Despre criptomonede se vorbeste din ce in ce mai des in ultimii ani, acestea reusind sa castige atentia atat a specialistilor in domeniu, cat si a oamenilor interesati sa faca investitii in aceasta directie. In frunte cu Bitcoin, cea mai veche si cea mai importanta moneda existenta la aceasta ora, piata criptomonedelor nu mai poate fi ignorata. Tocmai din acest motiv, tot mai multe voci sustin in ultima perioada ca a venit momentul pentru ca aceasta piata a criptomonedelor sa fie in sfarsit reglementata.
Specialistii Comisiei Europene au facut un prim pas in aceasta directie si au intocmit un set de reguli pentru piata criptomonedelor. Potrivit CE, in cazul in care vor fi adoptate, aceste masuri “vor ajuta industria cripto-activelor din Uniunea Europeana sa se dezvolte, urmand sa beneficieze de un cadru legal actualizat si armonizat in intregul bloc comunitar european”. Una dintre masurile pe care le propun oficialii de la Bruxelles prevede faptul ca datele de identificare ale celor care vand si cumpara monede virtuale sa fie colectate de platformele de tranzactionare.
Noile masuri care fac referire la piata criptomonedelor fac parte dintr-un pachet de reforme prin care executivul european isi propune sa combata criminalitatea financiara in interiorul Uniunii Europene. Potrivit comunicatului oficial al Comisiei, scopul acestui pachet de masuri este acela de a “imbunatati detectarea tranzactiilor si a activitatilor suspecte si de a inchide lacunele folosite de infractori pentru spalarea veniturilor ilicite sau finantarea activitatilor teroriste prin intermediul sistemului financiar”.
In cazul in care acest pachet de masuri va fi aprobat in cele din urma de toate statele membre ale blocului comunitar european, pana in anul 2023 se va institui o noua autoritate la nivel european pentru combaterea spalarii banilor - AMLA. Una dintre atrbutiile pe care le va avea aceasta noua autoritate europeana va face referire si la supravegherea pietei criptomonedelor.
Potrivit specialistilor din domeniu, unii furnizori de servicii de cripto-active au fost precauti si sunt deja acoperiti de posibilele norme viitoare adoptate la nivel european pentru combaterea spalarii banilor. In cazul in care aceste masuri vor fi puse in practica in cele din urma, tranzactiile de criptomonede vor fi similare cu cele ale monedelor clasice. Practic, furnizorul de servicii care schimba criptomonede in numele unui client va trebui sa inregistreze numele, adresa, data nasterii si numarul contului, precum si numele celui care primeste banii. Daca masurile propuse acum de Comisia Europeana vor deveni realitate la nivel european, portofelele anonime de crypto-active vor fi interzise.
Masurile propuse recent de Comisia Europeana urmeaza sa fie dezbatute la Bruxelles in perioada urmatoare, statele Uniunii Europene si Parlamentul European fiind cele care trebuie sa isi dea aprobarea finala pentru ca acestea sa fie puse in practica in cele din urma. In aceste conditii, pana la reglementarea pietei criptomonedelor la nivel european ar mai putea trece ceva timp, unii specialisti vorbind chiar si despre doi ani.
Ultimele NOUTATI
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Bitcoin scade sub 62.500 de dolari dupa anuntul unui atac iminent cu rachete al Iranului asupra Israelului
Locurile de munca de acasa, pe cale de disparitie: putine firme le mai ofera angajatilor luxul de a munci remote
Partenerii nostri
Puteti concedia un angajat pentru absente nemotivate? Depinde!
Reangajarea unei persoane care se pensioneaza la limita de varsta - PROCEDURA
Reducerea saptamanii de lucru - in ce CONDITII este posibila? Procedura legala, pas cu pas
Reevaluare terenuri: Implicatii fiscale pentru societatile comerciale
Controale ANAF 2024: Ce nereguli au descoperit inspectorii in urma verificarilor
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?