Seful Bancii Transilvania: Vor fi multe schimbari in munca oamenilor. Romania poate deveni un hub de digitalizare
banca transilvaniaimm investcompaniifinantarefirme
Prezent joi la o dezbatere desfasurata de Impetum Grou, Omer Tetik, CEO
Banca Transilvania, a vorbit despre evolutia economiei din ultimul an, dar si despre perspectivele tarii noastre de a se dezvolta in urmatorii ani.
Potrivit oficialului BT, Romania a avut un an mai bun decat multe state europene, cu toate ca am avut o scadere de PIB.
"In aceasta criza, spre deosebire de criza anterioara, toate bancile au anuntat ca vor sa faca parte din solutie si au avut lichiditate", a precizat acesta, mentionand ca "70-75% din credite au venit direct din IMM Invest".
Florin Citu: "Fara IMM Invest era dezastru in economie in 2020"
Tetik: "Trebuie si sa ne ajustam business-urile"
Despre impactul pandemiei asupra mediului de afaceri din Romania, CEO-ul BT sustine ca nu toate au fost afectate similar: "Unele sunt afectate structural, altele conjunctural. Cei afectati conjunctural trebuie ajutati".
"In cazul sectoarelor afectate structural trebuie sa ne gandim ce facem cu companiile, cu antreprenorii si cu angajatii. Trebuie sa adresam problemele mai profund. HORECA este afectata conjunctural, asa ca probabil isi va reveni rapid. Nu ne putem baza doar pe ajutor guvernamental, ci trebuie si sa ne ajustam business-urile", a mai spus Omer Tetik.
Tetik recomanda statului sa aloce o mare atentie industriei ospitalitatii: "Sunt multe alte businessuri afectate acolo"
"Nu cred ca va fi o problema de acces la finantare, ci de ce vrem sa facem cu industriile in care functioneaza. In agribusiness incercam sa gasim solutii.
In sectorul HORECA recomandam ca statul sa aiba grija mai mare, pentru ca sunt multe alte businessuri afectate acolo".
"Impozitul specific pentru HORECA nu a fost platit si planuim sa prelungim asta. Ne gandim sa prelungim acest beneficiu si dupa luna martie. Exista sprijin pentru HORECA si in IMM Invest, iar cele trei luni de somaj tehnic au mentinut locurile de munca, iar salariile celor care au revenit au fost sustinute in procent de 45% pentru inca trei luni", a spus Florin Citu.
La ce sa ne asteptam in viitor?
Oficialul BT a conturat si directiile pe care se va dezvolta Romania in ultimii ani, si pentru care romanii trebuie sa fie pregatiti. Concret, este vorba despre digitalizare, dar si dezvoltarea zonei "verde", sustenabile.
" Mult mai multe sectoare vor fi digitalizate. Vor fi multe schimbari in munca oamenilor. Vom investi mai mult in energie verde, in digitalizare. Exista posibilitatea ca Romania sa fie un hub de digitalizare si sper sa fim si un hub comercial pentru Europa. Vad un interes tot mai mare din parte investitorilor straini, nu doar a investitorilor mici".