Imprumuturile contractate de studentii americani au ajuns la 1,73 trilioane de dolari. La noi, exista finantari mici dar cu impact mare
credite educatiefinantare educatiebani educatie
Ne place sau nu, nimic nu este gratis pe lumea asta, cum spunea celebrul economist Milton Friedman. Prin urmare, si educatia, cel putin cea de calitate, costa. Si, pentru ca, de ani rai, statul roman o subfinanteaza, motiv pentru care acelasi stat are costuri uriase in alte domenii, cum ar fi sanatatea si siguranta, invatarea se poate face si ea pe credit.
De altfel, in SUA, unde se aplica perfect zicala lui Friedman, imprumuturile contractate de studenti se ridica la niveluri tot mai greu comensurabile, la valoarea record de 1.730 de miliarde de dolari, adica o mie sapte sute treizeci de miliarde, adica un milion de milioane, adica 1,73 trilioane de dolari, potrivit estimarilor Federal Reserve, banca centrala a SUA.
La noi, chiar daca nu sunt acordat in scopul celor din SUA, imprumuturile pentru educatie sunt abia la inceput.
De la lansarea din februarie 2021, a Creditului pentru educatie, BT Mic - companie a Grupului Financiar Banca Transilvania - a sustinut pana acum 100 de scoli si gradinite private, cu impact pozitiv pentru peste 6.000 de copii.
Imprumutul inseamna acces, in cateva zile, la sume de pana la 200.000 de lei cu garantie europeana, pentru care se poate aplica online, pe site-ul BT Mic.
Pentru 85% dintre clientii care au luat un astfel de credit, BT Mic este primul creditor pentru business-ul respectiv. Suma medie per finantare a fost de 100.000 de lei.
90% dintre finantari au fost destinate investitiilor: renovari, extindere spatii, infrastructura si platforme IT, alte dotari necesare dezvoltarii activitatii. Cele 100 de finantari au mers catre proiecte din toata tara.
Credite pentru scoli si gradinite
"Am ajuns cu aceasta solutie de finantare in 100 de scoli si gradinite private, in cateva luni de la lansare. Faptul ca aceste finantari au mers aproape integral catre investitii ne arata cat de amplu este procesul de transformare a acestui sector, in aceasta perioada.
Tocmai de aceea, venim cu o abordare personalizata, atat ca produs, cat si ca dialog cu acesti antreprenori si intentionam sa le ramanem aproape, pe termen lung", a declarat Cristina Sindile, directorul general al BT Mic.
Creditul, acordat pe o perioada de pana la 7 ani, este destinat gradinitelor si scolilor, indiferent de forma de organizare - SRL, asociatie sau fundatie, cu cel putin 3 luni de activitate.
Finantarea poate avea ca destinatie platforme online, licente, aplicatii, training-uri pentru angajati, evenimente educationale, amenajare si dotari de spatii, cheltuieli diverse etc. Nu este nevoie de contributie proprie sau de garantii materiale din partea clientilor BT Mic deoarece aceasta este oferita de Fondul European de Investitii (FEI).
Proiectele de anvergura mai mare, destinate tot educatiei, sunt finantate prin Banca Transilvania, avand la baza acelasi parteneriat de garantare cu FEI.
Pe langa finantari, BT Mic este alaturi de antreprenori prin programe de educatie antreprenoriala si de accelerare, precum si prin campanii si promovarea clientilor pe Blogul BT Mic.
BT Mic se adreseaza firmelor cu cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei, din toate domeniile de activitate, iar, pana acum, a sustinut peste 16.000 de clienti din 3.000 de localitati.