Asistam in ultimii ani la schimbari semnificative in peisajul bancar global, schimbari care redefinesc modul in care institutiile financiare isi gestioneaza resursele umane. Timpurile in care oricine putea obtine un loc de munca la o banca cu salarii atractive par sa fi apus. Odata cu evolutia tehnologica rapida, schimbarile economice si reglementarile din ce in ce mai stricte, bancile sunt nevoite sa se adapteze la o realitate in schimbare.
Situtia dificila in care se afla bancile la nivel global se reflecta in deciziile acestora de a reduce personalul. Schimbarile tehnologice, in special digitalizarea serviciilor bancare, au condus la o cerere redusa pentru anumite functii si, implicit, la necesitatea de a reduce forta de munca. Automatizarea proceselor bancare si cresterea utilizarii tehnologiilor financiare au determinat bancile sa isi revizuiasca modelele de afaceri traditionale.
Pe langa factorii tehnologici, bancile se confrunta si cu presiuni economice semnificative, in special in contextul incertitudinilor generate de evenimente precum crizele financiare provocate de conflictele militare in desfasurare sau de pandemia de COVID-19. Acestea au adus la suprafata nevoia institutiilor financiare de a-si eficientiza operatiunile si de a reduce costurile, iar una dintre modalitatile de a face acest lucru a fost prin disponibilizarea angajatilor.
Printr-o situatie extrem de neplacuta trece si Citigroup, care va elimina 20.000 de locuri de munca in urmatorii doi ani. Anuntul facut de directorul financiar Mark Mason vine in contextul in care banca a inregistrat o pierdere de 1.8 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea al anului trecut. Lasand la o parte acest val de disponibilizari, conducerea Citi are de gand sa mai concedieze alti 40.000 de oameni dupa listarea unitatii mexicane de consum Banamex in cadrul unei oferte publice.
Conducerea bancii estimeaza ca va inregistra in acest an cheltuieli legate de costurile de concediere si de reorganizare cuprintre intre 700 de milioane si 1 miliard de dolari. Totusi, reprezentantii Citi sustin ca reducerea de personal nu va impiedica cresterea veniturilor, eforturile de reorganizare urmand sa fie facute pana la sfarsitul primului trimestru.
"Castigurile Citigroup au aratat ingrozitor, cu o pierdere mare de 1.8 miliarde de dolari, dar afacerile de baza ale bancii au aratat rezistenta. Pierderea s-a datorat in mare parte unor elemente exceptionale, precum si unei cresteri mari a rezervelor pentru pierderi din credite", a declarat Octavio Marenzi, CEO al firmei de consultanta in management Opimas LLC.
Citeste si: 7 din 10 romani isi cumpara locuinte cu banii jos. Ne dau banii afara din casa?
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Bitcoin stabileste un nou prag istoric: de ce moneda digitala domina din nou piata cripto
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea