A doua jumatate a anului vine cu vesti proaste pentru cei interesati de achizitionarea unor proprietati imobiliare, specialistii din acest domeniu fiind de parere ca preturile apartamentelor vor creste in perioada urmatoare. Potrivit analistilor, majorarea preturilor de pe piata imobiliara se va produce pe fondul scumpirii materialelor de constructii. In aceste conditii, analistii avertizeaza ca scumpirile din acest an vor varia intre 12 si 25 de procente, raportul cerere - oferta din anumite zone urmand sa influenteze serios pretul final al apartamentelor si caselor.
Scumpirile materialelor de constructii s-au resimtit mai intai peste Ocean, in Statele Unite, acolo unde chiar Rezerva Federala aducea in disucutie acest aspect intr-un raport publicat la inceputul acestei luni. Scumpirile au aparut in cele din urma si pe piata din Marea Britanie, acolo unde indicile PMI al preturilor a ajuns la 90, resimtindu-se in acelasi timp si efectul Brexit-ului. Bineinteles, aceste scumpiri ale materialelor de constructii au ajuns si in tara noastra. Spre exemplu, analistii vorbesc despre o dublare a preturilor materialelor folosite pentru izolare, precum vata minerala sau polistirenul.
Potrivit previziunilor din domeniu, in a doua jumatate a acestui an se va inregistra o crestere medie a costului materialelor in czul constructiilor rezidentiale noi de cel putin 35-40% in comparatie cu anul precedent. Chiar daca vorbim despre o crestere semnificativa a preturilor, trebuie sa tinem cont de faptul ca acesta nu este chiar cel mai pesimist scenariu care poate fi luat in considerare la aceasta ora. Scenariul in cauza ia in calcul o temperare a scumpirilor in perioada imediat urmatoare, pe fondul unei echilibrari partiale a raportului cerere - oferta.
Fie ca vorbim insa despre apartamente, case sau alte constructii noi, scumpirile materialelor de constructii nu vor duce la o majorare la fel de semnificativa a preturilor finale pe care trebuie sa le plateasca clientii de pe piata imobiliara. Motivul este unul destul de simplu, ponderea valorica a materialelor in lucrarile de constructii fiind variabila.
Potrivit estimarilor facute de Claudiu Cazacu, analist in domeniu, scumpirea materialelor de constructii va provoca cel mai probabil o crestere a preturilor pe segmentul rezidential de 12 - 13 procente in raport cu media anului precedent. Pretul final va varia insa si in functie de alti factori foarte importanti, precum dinamica ratelor de dobanda, increderea in randul consumatorilor, costurile cu forta de munca, etc.
Conform spuselor altor analisti economici, majorarea preturilor materialelor de constructii a generat deja scumpiri ale locuintelor. Aceste majorari au aparut in special in acele zone in care cererea de locuinte noi depaseste oferta, Capitala sau zona de litoral putand fi date ca exemple in acest sens. In aceste conditii, unii specialisti in domeniu se dovedesc a fi ceva mai pesimisti, avertizand ca preturile de pe piata imobiliara ar putea creste chiar si pana la 25% in anumite zone cu crestere economica importanta.
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?