Bugetele tuturor tarilor lumii (inclusiv bugetele alocate sanatatii) sunt sever erodate de fenomenul evaziunii fiscale
Toate activitatile economice sunt dijmuite de catre stat. Fiecare tara in parte are legislatia ei fiscala si aplica firmelor si companiilor taxe si impozite. La randul lor, firmele si companiile fac tot posibilul sa plateasca impozite si taxe cat mai mici si sa faca, astfel, un profit (chiar daca "gri sau "negru") cat mai mare. Contabilii care au cea mai mare cautare pe piata muncii nu sunt cei care cunosc la perfectie legislatia fiscala ci aceia care, cunoscand-o la perfectie, stiu si cum sa se "strecoare", cu riscuri minime, printre obligatiile prevazute de lege.
In paranteza fie spus, singurul participant la "circuitul taxei in natura", care nu are cum sa evite plata dijmelor, este consumatorul final, cel care, atunci cand cumpara un produs (oricare ar fie el) plateste, obligatoriu, si TVA-ul atasat acestuia. Care TVA ar trebui sa ajunga in buzunarele statului dar, nu de putine ori, ajunge in conturile sau in portofelul producatorului si/ sau al comerciantului.
Tentatia de a fenta legislatia fiscala si de a evita, in felul acesta, plata taxelor si a impozitelor, este foarte mare.
Recent, Tax Justice Network, o organizatie non-guvernamentala britanica al carei obiect de activitate este monitorizarea respectarii legislatiei fiscale, a dat publicitatii rezultatele unui studiu din care rezulta ca evaziunea fiscala, la nivel global, se ridica la nu mai putin de 427 de miliarde de dolari pe an.
Conform Tax Justice Network, multinationalele sunt principalii evazionisti, iar metoda folosita de acestea cu predilectie este transferul de bani catre asa-numitele "paradisuri fiscale".
Pe locul al doilea in Top-ul evazionistilor se situeaza cei mai bogati oameni din lume, ai caror contabili sunt abili prestidigitatori capabili sa ascunda o buna parte din venituri si din profit in maneca sau in captuseala hainei haute couture a miliardarilor.
Avand in vedere dificultatea realizarii acestui studiu, datele furnizate acum de Tax Justice Network sunt valabile pentru anii 2016-2018.
Tax Justice Network atrage atentia asupra faptului ca, in conditiile declansarii pandemiei COVID-19, evaziunea fiscala afecteaza capacitatea tuturor statelor de a finanta corespunzator sistemul sanitar, complet depasit de raspandirea noului coronavirus.
Per total, in intervalul de timp mentionat, tarile europene au fost vaduvite, prin evaziune fiscala, de 184 de miliarde de dolari pe an, ceea ce reprezinta 12,5% din bugetul alocat sanatatii in aceeasi perioada.
Situatia este si mai grava in tarile sarace, unde desi cifrele absolute ale evaziunii fiscala sunt mult mai mici decat in tarile bogate, efectele acesteia sunt realmente devastataoare.
Astfel, la nivelul continentului african, evaziunea fiscala anuala reprezinta peste 50% din bugetul alocat sanatatii.
Tax Justice Network a publicat si o lista a tarilor unde evaziunea fiscala depaseste suma de 10 miliarde de dolari pe an.
Acestea sunt: India (cu o evaziune fiscala anuala de 10,32 miliarde de dolari), Olanda (10, 60 mld. USD), Nigeria (10,83 mld. USD), Luxemburg (11,24 mld. USD), Columbia (11,77 mld. USD), Italia (12,38 mld. USD), Irlanda (14,46 mld. USD), China (14,89 mld. USD), Brazilia (14,91 mld. USD), Franta (20,24 mld. USD), Germania (35,06 mld. USD), Marea Britanie (39,58 mld. USD).
Statele Unite sunt campionul absolul al evaziunii fiscale care se ridica, anual, la nu mai putin de 89,35 miliarde de dolari.
Sursa foto: pexels.com