Tot mai multi romani se plang de ratele crescute la credite, in special la acele credite cu dobanda variabila, calculata cu indicele IRCC. In vara, indicele IRCC a crescut de la 1.86% la 2.65%, acesta fiind si motivul pentru care ratele au crescut substantial. Acum, IRCC a sarit de pragul de 4% pe an! Cresterea nu a fost insa la fel de mare ca in cazul creditelor dependente de ROBOR.
Irina Chitu, director finzoom.ro, le recomanda romanilor ca pe viitor sa isi indrepte atentia catre dobanzile fixe, care ii protejeaza de cresterile de dobanzi viitoare.
In cazul dobanzilor variabile, IRCC va creste din nou de la inceputul anului viitor la mai bine de 5.7%, ceea ce inseamna ca si dobanzile vor ajunge la 8%. Insa acestea pot ajunge chiar si la mai bine de 10%, daca IRCC va atinge valoarea de 8%, scenariu care nu ar trebui exclus.
Tinand cont de acest context in care ne aflam, nu sunt deloc putini romanii care se intreaba daca nu cumva o refinantare cu dobanda fixa ar reprezenta o solutie salvatoare. Printr-o astfel de refinantare s-ar inchide creditul vechi si s-ar face un nou credit, cu conditii mai avantajoase pe termen lung.
O astfel de solutie ar putea fi aplicata chiar si pentru un credit Noua Casa. Important de stiut, incepand cu anul 2020 pot fi refinantate si creditele garantate de stat, lucru care nu ar fi fost posibil intre anii 2009 si 2020.
Tot Irina Chitu transmite ca “intr-o perioada in care dobanzile tot cresc sau se mentin la un nivel ridicat, o dobanda fixa iti poate oferi confort si predictibilitate”. Evident, “fiecare trebuie sa isi faca propriile calcule si sa isi evalueze situatiile pe termen lung”.
Este important insa sa tii cont de cateva lucruri! Creditele cu dobanda fixa trebuie analizate, de asemenea, cu atentie. Comparatia intre ele se poate face in functie de DAE (dobanda plus comisioane aplicate pe toata perioada contractului).
Pe langa dobanda, unele credite pot avea niste comisioane care pot duce la o crestere substantiala a ratei lunare. De asemenea, tine cont de faptul ca o refinantare a creditului la o alta banca vine cu niste costuri suplimentare. Si nu uita nici de faptul ca ofertele bancilor se modifica destul de des, drept pentru care este important sa fii mereu cu ochii in patru!
Ultimele NOUTATI
Vrei sa iei imprumut de la un IFN? Vezi aici care e suma maxima pe care ti-o pot cere - LEGE NOUA
Curierii de la Sameday, salarii de lux: pleaca acasa si cu 1.000 de euro in buzunar
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
O mare companie da afara 17.000 de angajati, peste noapte: "Ne resetam" - spune conducerea
Autorul bestseller-ului Tata bogat, tata sarac: Saracia este o consecinta a educatiei slabe, nu a lipsei de bani
Partenerii nostri
Lucrator desemnat responsabil de SSM - model decizie
Continuarea popririi la schimbarea locului de munca - atentie la aceste aspecte!
Concediu de odihna in functie de vechime - procedura de acordare
Somajul tehnic, ca solutie pentru reducerea costurilor: ce trebuie sa stii
Adeverinta vechime in munca MODEL
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Te-ar putea interesa si
Curierii de la Sameday, salarii de lux: pleaca acasa si cu 1.000 de euro in buzunar
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta