Educatia financiara joaca un rol mai mult decat important in viata noastra de zi cu zi, lipsa ei putand duce la decizii care ne pot ingreuna existenta pe termen mediu si lung. Spre exemplu, inainte de a face un imprumut trebuie sa stii ce este aceea o dobanda sau care sunt consecintele unei intarzieri a platii. De asemenea, inainte de a iti negocia salariul trebuie sa stii care este diferenta intre venitul net si cel brut. Practic, prin educatie financiara intelegem capacitatea de a intelege cum functioneaza de fapt banii.
In tara noastra, problemele financiare nu le sunt deloc straine unui numar urias de oameni. La nivelul Uniunii Europene, Romania este codasa atunci cand vine vorba despre educatia financiara. Potrivit unui studiu global Standard&Poor’s, doar 22% din populatie este educata financiar.
Cu cat esti mai educat din punct de vedere financiar, cu atat iti este mai simplu sa iei o decizie in aceasta directie. Iar deciziile financiare fac parte din viata noastra de zi cu zi. Spre exemplu, o decizie financiara te poate ajuta sa iti planuri legate de viitorul tau, de casa in care vei locui, de masina pe care o vei conduce, de veniturile pe care le vei incasa si asa mai departe. De asemenea, economisirea si investitiile reprezinta tot niste decizii financiare extrem de importante, care iti pot influenta viata intr-un mod semnificativ.
Intr-un interviu acordat Panorama.ro, specialista Alina Sava a vorbit pe larg despre importanta educatiei financiare in viata. Unul dintre exemplele concrete date de ea face referire la negocierea unui contract de munca. Neavand educatie financiara nu stii sa citesti un contract, nu iti poti negocia un salariu in avantajul tau sa nu intelegi diferenta intre salariul brut si cel net. Sunt niste notiuni elementare, desigur, insa de multe ori nu sunt luate in serios.
In viziunea acesteia, educatia financiara ar trebui sa faca parte din competentele de baza pe care le invata un copil in gimnaziu. “Din pacate, copiii care sunt in situatie de abandon sunt cei carora le lipsesc competentele de baza. Educatia financiara ar trebui sa faca parte din aceste competente. In Anglia, copii in gimnaziu invata ce e echitatea, ce inseamna sa se redistribuie bogatia, la ce te ajuta ca tara. Sunt lucruri care au legatura cu realitatea lor imediata. Trebuie sa trecem de la invatamantul teoretic, la cel cu aplicabilitate imediata, pentru ca trebuie sa intelegi ce ti se intoarce tie ca utilizator”, mai spune cu aceasta ocazie Alina Savu, specialista cu peste 20 de ani de experienta in conceperea, implementarea si evaluarea politicilor si programelor de educatie.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung