Ce strategie de investitii aplica miliardarul legendar, care n-a pierdut bani nici in 2022
avere warren buffettfilosofie warren buffettmiliardarii lumii
In categoria celor mai bogati oameni din lume, Warren Buffett are un loc aparte. Nu a inventat vreun motor de cautare in garaj, cum au facut fondatorii Google, nu a devenit guru al informaticii, cum sunt prietenul sau Bill Gates si cum a fost Steve Jobs. Nici nu a inceput sa vanda carti pe internet, cum a facut Jeff Bezos, fondatorul Amazon.
Peste
Buffett nu a dat norocul ca ideea sa sa devina cel mai valoros lucru din lume, practic, sa fie la baza lumii contemporane.
In schimb, din copilarie, a mizat pe cunoasterea numerelor si a puterii acestora, aplicate in domeniul financiar.
Pe cand copiii obisnuiti se jucau cu masinutele, Warren avea deja o strategie in ce priveste investitiile si cumpara primele sale actiuni, din banii obtinuti din vanzarea de ziare si de Coca Cola.
In cele din urma, nu este atat de greu sa devii miliardar, cel putin in lumea veritabil libera si veritabil capitalista. Tot felul de oameni, din tot mai multe tari reusesc asta.
Este mult mai greu sa ajungi miliardar si sa-ti mentii acest statut, trecand aproape neatins de crize, tocmai pentru ca le prevezi si stii cum sa profiti de ele.
Iar aceasta abilitate, precum si natura sa umana profund buna, i-au adus lui Buffett nu numai bani si faima, ci si respectul tuturor.
Asa cum era de asteptat, la 91 de ani, tocmai pentru ca are principii de viata si de investitii solide, Buffett s-a descurcat mult mai bine si in contextul nefavorabil de la jumatatea acestei luni, fiind singurul dintre cei mai bogati 10 miliardari ai planetei a carui avere a crescut in 2022, in contextul declinului actiunilor marilor companii de tehnologie.
Randamentul portofoliului lui Buffett demonstreaza inca o data valoarea strategiei de investitii a acestuia, dupa o saptamana de scadere a actiunilor companiilor tech care a sters 50 de miliarde de dolari din valoarea averii celor mai bogati oameni.
Saptamana trecuta, averea lui Elon Musk a scazut cu 25,8 miliarde de dolari, al patrulea cel mai puternic declin consemnat vreodata de indicele Bloomberg dedicat celor mai bogati oameni de pe Terra. Astfel, averea lui Musk s-a diminuat cu 54 de miliarde de dolari de la inceputul lui 2022.
De asemenea, averea lui Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook/Meta, a scazut cu 12%, anul acesta, in scadere cu 15 miliarde de dolari.
Averea lui Buffett a crescut cu 2,4 miliarde de dolari
In acelasi timp, averea lui Buffett s-a majorat cu 2,4 miliarde de dolari, la 111,3 miliarde, ducandu-l pe pozitia a sasea in clasamentul miliardarilor realizat de Bloomberg, cea mai buna pozitie de dupa luna martie a anului trecut.
Cautarea minutioasa si extrem de bine documentata a actiunilor subevaluate si diversificarea domeniilor in care investeste sunt specialitatea lui Buffett si a conglomeratului de companii care este Berkshire Hathaway, la carma careia se afla.
In 2022, aceasta a avut un randament mai bun decat companiile tech si cele ce alcatuiesc Indicele S&P 500 care au scazut cu 15%, respectiv 9,2% de la inceputul anului.
Astfel, Buffett este singurul miliardar din primii 10 cei mai bogati oameni ai planetei a carui avere a crescut de la inceputul anului, pretul actiunilor companiei sale Berkshire Hathaway crescand cu 2,3%, in 2022.