Pregatiti pentru orice?
florin citu inflatieinflatie romaniataxa lacomiefinnate romaniacriza romaniamarea depresie
Pana in 2020, reperul de cadere al economiei mondiale era criza inceputa in anul 1929 cu marele crah financiar, martea neagra, 29 octombrie, care, ulterior, a generat "The Great Depression", Marea criza financiara din anii ’30 ai secolului trecut.
Din pacate, ce putem numi fara retinere "anul coronavirusului" - poate chiar... anii coronavirusului - are mare probabilitate sa depaseasca, de departe, efectele celei mai rele crize pe timp de pace.
Faptul a fost remarcat si comentat de ministrul finantelor publice din Romania, Florin Citu. El a aratat, la B1Tv, ca actuala criza economica este mai grava decat Marele Crah din 1929.
"Trecem prin cea mai dificila perioada pentru economie din ultima suta de ani. In primul rand, ca n-a mai existat o criza dubla: una de sanatate si una economica. Este mai rau decat in criza economica din 1929. Este mai rau decat in timpul Marelui Crah din 1929", a declarat Citu.
"Pe timp de pace, nu s-a oprit niciodata economia asa cum s-a oprit acum. Niciodata nu s-au oprit companiile asa cum s-au oprit acum. Vorbim de timp de pace, pe timp de pace este cea mai mare criza", a spus ministrul.
Constatarile au fost facute dupa ce, in luna martie a acestui an, cu vreo doua zile inaintea declararii starii de urgenta, domnul ministru sustinea ca, din punct de vedere economic, tara noastra este gata pentru orice scenariu…
De asemenea, zilele trecute, ministrul scria pe Facebook, citand datele Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, ca rata inflatiei din Romania a ajuns la numai 1,8%, in mai 2020.
Nu s-a limitat sa comunice asta, ci a adaugat ca, prin atingerea unui nivel atat de mic, a scos Romania din topul rusinii…
"Trei ani de zile PSD a distrus puterea de cumparare a romanilor prin cresterea galopanta a preturilor. In regimul socialist al PSD, rata inflatiei a crescut de la 0% la 5,4%!!! PSD a dus Romania in topul rusinii in UE - cea mai mare rata a inflatiei din UE trei ani la rand.
Asa i-au saracit pe romanii cu cei mai putini bani. Am spus din prima zi ca voi administra finantele publice in asa fel incat sa avem un mediu economic in care inflatia sa scada. Si asa am facut. Astazi, rata inflatiei este la 1,8% (sursa Eurostat) si am scos Romania din topul rusinii. Asta, desi trompetele PSD-iste, in frunte cu liderul perpetuu interimar, tipa de trei luni de zile ca preturile vor exploda. Am demontat si aceasta petarda aruncata de PSD-isti in spatiul public", a scris Citu.
Da, clar, domnul Citu, nu de pilda, scaderea la niveluri infime a pretului petrorului care, automat, ieftineste, practic, orice marfa, a redus inflatia. In afara de asta, laudandu-se ca a scos Romania din ceea ce a numit topul rusinii, Florin Citi jigneste, implicit, statele care au inflatii mai mari, adica Polonia (3,4%), Cehia (3,1%), Ungaria (2,2%), Slovacia (2,1%).
In afara de asta, in clasamentul Eurostat, care cuprinde 29 de pozitii, incluzand inflatia pe ansamblul zonei euro si pe cea pentru intreaga Uniune Europeana, tara noastra este pe locul al cincilea, in timp ce, in spatele ei, deci cu rate ale inflatiei mai mici, unele chiar negative (Estonia, Luxemburg, Cipru, Slovenia), sunt 22 de surate din Uniune.
A propos de PSD, si acest partid a avut un ministru de Finante, pe Eugen Teodorovici - predecesorul lui Florin Citu la carma finantelor Romaniei - care aparea, in pragul Craciunului de acum doi ani, cu faimoasa OUG 114, cu Taxa pe lacomie in frunte, ale carei efecte nocive se fac simtite si astazi.
Si asta in conditiile in care, pana si Ion Iliescu si guvernele de atunci, precum si toti presedintii si guvernele ulterioare s-au pronuntat mereu pentru atragerea de investitii straine.
Nu numai ca supraimpozitarea bancilor purta un extrem de nefericit nume pentru secolul si oranduirea in care Romania pretindea ca se afla, Taxa pe lacomie, dar domnul Teodorovici a si prezentat OUG 114 alaturi de un monitor pe care care scria negru pe alb ingrozitorul titlu pentru un stat care s-a luptat si se mai lupta cu multe altele pentru atragerea valutelor forte sub forma de investitii.
Pana la urma, cam indiferent de cine-i conduce finantele, Romania nu este pregatita pentru orice, ci mai degraba este pregatita pentru orice veste proasta...