Anul 2024 a venit cu schimbari importante pentru multi salariati din Romania, salariile lor crescand semnificativ. Sigur, aceste cresteri salariale nu prea se vad in realitatea de zi cu zi din cauza inflatiei care a crescut constant in ultima vreme. Insa, cifrele ne arata o crestere a salariilor in multe judete ale Romaniei. Cele mai mari salarii sunt platite, in continuare, in Bucuresti, Cluj si Timis.
Potrivit ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica, in nu mai putin de 10 judete salariile romanilor au crescut cu cel putin 20 de procente. Lucrurile stau foarte bine in judetele Bacau, Mehedinti si Calarasi, acolo unde angajatii se bucurau de salarii mai mari cu pana la 21% in luna februarie a acestui an in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut. In fiecare dintre aceste judete, salariile au depasit in aceasta primavara, in medie, pragul de 4.000 de lei. Spre exemplu, in Bacau, veniturile medii ale salariatilor au crescut de la 3.700 de lei in februarie 2023 la aproape 4.500 de lei in februarie 2024.
Astfel, observam cum companiile care activeaza in judetele mai mici ale tarii incearca sa ofere salarii mai mari angajatilor pentru a impiedica migrarea lor catre Capitala sau alte orase mai mari ale Romaniei. Cele mai mici cresteri salariale au fost inregistrate in Hunedoara, Mures si Harghita, in timp ce cele mai mari salarii sunt raportate in Bucuresti, Cluj si Timis. In Capitala, salariul mediu a ajuns la aproximativ 6.200 de lei net, ceea ce nu este deloc putin.
Chiar si asa insa, marea majoritate a cresterilor salariale nu sunt resimtite aproape deloc in realitatea de zi cu zi. Cele mai multe produse si servicii de pe piata s-au scumpit serios in ultimii ani, inflatia din Romania fiind una dintre cele mai mari din intreaga Uniune Europeana. Crizele provocate mai intai de pandemia de coronavirus si mai apoi de razboaiele din Ucraina si Fasia Gaza si-au spus cuvantul, provocand probleme din punct de vedere economic pe intreg continentul european si nu numai.
Desi previziunile pentru anii urmatori sunt optimiste, cifrele din prima jumatate a lui 2024 se dovedesc a fi destul de ingrijoratoare pentru multi din specialisti. Deficitul bugetar creste, datoriile cresc si ele, iar guvernantii par ca uita sa se mai uite la cheltuieli. Lucrurile sunt cu atat mai complicate cu cat 2024 este un an electoral extrem de important, “pomenile electorale” nelipsind din peisaj.
Citeste si: Angajatii din Romania, total nemultumiti de salarii. Cei mai multi viseaza sa castige 5.823 de lei
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea