Programul “Noua Casa” a intrat in linie dreapta dupa ce plafonul de garantare in valoare de un miliard de lei a fost alocat celor 16 finantatori inscrisi. “Noua Casa” se anunta a fi un program de succes si in acest an, nefiind deloc putini cei care se gandesc la achizitionarea unei locuinte prin aceasta metoda. Incepand din 2009 si pana astazi, prin acest program au fost acordate peste 333.000 de garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 31.57 miliarde de lei.
Pe langa avantajul unui avans minim de valoare redusa, programul “Noua Casa” mai beneficiaza si de comisioane de administrare reduse in acest an cu 50% - de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garantiei. In editia din 2024, o alta modificare a programului consta intr-o reducere cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a altor acte, cu anumite exceptii stipulate expres in legislatia relevanta.
Cei care isi doresc sa isi achizitioneze o locuinta in acest an prin intermediul programului “Noua Casa” trebuie sa apeleze in primul si primul rand la una dintre bancile partenere pentru intocmirea dosarului de credit: Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Româneasc?, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Techventures Bank.
In cadrul programului Noua Casa pentru anul 2024, imprumuturile sunt acordate in lei pentru achizitionarea unei singure locuinte, cu o valoare maxima a creditului de 66.500 euro pentru locuinte cu un pret de maxim 70.000 euro (cu un avans minim de 5%), respectiv de 119.000 euro pentru locuinte cu un pret de maxim 140.000 euro (cu un avans minim de 15%).
Dobanda este variabila si se calculeaza in functie de IRCC, la care se adauga o marja fixa de aproximativ 2%. Garantiile includ o ipoteca de rangul I in favoarea bancii si a statului roman asupra imobilului achizitionat prin credit, o ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finantatoare, un depozit colateral constituit in favoarea bancii, valabil pe intreaga perioada a finantarii si reprezentand contravaloarea primelor trei rate de dobanda.
Poti aplica pentru un credit obtinut prin Programul “Noua Casa” fie daca nu ai in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul/sotia nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, fie daca ai in proprietate cel mult o locuinta, cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati, dar care nu a fost achizitionata prin Programul “Noua Casa”.
Citeste si: Criza intarzie in imobiliare, spre disperarea multor romani. Duduie lucrarile in constructii
Sursa foto: freepik.com
Teste de Evaluare Nationala clasa a II-a - Comunicare in limba romana - scris si citit
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Teste rezolvate pentru reusita la examenul de titularizare - Educatie Fizica si Sport Editie actualizata si adaugita
Ultimele NOUTATI
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii