BVB se conecteaza la scaderile de pe pietele internationale cauzate de epidemia de coronavirus
scaderi bvbepidemie coronaviruspandemie coronavirusscaderi burse
Asa cum era de asteptat, vestile proaste interne si internationale legate de extinderea pana in pragul pandemiei a epidemiei de coronavirus, au determinat scaderi abrupte si la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
BVB a deschis in scadere cu aproape 10% prima sedinta a saptamanii. Cele mai multe dintre companiile listate au atins, astazi, minimum ultimului an sau al ultimilor trei ani.
In ciuda anuntarii sau a perspectivei unor dividende importante, investitorii au continuat sa vanda. La nici o ora de la deschidere vanzarile in panica au generat o lichiditate exceptionala, de aproape 50 de milioane de lei.
Principalul indice al BVB, BET, care arata evolutia celor mai lichide 16 companii, înregistra o scadere de 9,79%, pana la 8.520,67 de puncte, iar indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni, scadea cu 9,56%.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, scadea cu 10,18% din valoare, iar BET-FI, indicele celor cinci SIF si al Fondului Proprietatea era pe minus cu 9,59%.
Totodata, BET-NG, indicele companiilor din domeniul energetiei a scazut cu 12,44%.
Deprecierile mari sunt urmate, de obicei, de zile in care tendinta se inverseaza, pietele bursiere cunoscand reveniri spectaculoase.
Acestea sunt determinate fie de vesti mai bune, fie de faptul ca actionarii care au vandut in panica, unii in pierdere, altii cu un mic castig - acumulat in mai mult timp - aleg sa rascumpere actiunile ajunse la preturi mult mai mici.
Pana atunci, presa internationala si locala se va umple de titluri alarmiste care se vor intrece in a spune cate miliarde de dolari "au pierdut" actionarii si companiile.
In realitate, este vorba despre
o depreciere a valorii actiunilor, fiind putin probabil ca miliardari cainati de presa sa marcheze efectiv pierderi, vanzand actiuni.
Dimpotriva ei sunt recunoscuti ca profit de perioadele de scadere pentru ca cumpara actiuni solide, la preturi care, dintr-o data au devenit mult mai atractive. Dovada in acest sens este ca volumul mare de actiuni la vanzare isi gaseste contraparte la cumparare.
Principalele burse din Asia au consemnat, luni, deprecieri semnificative din cauza epidemiei de coronavirus si prabusirii pretului petrolului, dupa ce Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial, a redus drastic pretul titeiului in raspuns la refuzul Rusiei, la negocierile de saptamana trecuta, de a reduce mai mult productia pentru a incerca oprirea scaderii consumului de petrol ca urmare a epidemiei de coronavirus.
Bursa de la Tokyo a scazut cu 5,07%, bursa de la Seul cu 4,19%, in timp ce Bursa de la Hong Kong s-a depreciat cu 3,87%, iar cea de la Shanghai cu 1,56% iar cea de la Shenzhen cu 1,66%.