In cei doi ani de pandemie, tranzactiile de plata cu cardurile au crescut spectaculos
studiu carduriplati cash romaniaplati carduri romaniacarduri in pandemie
In aproape doi ani de pandemie, lumea s-a schimbat enorm, de la felul in care privim viata privata si cea profesionala, pana la locul din care muncim. In acelasi timp, pandemia a dat o locitura grea numerarului, restrictiile de deplasare dar si masurile de igiena convingand tot mai multi consumatori sa utilizeze cardurile pentru a plati pana si lucruri de mica valoare.
In iunie 2021, valoarea si numarul tranzactiilor de plata cu
cardurile emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti au crescut cu 60%, in comparatie cu iunie 2019, accelerandu-se, astfel, procesul de digitalizare in sistemul bancar pe fondul pandemiei, potrivit analizei DreptulLaBanking, pe baza datelor statistice ale Bancii Nationale a Romaniei.
Conform analizei, restrictiile impuse in contextul pandemic au crescut gradul de utilizare a cardurilor emise de banci, tendinta care s-a mentinut si chiar amplificat in 2021.
Numarul tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti a avansat cu 61%, in iunie 2021, fata de iunie 2019, pana la 327 milioane, de la 203 milioane, in anul de dinaintea pandemiei.
Valoarea tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti s-a majorat cu 60%, pana la 41,4 miliarde de lei, la finele lunii iunie 2021, fata de 25,8 miliarde, acum doi ani.
In raport cu iunie 2020, cresterea valorii tranzactiilor de plata cu carduri emise de prestatorii de servicii de plata rezidenti a fost de 46%, similara cu avansul numarului tranzactiilor.
Numarul total al cardurilor aflate in circulatie in Romania, la sfarsitul lunii iunie 2021, se ridica la 19,2 milioane, cu 8,5% mai mare fata de iunie 2019, cand au fost raportate 17,7 milioane carduri.
Din cele peste 19,2 milioane carduri in circulatie la sfarsitul primului semestru din 2021, 16,2 milioane reprezentau carduri de debit si 2,9 milioane carduri de credit.
Tot nu este bine la numarul de carduri pe locuitor
Romania are, astfel, aproximativ un card bancar pe locuitor, una dintre cele mai mici valori din statele Uniunii Europene, ca urmare a preferintei pentru platile in numerar.
Realizatorii studiuliui remarca faptul ca trecerea la platile fara numerar si contactless este o tendinta care s-a accentuat in ultimii ani pe fondul digitalizarii serviciilor bancare, insa, acum, in societatea romaneasca, platile de retail se efectueaza preponderent in numerar.
Studiul Digitalizarea sistemului bancar in perceptia romanilor realizat in decembrie 2020 de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) releva cresterea gradului de digitalizare comparativ cu anii trecuti, acest trend fiind accelerat si de masurile de protectie sanitara adoptate in perioada pandemiei.
Dintre utilizatorii de servicii financiare, 43% efectueaza plati cu cardul la comercianti (POS), 27% platesc prin Internet/Mobile Banking, iar 61% retrag numerar de la bancomate, intrebarea adresata fiind cu raspuns multiplu.
Comportamentul de utilizare a cardurilor arata o reducere cu 30% a ponderii persoanelor care retrag numerar de la bancomat, comparativ cu acum cinci ani.
Datele arata ca 50% dintre romanii care folosesc produse si servicii bancare au declarat ca nu folosesc niciodata sau aproape niciodata aplicatia de Internet Banking si 43% nu folosesc aplicatia de Mobile Banking, se arata in sondajul IRES.