Petrolul s-a ieftinit, iar leul s-a depreciat fata de dolarul american
pret petrolcotatie leuapreciere dolarnoble securities
In prima decada a acestei luni, pretul petrolului a scazut, pe fondul intaririi dolarului american. Rezultatele nefavorabile raportate de zona euro legate de somaj si inflatie, reducerea dobanzii de catre BCE si evolutia peste asteptari a pietei americane a muncii au dus la deprecierea euro si aprecierea dolarului american, potrivit unei analize a Noble Securities Romania.
"In contextul aprecierii monedei americane, asistam, in general, la scaderea cotatiilor marfurilor si deci si a petrolului", conform lui Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania.
In prima decada a lunii noiembrie, pretul petrolului Brent (relevant pentru Europa) a scazut cu circa 3,7%; leul s-a depreciat insa, in aceeasi perioada, cu circa 1,9% fata de dolarul american, astfel incat cei doi factori de influenta asupra preturilor carburantilor din Romania au actionat in directii opuse.
Astfel, potrivit analizei, in deschiderea lunii curente, pretul petrolului Brent oscila in jurul a 108,8-109 USD/baril, iar perechea USD-RON avea valori in jur de 3,2540. La sfarsitul saptamanii trecute, cotatia petrolului Brent scazuse usor sub 105 USD/baril, iar leul se depreciase pana la circa 3,3160 lei pe dolar.
Silviu Pojar precizeaza ca preturile carburantilor se construiesc intr-un mod mai complex decat aritmetica simpla pret petrol-cotatie USD-RON.
"In mod normal, ar fi putin probabil sa putem asista, in Romania, la schimbari majore ale preturilor carburantilor in intervalul de timp imediat urmator, dar suntem intr-o perioada de volatilitate ridicata in piete, cu efecte atat asupra leului, cat si in ceea ce priveste petrolul, cu multi factori care pot actiona oricand semnificativ in ambele directii", a precizat Pojar.
La nivelul anului in curs, leul a inregistrat o apreciere de circa 1,2% fata de dolar, la sfarsitul saptamanii trecute, comparativ cu cotatia de la inceputul anului, iar pretul petrolului a marcat, in aceeasi perioada, o scadere de circa 5,7%.
Rezultatele bune recente privind piata americana a muncii relanseaza speculatiile privind posibilitatea reducerii stimulentelor de catre FED, fapt care ar trebui sa sustina aprecierea dolarului, inclusiv fata de leu, si - intr-o prima etapa cel putin - sa duca la scaderea preturilor marfurilor deci si a cotatiei petrolului.
Conform analizei, in cele din urma, evolutiile economice bune ale SUA si poate si ale UE vor duce la cresterea cererii de petrol, iar, astfel, va spori inclusiv greutatea mecansimelor clasice de actiune asupra pretului, respectiv raportul cerere-oferta.
"In acelasi timp, faptul ca cele trei zile de negocieri intre Iran si sase puteri mondiale s-au incheiat duminica fara a se ajunge la un acord final privind programul nuclear iranian a lasat deschisa o alta parghie de influenta a pretului petrolului, pana la rezolvarea completa a situatiei", a aratat Silviu Pojar.