezinta rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara. Cei mai utilizati indici sunt ROBOR 3M si ROBOR 6M, indici cu actualizare trimestriala sau semestriala. Toti acesti indici pot varia semnificativ, in functie de evenimente macroeconomice care nu pot fi evitate. In cazul in care acesti indici cresc semnificativ, atunci si rata ta lunara va creste.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Partenerii nostri
Documente necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
Concediere pentru inaptitudine medicala - PROCEDURA explicata de specialisti
Ministrul Muncii: Reducerea deficitului de forta de munca este prioritara
Incasare in numerar PFA: este obligata sa achizitioneze casa de marcat?
[INFOGRAFIC] PFA in sistem real vs. PFA la norma de venit: ce taxe si impozite datoreaza in 2024
Reevaluarea imobilizarilor corporale: GHID complet de teorie si practica
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!