Se spulbera iluzia fondului de pensii private? La ce trebuie sa se astepte viitorii pensionari ai Romaniei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se spulbera iluzia fondului de pensii private? La ce trebuie sa se astepte viitorii pensionari ai Romaniei
Se spulbera iluzia fondului de pensii private? La ce trebuie sa se astepte viitorii pensionari ai Romaniei
de Vlad Strunescu la 02 Dec. 2021
Urmareste-ne pe Google News
desfiintare pilon2avantaje pilonul2mostenire cont pilon2

Infiintarea Pilonului II, cel al pensiilor private, a fost facuta pentru ca viitorii pensionari sa aiba banii lor, pusi undeva deoparte, adica exact in acest tip de fonduri de pensii, spre deosebire de cel de stat unde, pana cand oamenii se retrag din campul muncii, stiu doar ca au cotizat, insa, nu pentru ei, ci pentru a plati pensiile celor aflati deja la pensie.


Tocmai pentru ca actualii contribuabili la Pilonul II de pensii au strans sume mai mari sau mai mici in conturile lor, iar acestea pot fi mostenite (!) este aproape imposibila desfiintarea acestora, anuntata si incercata de politicieni care acum tac chitic.

Citeste si: Intarzie pensiile in decembrie? Ce trebuie sa afle toti pensionarii Romaniei

 
Cea mai recenta solicitare de desfiintare a Pilonului II, de fapt de reiterare a solicitarii de desfiintare, vine din partea mai multor asociatii ale pensionarilor.
 
Preda Nedelcu, presedintele Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania, considera ca Pilonul II este o modalitate prin care statul foloseste banii contributorilor la fondul obligatoriu de pensii administrat privat pentru a achita diverse cheltuieli.
 
Mai exact, administratorii Pilonului II investesc majoritatea fondurilor incasate de la salariatii in titluri de stat, iar Nedelcu este de parere ca aceasta este o afacere proasta si pentru stat, si pentru salariati.
 
El a explicat ca, din sumele acumulate de contribuabili, fondurile de pensii de Pilon II spun fac investitii care maresc depunerile. El sustine ca singurul mod de a investitii il reprezinta obligatiunile sau titlurile de stat. In ciuda acestei afirmatii, tot el spune ca 67% din banii (deci, nu toti, deci, nu este singurul mod de a investi!) care se acumuleaza de la salariati sunt investiti in titluri de stat. 
 
Potrivit lui Nedelcu, statul ii obliga pe angajati sa depuna bani la Pilonul II de pensie, dupa care, tot statul imprumuta banii platind dobanda firmei care administreaza fondul. 
 
Prin urmare, de ce anume se fac vinovati administratorii Pilonului II? Ca imprumuta un stat care are nevoie acuta de bani pentru a finanta deficitul bugetar? Ca plaseaza banii in ceva cu risc scazut, cum sunt titlurile de stat? Poate ca problema este la statul roman care nu incaseaza destul din taxe si impozite.
 
Conform presedintelui FNPR, suma finala pe care o va incasa un contributor la Pilonul II va fi mai mica decat contributia initiala din cauza comisioanelor pe care la aplica fondurile private de pensii obligatorii.
 
De asemenea, Dumitru Cojocaru, presedintele Federatiei Nationale "Unirea" a Pensionarilor din Romania, a declarat ca beneficiarul pensiei de Pilon II va incasa o suma cu o putere de cumparare redusa la jumatate fata de puterea de cumparare care ar fi rezultat in cazul in care contributiile de la Pilonul II ar fi fost virate in toata perioada catre fondul public de pensii.
 
"Fondul brut depus de oameni este mult mai mare decat 86 de miliarde, cat este aratat acum ca fond net. Deci, daca toti acesti bani ar fi ramas in sistem, punctul de pensie ar fi fost mai mare si avantajul pe care l-ar fi avut si cei din Pilonul II putea sa fie mai mare", a spus Cojocaru.

Citeste si: De ce anul 2022 nu va fi unul bun pentru portofelul romanilor: ce ne mai asteapta
 
De fapt, aici este nemultumirea si iluzia actualilor pensionari: ca punctul de pensie, deci pensiile lor, nu cresc. Pana vor ajunge sa incaseze actualii tineri pensiile, nimeni nu poate garanta o anumita putere de cumparare, nici a pensiilor de stat, nici a celor private. 
 
De altfel, tocmai faptul ca actualii pensionari au muncit zeci de ani si, in cele din urma, primesc pensii mici, este un argument ca pilonul pensiilor de stat nu functioneaza.
 

Cel mai mare cont de Pilon 2 are o valoare de 1.469.858 lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu

Cele mai recente date arata ca piata pensiilor private din Romania a ajuns, in primele noua luni ale anului, la active totale de 90,43 miliarde lei, in crestere cu 25% comparativ cu intervalul similar al anului precedent.
 
Ca pondere in PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au inregistrat un nivel de aproape 8%, marcand o evolutie pozitiva de-a lungul ultimilor ani.
 
La 30 septembrie 2021, erau inscrisi 8,29 milioane participanti la cele 17 fonduri de pensii private (Pilon II + Pilon III), de la 8,10 milioane, la finalul lunii septembrie 2020.
 
Conform ASF, sistemul pensiilor private a marcat o evolutie pozitiva pe tot parcursul functionarii sale, fiind adaptabil in fata episoadelor de volatilitate intalnite de-a lungul timpului. Cresterea activelor fondurilor de pensii private este remarcabila la nivel european, Romania fiind printre tarile cu cele mai mari cresteri din ultimii 10 ani.
 
Valoarea totala a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II a fost de 87,06 miliarde de lei la finalul lunii septembrie a anului 2021, in crestere cu aproximativ 25% comparativ cu septembrie 2020.
 
Numarul participantilor inregistrati in sistemul Pilonului II a fost de 7,73 milioane, fata de 7,58 milioane.
 
La nivelul Pilonului II, contributia medie a participantilor, cu contributii virate la 30 septembrie 2021, a fost de 204 lei/participant, in timp ce la 31 decembrie 2020 valoarea acesteia a fost de 192 lei/participant.
 
In perioada ianuarie - septembrie 2021, contributiile virate in sistemul de pensii administrate privat au fost in cuantum de 7,28 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 9% fata de aceeasi perioada din anul 2020.
 
Rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat a fost 5,94% in septembrie 2021, in luna decembrie 2020 valoarea acesteia fiind de 5,38%.
 
La finalul lunii septembrie 2021, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 11.265 lei, inregistrand o crestere de 14,2% comparativ cu decembrie 2020 si cu 2,6% fata de trimestrul precedent.
 
De la inceputul anului pana pe 30 septembrie 2021, au fost efectuate plati ale activului personal net catre participanti in cuantum de 208 milioane lei pentru 13.604 de participanti si beneficiari.
 
Distributia valorii conturilor participantilor arata o concentrare mare, 62% din active fiind detinute de doar 20% din participanti. Cel mai mare cont are o valoare de 1.469.858 lei, iar cel mai mic are o valoare de 1 leu. Totodata, peste 20% din participanti detin active sub valoarea de 1.000 lei.

Citeste si: Injectia de deficit: bugetul Romaniei a strans venituri de 308 miliarde de lei si a avut cheltuieli de 356 miliarde
 
La 30 septembrie 2021, titlurile de stat si actiunile erau principalele instrumente financiare in care au investit fondurile de pensii administrate privat. Investitiile in titluri de stat ale fondurilor de pensii din Pilonul II au reprezentat 61% la 30 septembrie 2021. Investitiile in actiuni au crescut, reprezentand, in primele noua luni ale anului, 25% din valoarea totala a activelor fondurilor de pensii din Pilonul II.  De asemenea, ponderi semnificative sunt investite si in obligatiuni corporative si fonduri de investitii.

Foto: manager.ro

 
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare
Analize

Romanii n-au incredere nici in banci, nici in doctori, nici in bursa, dar investesc in scheme financiare "minune"

today22 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x