Romanii cu credite in euro nu prea au avut parte de liniste in ultimii ani, contextul politic si economic provocand cresterea dobanzilor pe care acestia le avea de platit. Lucrurile s-ar putea schimba insa in perioada urmatoare. Christine Lagarde a anuntat in aceasta saptamana ca Banca Centrala Europeana urmeaza sa reduca ratele dobanzilor in viitorul nu prea indepartat. Daca se va intampla asta, ratele aferente creditelor in euro vor scadea.
Lagarde a transmis in urma cu cateva zile ca Banca Centrala va urmari cu atentie evolutia preturilor petrolului, in contextul temerilor crescute legate de extinderea conflictului in Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, in urma atacului aerian fara precedent al Iranului asupra Israelului, ea a remarcat ca reactia pretului petrolului a fost "relativ moderata".
Contextul geopolitic actual se dovedeste insa a fi extrem de complex. In primul rand, de mai bine de doi ani ne confruntam cu un razboi la scara larga in Ucraina, dupa ce Rusia a decis sa invadeze tara vecina. Apoi, tensiunile din Orientul Mijlociu au ajuns la un nivel extrem de ridicat dupa ce Israel a decis sa intre in Fasia Gaza.
BCE a mentinut, joia trecuta, ratele dobanzilor la un nivel record pentru a cincea intalnire consecutiva, dar a indicat ca incetinirea inflatiei ar putea determina inceperea reducerii lor in curand. De asemenea, BCE a afirmat ca ar fi potrivit sa isi reduca dobanda pentru depozite la 4%, daca presiunile subiacente ale preturilor si impactul majorarilor anterioare ale dobanzilor ar creste increderea ca inflatia va reveni spre tinta sa de 2% "intr-un mod sustinut".
„Observam un proces dezinflationist care se misca conform asteptarilor noastre. Trebuie doar sa construim un pic mai multa incredere in acest proces dezinflationist, dar daca se misca conform asteptarilor noastre, daca nu avem un soc major in dezvoltare, ne indreptam catre un moment in care trebuie sa moderam politica monetara restrictiva”, a declarat Lagarde pentru CNBC in urma cu cateva zile.
Totodata, ea a mai tinut sa mentioneze ca, „asa cum am spus, sub rezerva unui soc suplimentar, va fi timpul sa moderam politica monetara restrictiva intr-un termen rezonabil de scurt”. Astfel, presedinta Bancii Centrale arata ca este constienta de faptul ca lucrurile se pot schimba intr-o clipa avand in vedere conflictele in plina desfasurare din Ucraina si Fasia Gaza.
Citeste si: Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Sursa foto: FREEPIK.com
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea