Ministerul Finantelor isi imprumuta una dintre cele doua banci pe care le mai are cu 1,4 miliarde de lei
imprumut cec banklistare cec bankbanci de stat
Dupa repetate privatizari, dintre care cea mai mare a fost vanzarea BCR catre Erste Bank, statul roman mai este actionar majoritar la doar doua banci: Eximbank si CEC Bank. Aceasta din urma are nevoie de 1,4 miliarde de lei pentru a asigura conformarea cu cerintele europene privind capitalizarea bancilor (MREL).
Desi s-a tot vorbit despre listarea
CEC Bank la Bursa de Valori Bucuresti, proiectul a ramas, ca si in cazul Hidroelectrica, in suspensie.
Citeste si:
Daruri de la stat pentru romani in luna cadourilor: cele mai mari dobanzi dar care tot nu acopera inflatia
Pana la o eventuala listare sau vanzare a unui pachet majoritar catre o banca puternica, cea mai veche banca romaneasca apeleaza la actionarul majoritar.
Astfel, CEC Bank va initia demersurile pentru contractarea de la Ministerul Finantelor a imprumutului subordonat de 1,4 miliarde de lei aprobat in sedinta de guvern din 26 noiembrie 2021.
Imprumutul subordonat a fost inclus in Planul de Afaceri 2019-2023, aflat la baza procesului de majorare de capital si care a fost aprobat de Comisia Europeana in 2019, trecand testul investitorului privat prudent.
Pentru acest imprumut, CEC Bank va plati trimestrial dobanzi stabilite la nivelul pietei si il va rambursa la expirarea termenului de 10 ani, intr-o singura transa.
Fondurile din imprumut indeplinesc conditiile reglementate pentru incadrarea in categoria fondurilor proprii de nivel II si se vor adauga fondurilor proprii ale bancii si permit CEC Bank sa-si continue dezvoltarea si sa finanteze economia.
Contractarea de imprumuturi subordonate este o practica uzuala pentru conformarea cu cerintele de capital MREL, atat la nivelul bancilor din Romania (prin imprumuturi subordonate de la bancile mama), cat si la nivel european.
Din 2019, cand a fost aprobat Planului de Afaceri si majorarea capitalului social al CEC Bank in conditii de piata, banca a inceput un amplu program de modernizare si consolidare a pozitiei sale.
Activele bancii au crescut cu peste 35%, in perioada 2019-septembrie 2021, pana la 45,15 miliarde de lei, iar banca a finantat activ economia Romaniei: peste 17 miliarde de lei finantari acordate sectorului privat si peste 5 miliarde de lei finantare neta acordata sectorului public (in special prin intermediul titlurilor de stat).
Simultan cu procesul de crestere, CEC Bank a demarat un amplu program de modernizare si eficientizare si s-a concentrat pe indeplinirea indicatorilor din Planul de afaceri aprobat la nivelul Comisiei Europene.
CEC Bank se pregateste sa emita obligatiuni
Intre 2019 - septembrie 2021, banca si-a imbunatatit performanta si a generat un profit net cumulat de 1,05 miliarde de lei, in fiecare an fiind raportate profituri record.
In acelasi timp, CEC Bank intentioneaza sa-si asigure in viitor necesarul de pasive eligibile pentru acoperirea cerintei MREL prin emisiune de obligatiuni, sursele traditionale ale bancii constand in depozitele atrase de la clientela, acestea nefiind eligible pentru scopul mentionat.
In acest sens, banca a inceput actiunile premergatoare pentru accesarea pietelor de capital, prin initierea discutiilor cu una dintre cele mai mari agentii de rating de credit si prin punerea bazelor unui viitor birou de relatii cu investitorii.
Urmatorii pasi sunt obtinerea ratingului de credit si aprobarea unui program de tip MTN (Medium Term Note), in baza caruia banca poate realiza emisiuni succesive de obligatiuni.