Lupta impotriva coruptiei si evaziunii fiscale aduce bani la buget
pibbugetbanievaziunecoruptieandreea paul vassguvernemil boccota unicatvaaccizetaxeimpozite
Veniturile la buget au crescut la 33% din PIB in anul 2010, inregistrandu-se cel mai ridicat nivel din 2000 si pana acum, afirma Andreea Paul-Vass, consilier de stat al premierului Emil Boc, in cea mai recenta postare pe blogul personal.
"Au fost devansati chiar si primii cinci ani cand se aplica cota progresiva. Lupta impotriva coruptiei, a evaziunii fiscale, a muncii la negru si impotriva competitiei neloiale e aducatoare de bani. Actiunile concertate impotriva actelor impotriva legii aduc si mai multi bani la buget si ridica presiunea de pe umerii cetatenilor obisnuiti", spune Andreea Paul-Vass.
Ea arata ca incasarile la buget au crescut semnificativ in primele doua luni ale anului 2011 fata de aceeasi perioada a anului 2010, ceea ce nu s-ar fi putut realiza fara imbunatatirea activitatii economice si a colectarii, dar si a majorarilor de TVA si accize.
"Veniturile fiscale, cele direct conditionate de activitatea economica, s-au majorat cu 12%, in conditiile unei inflatii pe primele doua luni de 7%, ceea ce inseamna o crestere reala de 4,7%. Incasarile din TVA, expresie a evolutiei comertului de bunuri si servicii, au fost cu 33,5% mai mari. Incasarile din accize au fost cu 12% peste incasarile din primele doua luni 2010, iar incasarile cumulate din TVA si accize, care reprezinta circa 10% din PIB s-au majorat cu 27%. Din aceasta crestere 5% provine din mai buna colectare si din cresterea volumului de activitate, iar 21% din majorarile de TVA si accize", se arata in comentariul consilierului.
Guvernul a impulsionat rambursarile de TVA ca masura de corectie a conduitei statului in relatie cu contribuabilul si pentru sprijinirea mediului de afaceri, realizand un sistem centralizat prin care cel mai vechi decont se plateste primul.
"La sfarsitul anului 2008 statul avea datorii catre mediul privat, prin ANAF, de 3,3 miliarde lei. Prin implementarea acestui sistem avem la 28 februarie 2011 o restanta de 1,5 miliarde lei. Am introdus rambursarea automata de TVA intre 5.000 si 10.000 de lei, ceea ce a sustinut companiile mici din mediul privat. Acestea primesc automat TVA-ul rambursat si in urmatorii doi ani se fac controalele necesare", a adaugat consilierul premierului Emil Boc.
In anul 2009, ca masura de combatere a evaziunii fiscale a fost retras codul de TVA din sistemul european VIES la peste 86.000 de societati comerciale, care aveau un comportament fiscal inadecvat, adica nu depuneau declaratii fiscale sau aveau sedii fictive.
"Masura a contribuit la disciplinarea agentilor economici care fac tranzactii intracomunitare. Am dublat aceasta masura in anul 2010, prin OUG 54, cand am introdus registrul operatorilor unde avem evidenta tuturor firmelor care fac tranzactii intracomunitare. Frauda mare din TVA venea tocmai din acest segment, cum este de pilda cazul comertului cu zahar, ulei, faina, grau sau carne", comenteaza Andreea Paul-Vass.