Romanii o duc din ce in ce mai rau de la un an la altul, multi dintre ei avand serioase probleme financiare cauzate de cresterea constanta a preturilor din ultimii ani. Lucrurile stau insa complet diferit atunci cand vorbim despre banci, marea majoritate a institutiilor financiare din Romania inregistrand profituri uriase in 2023.
Potrivit unui raport BNR publicat recent, profitul cumulat al celor 32 de banci care activeaza in Romania a fost de 14 miliarde de lei, cu 35% mai mare decat in anul precedent. Daca aruncam o privire asupra performantelor individuale obtinute de fiecare banca in parte, vom observa o crestere a profitului cuprinsa intre 14% si 50%.
Banca Transilvania, BCR si Raiffeisen Bank s-au dovedit a fi cele mai performante banci din Romania pe parcursul anului trecut. Conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, castigurile cumulate ale celor trei banci au ajuns la finalul anului 2023 la un total de aproximativ 6.7 miliarde de lei. Practic, cele trei banci au obtinut aproape jumatate din intreg profitul obtinut de cele 32 de banci din tara noastra. Top 5 al celor mai profitabile banci din Romania este completat de BRD si ING Bank.
Asa cum era de asteptat, bancile au castigat cei mai multi bani din dobanzile pe care le percep pentru creditele luate de romani. Dobanzi care nu sunt deloc mici, ba chiar din contra! In ciuda faptului ca inflatia a scazut semnificativ pe parcursul anului trecut, de la 14.5% in luna martie la 6.6% in luna decembrie, dobanzile percepute de banci s-au pastrat la niveluri ridicate.
Situatia dobanzilor percepute de banci a fost observata si de specialistii din domeniu, dar si de Gheorghe Ialomiteanu, fost ministru al Finantelor. „Cand vor scadea dobanzile e greu de spus, pentru ca e un joc intre Guvern si Banca Nationala. Banca Nationala spune ca nu poate sa reduca dobanda de politica monetara, pentru ca inflatia este inca ridicata. Guvernul, la randul lui, este generator de crestere de inflatie prin introducere de impozite si taxe. Ati vazut, legat de acciza, si cresterea preturilor la carburanti. Si atunci bancile profita de aceasta situatie. Cine pierde? Pierd foarte multe firme romanesti, care se imprumuta la bancile din Romania, precum si populatia care are credite”, a spus el recent intr-o emisiune televizata.
Citeste si: Ciolacu da vina pe mostenirea grea de la Citu cand e intrebat cum a ajuns Romania la o datorie publica de peste 52% din PIB
Sursa foto: unsplash.com
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza Editie noua
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung