Si guvernatorii plang cateodata: Isarescu, tapul ispasitor al deprecierii leului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Si guvernatorii plang cateodata: Isarescu, tapul ispasitor al deprecierii leului
Si guvernatorii plang cateodata: Isarescu, tapul ispasitor al deprecierii leului
de Magda Florea la 25 Ian. 2019
Urmareste-ne pe Google News
taxa pe lacomieordonanta teodorovicicurs valutar astazirobor astazibnrpsd aldemasuri fiscale 1 ianuarie 2019

Partidul Social Democrat face ceea ce se pricepe cel mai bine: arunca pisica moarta peste gard. Nu, nu l-au gasit vinovat pe Base de toata tarasenia cu deprecierea istorica a leului, treaba asta a functionat in anii 2014-2016, acum omul a iesit de mult din peisaj, asa ca vinovati de faptul ca suntem cu un picior in groapa dezastrului economic trebuie sa fie altii: Banca Nationala a Romaniei.

Astfel, PSD, ca orice partid de stanga adaptat vremurilor (tehnologice) in care traim, a postat pe contul oficial de Facebook un indemn catre BNR de a-si face datoria.

"Solicitam BNR sa isi faca datoria!" este mesajul postat vineri pe contul de Facebook al PSD.
 
Ideea sugerata prin mesaj este ca BNR are rezerve valutare cu care poate sa intervina si sa stopeze cresterea euro si PSD se alatura romanilor care au de platit rate la credite si cere BNR sa "apere" moneda nationala.
 
Cu alte cuvinte, BNR ar putea, daca ar vrea.
 

A imparti vina frateste. Cine preda PSD-ului aceasta lectie?

 
Problema e ca BNR nu e doar un tap ispasitor iar vina ii cade pe umeri complet justificat. Ideea e ca vina ar trebui impartita frateste cu PSD si ALDE, care au facut ei ce au facut pana acum, dar cu masurile fiscale luate de la 1 ianuarie 2019 au lovit economia romaneasca unde o doare mai tare.
 
Bancile, IMM-urile, distribuitorii de energie si gaze naturale anunta scumpiri masive, masuri restrictive dar si concedieri in Romania, din cauza ca noua legislatie le afecteaza bugetul si ii opreste de la investitii.
 
De exemplu, bancile raspund taxei pe lacomie prin reducerea dobanzilor la depozite, cresterea comisioanelor, scumpirea creditarii.
 
IMM-urile si asa nemultumite de majorarea din pix a salariului minim, nu sustin in proportie de 61,3% suprataxarea bancilor, conform unui chestionar realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) in perioada  10-17.01.2019.
 
Intrebati ce efecte vor fi generate de suprataxarea bancilor, 69,3% din respondenti au raspuns ca bancile vor transfera costurile catre clienti. Nici suprataxarea companiilor din telecomunicatii nu este pe placul a 66,2% dintre respondenti, dar 33,8% sustin masura.
 
La randul lor, petrolistii avertizeaza Guvernul ca ii forteaza sa concedieze pana la 75% din personal din cauza Ordonantei 114/2018. Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) sustine ca intreprinzatorii din energie vor fi puternic afectati de taxarea retroractiva cu 2% din cifra de afaceri si de limitarea pretului de vanzare a productiei. Atat de mare va fi impactul incat fiecare companie va plati la stat impozite mai mici chiar si cu 60%. Sau poate ca va plati chiar mai putin, in conditiile in care isi va restange activitate.
 

Cu ce ma afecteaza pe mine cursul euro? Eu roman de rand, platit cu o o leafa amarata in lei

 
Ei bine, cursul euro afecteaza pe toata lumea, prin faptul ca el genereaza scumpiri, atunci cand moneda nationala se depreciaza. Importam aproximativ 80% din ceea ce consumam, iar preturile se raporteaza la producatori, producatori care lucreaza in euro.
 
Pretul la combustibili creste, facturile cresc, pretul produselor alimentare cresc si ele. Confotm unei simulari de calcul realizata de cei din industria alimentara, cosul zilnic va fi mai scump cu 20 de lei.
 
Deprecierea leului si taxa pe lacomie au , in linii mari, urmatoarele consecintele: Vom plati mai mult pentru serviciile de telecomunicatii, vom primi mai putini bani la depozitele din banci, vom accesa cu mai mare dificultate un credit, vom alimenta masina cu benzina si motorina mai scumpe, vom plati nota de plata a incompetentei guvernamentale fara drept de apel. 

Analistii estimeaza ca traiul este deja mai scump cu 10% in ianuarie fata de anul trecut. Totodata, cresc ratele, dar si chiriile. O familie care are o rata in lei de 400 de euro, va plati mai mult cu 40 de lei.

Scumpiri vor fi la tot ce vine din import, fie ca este vorba despre materie plina sau produs finit. Conform unei simulari de calcul realizata de cei din industria alimentara, cosul zilnic va fi mai scump cu 20 de lei.
 

2019, anul noii crize financiare in Romania?

 Romania a avut in septembrie 2018, pentru a opta luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene. Avansul preturilor de consum a fost de 4,7%, similar cu cel inregistrat in august. Inca de atunci, analistii prevedeau o situatie dificila din punct de vedere economic pentru tara noastra in 2019. Unii spun ca va fi anul unei noi crize, altii sunt convinsi. N-are nimeni alta parere? Ba da, dar ii luam in calcul pe cei realisti, parca nu mai e loc de utopiile populiste cand la magazin nu cumperi hrana pentru doua zile cu 100 de lei.
 
Au explodat preturile, nivelul de trai este mult, mult mai scump, suntem campionii europeni ai scumpirilor. Cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut in 2018 preturile la energie (0,90 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,57 puncte procentuale) si de cele la alimente, alcool si tigari (0,51 puncte procentuale).
 
Nici previziunile pentru 2019 nu arata mai bine. Analistii CFA estimeaza ca anul acesta inflatia si nivelul ROBOR vor continua sa creasca, in timp ce leul se va deprecia in continuare. 
 
Pe langa scumpirile pe toate planurile, cresc si ratele. Cei care au avut neinspirata idee de a se imprumuta in lei si a accepta dobanzi variabile, vor scoate mai multi bani pentru achitarea ratei lunare, fiindca ROBOR isi continua ascensiunea. In numai doua zile, de miercuri 23.01.2019, pana vineri 25.01.2019, indicele Robor la trei luni, in functie de care se calculeaza majoritatea creditelor, a crescut de la 3,03% la 3,11%.
 
 Comentariile sunt de prisos!
 

Mugur Isarescu 2016: BNR apara moneda nationala, asigura stabilitatea preturilor 

 
Pe principiul "feisbookian" 3 years challenge, BNR isi asuma in 2016 raspunderea de a tine in frau cursul valutar si a apara moneda nationala.
 
Astazi, la 3 ani distanta, BNR tine rezervele valutare "in vitrina" in loc sa apere cu ele leul, acuza partidul de guvernamant care loveste economia ca pe mingea de baseball.

Si nu ca n-ar avea dreptate PSD-ul aici, intr-adevar controlul il are BNR-ul in speta, insa factorii adiacenti, care se reflecta si influenteaza activitatea BNR vin de la Guvern, practic, e nevoie de politici fiscale coerente pentru ambele tabere, transparente, bazate pe analize si de o aplicabilitate pe timp mediu si lung, cu analize de risc, efecte micro si macro economice si de impact social. Altfel, e anarhie. Si daca vrea cineva sa o defineasca, sa se uite in jur!

"In 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isarescu spunea ca << BNR apara moneda nationala, asigura stabilitatea preturilor (...) si pe cei peste 3-4 milioane de romani care au credite la banci >> . Astazi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adica mai mult decat dublu banilor cash care se misca in Romania. Are deci suficiente resurse sa apere moneda nationala. Alaturi de milioanele de romani care au de platit rate la banci, solicitam BNR sa isi faca datoria!", este mesajul integral postat pe pagina de Facebook a PSD, mesaj care este insotit si de un video.

PSD miscari de scena proaste, reflectate clar in economie


Ce nu intelege PSD este ca efectele unei ordonante data la trosneala spre miezul noptii sau nu, se vad in toata economia si mai apoi in societate. Faptul ca avem clar o instabilitate in Justitie, ca se dau legi vizibil preferentiale si cu dedicatie, ca se accepta eliberearea a zeci de mii de detinuti prin recurs compensatoriu ca sa se strecoare timid si vreo 2 3 baroni pentru un fleac de ciuruire economica de judet, de preferat prin Sud, unde asa e la moda, SE VEDE IN OCCIDENT.

Se vede si iar suntem trasi de urechi! Nu s-or fi saturat dom'ne sa ne puna Paralamentul European si Comisia mereu la zid ca relaxam justitia ca sfidam statul de drept? Guvernul, nu. Noi, da.

Ori ne facem de ras in afara cu vreo perla adusa de premier din Marea Neagra, ori aud aia de ultima isprava de prin Parlament, o maslina, o Ordonanta 11, ce stiu ei ce inseamna politica? Daca ai puterea, de ce sa n-o folosesti pentru tine, zice neaosul nostru. 

Ma rog, europenii cu ale lor, noi cu ale noastre si ai nostri, problema e ca la mijloc pica investitorii ... Pica pe picior de plecare deoarece tot mai multe companii anunta retragerea investitiilor in Romania. Investitorii straini sunt speriati pe de-o parte de instabilitatea fiscala, a carei legislatie se schimba radical si foarte frecvent, iar pe de alta parte de imaginea proasta pe care o transmitem in afara prin jonglatul cu justitia.

Fara investitii, Romania ajunge sa traiasca (si mai mult) pe datorie de la institutiile europene. Astfel, nu ne putem sustine singuri economia, iar plata salariilor si pensiilor e pusa in pericol, la fel ca evolutia economica.

De ce aducem toate astea in discutie? Pentru ca sunt un exemplu clar despre cum influenteaza o actiune aparent fara efecte economice, ca legile justitiei, buzunarele romanilor de rand. La fel se intampla si in cazul deprecierii leului. Blocul de masuri fiscale din ianuarie loveste pilonul de stabilitate al economiei nationale, INDIRECT, DAR SIGUR.

Postarea de vineri vine la mai putin de o zi de la primul atac al PSD la adresa BNR pe aceeasi tema

 
Joi, tot intr-o postare pe Facebook, PSD sustinea: "Cursul valutar nu poate si nici nu trebuie sa fie stabilit prin hotarare de Guvern. Nu ar mai fi o piata libera. Singura institutie abilitata sa administreze << controlat >> cursul Leu-Euro este Banca Nationala care dispune in prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce ii permit sa tina sub control variatiile de curs".
 
In ultima saptamana, cursul de schimb a batut record dupa record, ajungand in timp foarte scurt aproape la 4.7569 lei/euro (cotatia de miercuri) . Vineri, cursul de schimb leu/euro a deschis in crestere pe sesiunea interbancara, urcand cu 0,05% si ajungand la nivelul de 4,77 lei. Leul s-a depreciat si in fata dolarului, depasind pragul de 4,21 lei.

Citeste si: 2019 ar putea insemna inceputul unei noi crize financiare. Iata principalele pericole

Sursa foto: pexels.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x