ROBOR la trei luni sare la 3,03%. Asociatia care a propus regulile de stabilire a ROBOR explica ce inseamna acest indicator

ROBOR la trei luni sare la 3,03%. Asociatia care a propus regulile de stabilire a ROBOR explica ce inseamna acest indicator
ROBOR la trei luni sare la 3,03%. Asociatia care a propus regulile de stabilire a ROBOR explica ce inseamna acest indicator
de Vlad Strunescu la 23 Ian. 2019
robor astazicrestere roborce este roborexplicatii robor

Dupa ce, ieri, toate scandetele ROBOR au stagnat, astazi, ele au consemnat cresteri relativ importante, fata de ziua de ieri.

Cea mai cunoscuta, infierata si disputata scadenta, ROBOR la 3 luni a crescut de la 2,97%, ieri, la 3,03% pe an. De asemenea, nivelul ROBOR la 6 luni a avansat de la 3,28%, ieri, la 3,31%, astazi.

Citeste si: BNR explica felul in care a ajuns ROBOR parte explicita si transparenta in structura ratelor la credite

La randul lor, ROBOR la 9 luni si ROBOR la 12 luni s-au apreciat de la 3,39%, ieri, la 3,41%, respectiv de la 3,49%, la 3,50%.

 
Intr-un material realizat de Asociatia Pietelor Financiare din Romania, citat de BRD, asociatia care a propus aceste regulile de stabilire a ROBOR, in 2007, arata ce este si cum se determina, ce elemente pot genera modificarile ROBOR.
 
Potrivit materrialului, ROBOR este rata dobanzii la care bancile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse sa ofere imprumuturi sub forma de depozite in lei celorlalte banci contributoare. Ratele de referinta ROBOR se stabilesc pentru opt scadente, cea mai scurta fiind de o zi, iar cea mai lunga de un an.
 
Pentru creditele acordate de banci clientilor nebancari (persoane fizice, societati comerciale, etc.) importante sunt, in special, ratele ROBOR pentru scadentele de 3 si 6 luni, care servesc drept referinta pentru stabilirea ratelor dobanzilor variabile, in formatul ROBOR 3 luni plus marja,respectiv ROBOR 6 luni plus marja.
 

De cand exista ROBOR?
 

ROBOR exista, in diverse forme, inca din 1995. Regulile privind stabilirea ROBOR in vigoare in momentul de fata sunt operationale din martie 2008, sunt publice si pot fi consultate la pe site-ul BNR.
 
Cum se calculeaza ROBOR?
 
ROBOR se calculeaza ca media aritmetica (dupa eliminarea extremelor) a dobanzilor cotate de bancile care participa la procesul de calcul al ROBOR («calculul ROBOR»), in intervalul 10.45‐11.00, la care acestea sunt dispuse sa plaseze depozite celorlalti participanti.
 
Ratele ROBOR sunt calculate, in mod independent, de catre Thomson Reuters, entitatea imputernicita de catre BNR, in calitate de organizator al calculului ROBOR, in acest scop.
 
Este important de subliniat faptul ca, in situatia in care cotatia ROBOR ar depasi cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit (lombard) acordata bancilor de catre banca centrala, BNR are dreptul de a suspenda temporar calculul ROBOR, si de a publica dobanzile ROBOR astfel: ROBOR pentru toate scadentele va fi egal cu nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit (lombard). Pentru exemplificare, in conditiile actuale, in care nivelul Lombard este de 3,50%, daca rata ROBOR ar depasi 4,375% (3,50% x 1,25), BNR ar avea dreptul de a suspenda calculul ROBOR si de a publica ROBOR egal cu 3,50%.
 
Nu a fost inregistrata nicio astfel de situatie, in care cotatiile ROBOR sa depaseasca cu mai mult de 25% nivelul ratei Lombard, de la emiterea acestor prevederi reglementare, in octombrie 2008.
 

Care sunt bancile care contribuie la calculul ROBOR?
 
Zece banci indeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR (enumerate in ordine alfabetica): Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Eximbank, ING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucuresti, OTP Bank Romania, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank. 
 

Care sunt responsabilitatile bancilor care participa la calculul ROBOR?
 
Bancile participante desemneaza personal specializat, cu pregatire corespunzatoare in domeniul pietelor financiare, in vederea furnizarii cotatiilor pentru calcularea ROBOR.
 
Bancile asigura, pentru aceasta activitate independenta decizionala a personalului care contribuie fata de orice alta entitate din banca, incluzand zona de creditare. Participantii la calculul ROBOR dispun de coduri de conduita si au implementate controale interne dedicate acestei activitati.
 

Cotatiile participantilor la calculul ROBOR sunt doar informative, sau sunt ferme?
 
Bancile participante la calculul ROBOR si‐au asumat obligatia de a incheia tranzactii la cotatiile publicate pentru calculul ROBOR, in intervalul 11.00‐11.15, la solicitarea unei alte banci participante la calculul ROBOR, pentru anumite sume maxime.
 
De exemplu, daca un participant la calculul ROBOR a cotat, pentru ROBOR la 3 luni, nivelul de 2,97%, este obligat ca, la solicitarea oricarui alt participant adresata in intervalul 11.00‐11.15, sa-i imprumute acestuia o suma de pana in 5 milioane de lei, la rata de 2,97%.
 

Exista echivalentul ROBOR in alte tari?
 
Da, calcularea si publicarea de dobanzi de referinta este o practica extinsa. Se pot mentiona ca exemple EURIBOR pentru EUR, LIBOR pentru mai multe valute, inclusiv USD si GBP, WIBOR pentru PLN (zlotul polonez), PRIBOR pentru CZK (coroana ceha), BUBOR pentru HUF (forint maghiar). Regulile ROBOR au preluat, in forma actuala, bunele practici ale calculului dobanzilor de referinta cu o istorie indelungata.
 

Care sunt principalii factori care influenteaza ROBOR?
 
Politica monetara, mai cu seama prin intermediul:
 
- ratei dobanzii de politica monetara, ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (ratele la care bancile plaseaza si imprumuta bani in relatia cu BNR), stabilite de BNR, influentand prioritar cotatiile ROBOR pentru maturitati scurte, date fiind scadentele uzuale ale operatiunilor de piata monetara ale BNR si maturitatea facilitatilor permanente oferite de banca centrala;

Ratele de dobanda stabilite de BNR au influenta, in principal, asupra cotatiilor ROBOR pentru scadente scurte, intrucat operatiunile de politica monetara ale BNR se organizeaza in general pentru scadente de o saptamana, iar facilitatile de depozit si de credit se acceseaza la scadente de o zi;
 
- instrumentelor politicii monetare, incluzand operatiunile de piata monetara (operatiuni repo destinate furnizarii de lichiditate bancilor, atragerea de depozite la termen etc), facilitatile permanente oferite de BNR, mecanismul Rezervelor minime obligatorii (RMO);
 
- asteptarilor pietei privind conduita politicii monetare, reflectate mai cu seama de cotatiile ROBOR pe scadentele mai lungi (3 luni, 6 luni, 1 an).
 
Lichiditatea existenta pe piata monetara (o putem defini simplist ca excedentul sau deficitul de fonduri al bancilor), influentata, in buna masura, de asa‐numitii factori autonomi ai lichiditatii, incluzand, printre altele:
 
- operatiunile Trezoreriei statului (plati/incasari bugetare, operatiuni associate administrarii datoriei publice etc),
 
- evolutia numerarului in afara BNR.
 

Inflatia si asteptarile privind evolutia acesteia
 
In conditiile in care se asteapta o crestere a dobanzii de politica monetara a BNR ca urmare a unei prognoze de crestere a ratei inflatiei, nivelul dobanzilor cotate va incorpora aceste estimari, iar ROBOR este posibil sa creasca (intrucat bancile estimeaza ca, daca BNR va creste dobanda de politica monetara, vor putea plasa banii in viitor la dobanzi mai mari).
 
In situatia inversa, in care piata asteapta o scadere a ratei inflatiei si, in consecinta, o scadere a dobanzii de politica monetara a BNR, este posibil ca nivelul ROBOR sa scada (intrucat bancile se asteapta ca, in viitor, sa poata plasa fondurile disponibile la dobanzi mai mici).
 
Politica fiscala poate avea un impact semnificativ asupra nivelului ratei inflatiei, cresterii economice, deficitelor externe, iar participantii la piata iau in calcul evolutiile acesteia cand isi formeaza asteptarile privind evolutia dobanzilor. De exemplu, o relaxare fiscala care implica reduceri de taxe si impozite care pot alimenta cresterea consumului populatiei, poate avea ca efect cresterea ratei inflatiei si implicit a dobanzilor din piata.
 

Care sunt beneficiile existentei ROBOR?
 
Putem cu siguranta identifica mai multe aspecte pozitive:
 
- Informare pentru clienti si investitori locali si internationali cu privire la nivelul dobanzilor de referinta pentru diverse scadente ;
 
- Transparenta cu privire la stabilirea costului creditelor cu dobanda indexata la ROBOR si posibilitatea clientilor de a compara ofertele de credit ale mai multor banci si institutii financiare;
 
- Alinierea la practica europeana de publicare si utilizare a acestui tip de dobanzi de referinta pentru imprumuturile cu dobanda indexata.
 
ACI Romania - Asociatia Pietelor Financiare este asociatia profesionistilor pietelor financiare din cadrul bancilor, fara scop lucrativ, cu peste 200 de membri, avand drept obiectiv promovarea profesionalismului si a standardelor etice in exercitarea profesiunii, precum si dezvoltarea pietelor financiare locale.

Citeste si: Analistii financiari se asteapta ca leul sa se deprecieze in continuare, media prognozata pentru 2020 fiind de aproape 4,8 lei/euro

ACI Romania - Asociatia Pietelor Financiare este parte a ACI - Financial Markets Association, organizatie globala a profesionistilor activand in pietele financiare, infiintata in 1955, cu peste 9.000 de membri din 63 de tari.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Mastile pentru persoanele defavorizate au ajuns sa fie anchetate de DNA
Ultima ora

Mastile pentru persoanele defavorizate au ajuns sa fie anchetate de DNA

Directia Nationala Anticoruptie ancheteaza achizitia celor 103 milioane de masti de protectie promise de Guvern persoanelor defavorizate.
today24 Sep. 2020
Nicusor Dan e dovada vie ca nu prin insistente cuceresti firea unei femei
Analize

Nicusor Dan e dovada vie ca nu prin insistente cuceresti firea unei femei

Desi mai sunt doar cateva zile pana cand alegatorul va lua in mana stampila de vot si o va folosi cum stie el mai bine, Nicusor Dan, candidatul PNL-USR-PLUS la alegerile locale din acest an, nu a...
today24 Sep. 2020
7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020
Newsletter zilnic GRATUIT
Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Manager.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Guvernul promite ca nu va majora taxele si nici nu va introduce altele noi
Economie

Guvernul promite ca nu va majora taxele si nici nu va introduce altele noi

today24 Sep. 2020
Cerere inedita a unui elev catre invatatoare: Nu ne mai dati teme vinerea. Invatatoare a aprobat, dupa ce a citit pana la capat solicitarea
Afla...

Cerere inedita a unui elev catre invatatoare: Nu ne mai dati teme vinerea. Invatatoare a aprobat, dupa ce a citit pana la capat solicitarea

today24 Sep. 2020
Alegeri locale 2020: Afla sectia de votare la care esti arondat
Ultima ora

Alegeri locale 2020: Afla sectia de votare la care esti arondat

today24 Sep. 2020
Alegeri locale 2020. Da' eu cu cine votez?
Analize

Alegeri locale 2020. Da' eu cu cine votez?

today24 Sep. 2020
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 modele de contracte si formulare - actualizate conform GDPR 2020"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x