Programul “Noua Casa” a intrat in linie dreapta dupa ce plafonul de garantare in valoare de un miliard de lei a fost alocat celor 16 finantatori inscrisi. “Noua Casa” se anunta a fi un program de succes si in acest an, nefiind deloc putini cei care se gandesc la achizitionarea unei locuinte prin aceasta metoda. Incepand din 2009 si pana astazi, prin acest program au fost acordate peste 333.000 de garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 31.57 miliarde de lei.
Pe langa avantajul unui avans minim de valoare redusa, programul “Noua Casa” mai beneficiaza si de comisioane de administrare reduse in acest an cu 50% - de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garantiei. In editia din 2024, o alta modificare a programului consta intr-o reducere cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a altor acte, cu anumite exceptii stipulate expres in legislatia relevanta.
Cei care isi doresc sa isi achizitioneze o locuinta in acest an prin intermediul programului “Noua Casa” trebuie sa apeleze in primul si primul rand la una dintre bancile partenere pentru intocmirea dosarului de credit: Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Româneasc?, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Techventures Bank.
In cadrul programului Noua Casa pentru anul 2024, imprumuturile sunt acordate in lei pentru achizitionarea unei singure locuinte, cu o valoare maxima a creditului de 66.500 euro pentru locuinte cu un pret de maxim 70.000 euro (cu un avans minim de 5%), respectiv de 119.000 euro pentru locuinte cu un pret de maxim 140.000 euro (cu un avans minim de 15%).
Dobanda este variabila si se calculeaza in functie de IRCC, la care se adauga o marja fixa de aproximativ 2%. Garantiile includ o ipoteca de rangul I in favoarea bancii si a statului roman asupra imobilului achizitionat prin credit, o ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finantatoare, un depozit colateral constituit in favoarea bancii, valabil pe intreaga perioada a finantarii si reprezentand contravaloarea primelor trei rate de dobanda.
Poti aplica pentru un credit obtinut prin Programul “Noua Casa” fie daca nu ai in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, fie daca ai in proprietate cel mult o locuinta, cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati, dar care nu a fost achizitionata prin Programul “Noua Casa”.
Citeste si: Criza intarzie in imobiliare, spre disperarea multor romani. Duduie lucrarile in constructii
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Mai putini bugetari in Romania! Coalitia pro-europeana vrea cel mai mic Guvern de dupa Revolutie
Building Companion: Digitalizarea industriei constructiilor, un pas firesc in evolutia acestui domeniu Peste 84% dintre accesari sunt mobile
Romanii, ahtiati dupa criptomonede. Suma colosala pe care au investit-o iti arata ca oamenii au bani
Partenerii nostri
INS: Rata somajului in trimestrul III din 2024 a fost de 5,6%, in crestere
INS: Castigul salarial mediu net in luna octombrie a fost 5.268 lei, in crestere
Amortizare Mijloace Fixe: Ghid, Exemple
SAF-T pentru contribuabili mici: Cum va asigurati ca declaratia dvs. NU va contine erori
Reguli noi la inregistrarea contractului de inchiriere la ANAF, de la 1 ianuarie 2025
Alegerile prezidentiale 2024 au fost ANULATE de Curtea Constitutionala
Te-ar putea interesa si