70% dintre romani cred ca problema datoriilor personale trebuie rezolvata rapid
obiceiuri bani romaniobiceiuri financiarebanii la romanidatorii romani
Cercetarea sociologica Obiceiurile financiare ale romanilor, implementata la sfarsitul lui 2018 de KRUK Romania impreuna cu agentia de cercetare de piata iSense Solutions, a analizat atitudinea fata de bani si comportamentul financiar al consumatorului roman.
Potrivit cercetarii, 70% dintre respondenti considera ca datoriile sunt o problema care trebuie rezolvata cat mai repede posibil si numai 15% dintre romanii cu datorii sunt de parere ca acestea sunt o problema minora pentru care se va gasi o solutie.
Citeste si:
Made in Romania a desemnat cele 50 de companii semifinaliste ale editiei a III-a
In ceea ce priveste obiceiurile de cumparare, 88% dintre respondenti, fie ca sunt persoanele cu datorii, fie cele fara datorii, nu ar cumpara un obiect de care nu au neaparat nevoie in gospodarie, ci mai degraba ar economisi acesti bani.
De asemenea, 4 din 10 romani sunt inclinati sa-si planifice cheltuielile pentru a putea sa cumpere ce isi doresc din veniturile curente, fara sa aiba remuscari.
Totodata, 25% dintre respondentii cu datorii si 15% dintre cei fara datorii au spus ca si-ar putea cumpara ce isi doresc, daca ar castiga la loto.
Legat de cheltuielile pentru care romanii ar lua un imprumut, situatiile neprevazute sunt unul dintre motive, au raspuns 71% dintre persoanele cu datorii si 64% dintre persoanele fara datorii participante la cercetare.
In acelasi timp, 18% dintre cei cu datorii ar lua un imprumut indiferent de scopul acestuia, in timp ce numai 9% dintre cei fara datorii ar lua un imprumut fara un motiv bine intemeiat.
Daca ar gasi 1.000 de lei pe strada, 64% dintre romani care nu au datorii i-ar preda Politiei
Intrebati ce ar face cu 1.000 de lei, daca i-ar gasi intr-un parc, 64% dintre respondentii persoane fara datorii au spus ca i-ar preda Politiei, in timp ce 54% dintre respondentii cu datorii au dat acelasi raspuns.
Intr-o proportie de 10% fata de numai 4% cei fara datorii, respondentii persoane cu datorii au mai spus ca ar folosi acesti bani pentru cheltuieli curente.
Grupul KRUK desfasoara numeroase cercetari sociologice pe pietele unde are operatiuni pentru a identifica atitudinilor consumatorilor fata de bani, datorii, obiceiuri de cumparare si, nu in ultimul rand, nivelul educatiei financiare a cetatenilor din tarile respective.
"Rezultatele cercetarilor ne ajuta sa identificam cerintele clientilor nostri carora le putem raspunde astfel cu produse si servicii adaptate situatiei financiare curente ale acestora", a declarat Tomasz Ignaczak, director general al KRUK Romania.
Metodologia de cercetare implementata de iSense Solutions a fost sondaj online, pe un panel reprezentativ la nivel national de aproximativ 900 persoane, din mediul urban si rural, cu o distributie de 600 de respondenti, persoane fara datorii si aproximativ 300 de respondenti, persoane cu datorii.