Isarescu reevalueaza taxa pe lacomie: Noile calcule nu arata deloc bine

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Isarescu reevalueaza taxa pe lacomie: Noile calcule nu arata deloc bine
Isarescu reevalueaza taxa pe lacomie: Noile calcule nu arata deloc bine
de Magda Florea la 08 Feb. 2019
Urmareste-ne pe Google News
roborpolitica monetarabuget 2019ordonanta 114taxa pe lacomietaxa active bancare

Banca Nationala a Romaniei a efectuat o noua analiza privind impactul taxei pe lacomie asupra pietei financiare din Romania. Concluziile sunt dezastruoase, spune insusi Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care declara ca "noile calcule nu arata deloc bine. Impactul este major".

"S-a revenit pe prima forma. Nu arata deloc bine, impactul este major. Am incercat sa evaluam si efectele de runda a doua. Pe noi ne intereseaza si efectele legate de politica monetara. Suntem intrebati de BCE. Noi suntem fermi pe pozitie si independenta BNR nu este afectata“, a spus ieri Isarescu la briefingul de presa de dupa sedinta de politica monetara. Boardul BNR a decis sa mentina dobanda-cheie neschimbata la 2,5%.
 
Impactul taxei pe lacomie este sever. Chiar major, a declarat Guvernatorul Mugur Isarescu in cadrul conferintei de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara. Acesta a explicat ca raportul BNR prezentat ministrului Eugen Teodorovici este unul nou, reevaluat.
 

Mugur Isarescu: "ROBORUL, teroristul din umbra. Este precum teroristii din decembrie 1989"

 
Atribuirea unui sens malefic expresiei “a te intelege” este total improprie, in conditiile in care in economia de piata are loc o intelegere intre cumparator si vanzator, afirma guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, potrivit caruia ROBOR a ajuns un fel de terorist care umbla prin toata societatea si nu-l prinde nimeni.
 
“Pot sa spun ceva pentru ca am auzit in alte parti, ca bancile s-au inteles intre ele. Deci aici este mare neintelegere. Imi pare rau ca a cuprins toata societatea romaneasca si a ajuns acest ROBOR un fel de terorist, asa, de umbla prin toata societatea si nu-l prinde nimeni”, a spus Isarescu.
 
Guvernatorul BNR sustine ca pe 12 februarie 2019 CA va merge in Parlament pentru a raspunde invitatiei venite din partea celor doua comisii reunite. Mai mult, Guvernatorul i-a trimis o scrisoare Presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
 
“Pe 12 am hotarat sa mergem tot Consiliul de Administratie. Invitatia e si din partea Comisiei de Buget – Finante. Deci am primit o invitatie, in sfarsit o invitatie valida”, a spus Mugur Isarescu, intrebat daca va merge saptamana viitoare in Parlament.

Citeste si: Apple a rezolvat problema care permitea spionarea utilizatorilor care foloseau FaceTime
 

Mugur Isarescu comenteaza ideile din spatiul public despre nevoia unui indice de referinta in politica monetara

 
“Este nevoie de un indice al pietei? Da! Este corelat si cu cursul valutar. Este indispensabil. Nu este nimic anormal. Nu este nimic manipulat. Piata functioneaza impecabil” a mai spus Mugur Isarescu.
 
Seful Bancii Centrale comentand despre eventualul atac speculativ: “Intr-o noapte au inceput sa puna pe site-uri “Sell Romania”. Sunt zeci de mii de investitori care au hartie romaneasca. Slab… L-am anihilat din vreme, ca sa zicem asa”.
 
Banca Nationala a Romaniei a intervenit pentru a apara moneda nationala dupa ce leul a inceput sa se deprecieze pe piata internationala.
 
“Ne-a costat ceva. Orice taraboi costa. Si miscarea aceea care in sfarsit nu ca ne-a surprins, ne asteptam la ea, a fost periculoasa, nu s-a intamplat aici, ca de aceea v-am spus de pietele internationale. A fost peste noapte. Intr-adevar, leul era plimbat si a aparut, hai ca sa spunem asa, o recomandare a unei banci mari “vindeti Romania”.

S-au vandut ceva titluri. Deci nu am avut momente usoare, asta recunosc. Nu pot sa neg ca n-am intervenit, ca e prea evident, dar nu comentez ca am intervenit”, a spus Isarescu.
 

Isarescu: o depreciere de sub 5% nu ar trebui sa intereseze

 
“ROBORUL a fost asa diabolizat si poate ar trebui redenumit”, mai sustine Guvernatorul BNR.
 
Legat de ROBOR si de discutiile privind modul de calcul, Mugur Isarescu a afirmat:
 
“Stim ca in 2010 s-a decis printr-o lege, Ordonanta 50, care spune ca se foloseste pentru creditele cu dobanda variabila. Atunci a fost cea mai buna varianta. Robor era 6-7%. Nimeni nu a spus ca e prea inalt. Suntem deschisi sa gasim o solutie”, a comentat Guvernatorul.
 

Mugur Isarescu a amintit ca mai exista o posibilitate, ROBOR pe termen scurt


“Exista si varianta sa se ia scadentele pe termen mai scurt. Putem sa legam creditele de un Robor pe termen mai scurt. Poate sa fie mai ieftin… Dar stiu ca s-a apelat la termenul de 3 si 6 luni pentru ca e mai stabil”.
 
Ieftinirea creditului se poate face prin reducerea inflatiei, marirea credibilitatii in economia romaneasca si terminarea razboiului inutil cu sistemul bancar, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
 
“Solutia in sensul sa ieftinesti creditul consta in a reduce inflatia, a mari credibilitatea in economia romaneasca, a termina razboiul acesta inutil cu sistemul bancar, a inchide ostilizarea populatiei contra bancilor. Nu foloseste nimanui. Sunt multe lucruri de facut ca sa ieftinesti creditul si inceputul noi putem sa-l facem, am discutat cu colegii, sa prezentam cifrele adevarate.
 
 Pe cifre mincinoase nu faci nimic. Scoti ca sunt profituri foarte mari, nu merge asa. Au fost cele trei banci care au avut intr-adevar profituri mari. Una dintre ele este Banca Transilvania. Acum ce vrem, sa-i dam in cap ca avem o banca romaneasca mai profitabila, mai buna. Asa am auzit eu ca trebuie sa ajutam capitalul romanesc.
 
 Stiti ca e o vorba sau sunt doua: unde dai si unde crapa sau ca e suficient un ciomag la un car de oale”, a mai comentat Mugur Isarescu.
 
Guvernatorul a raspuns si acuzatiei ca institutia tine rezervele in strainatate. „Unde vreti, nene, sa le tin? Sunt rezerve internationale! Credeti ca euro, dolarii stau aici in beci la Banca Nationala. Nu, stau in conturi in strainatate. Acum este nebunia cu aurul…”, a mai spus Isarescu.
 

BNR: Inflatia va continua sa scada, incertitudinile si riscurile sunt asociate cu masurile fiscale si cu lipsa bugetului

 
Potrivit Bancii Centrale, incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei sunt legate de noul set de masuri fiscale si bugetare intrate in vigoare de la 1 ianuarie, precum si de nefinalizarea proiectului de buget, implicit de conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei emis joi, dupa sedinta pe probleme de politica monetara a Consiliului de Administratie al institutiei.
 
Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, la valori chiar usor inferioare celor anticipate anterior, urmata de urcarea si mentinerea acesteia usor sub limita superioara a intervalului tintei, pana la finele orizontului prognoze (n.r. – decembrie 2019).
 
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada in luna decembrie 2018 pana la 3,27%, de la 3,43% in noiembrie, consolidandu-se in interiorul intervalului de variatie al tintei stationare. Evolutia din decembrie a survenit in principal ca urmare a scaderii pretului combustibililor – pe fondul dinamicii cotatiei petrolului pe pietele internationale – compensata partial de cresterile consemnate pe segmentul legumelor si fructelor si al produselor din tutun.

Citeste si: Noi modificari la Legea pensiilor. Ce categorii sunt vizate

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil

today19 Mar. 2024
4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x