Cifrele finale aferente anului ce tocmai s-a incheiat nu sunt inca publice, insa specialistii au estimari optimiste pentru ultimul trimestru al anului. Spre exemplu, daca in acest an ultim trimestru al lui 2019 se va raporta un volum de locuinte finalizate cel putin egal cu cel din aceeasi perioada a anului 2017, atunci cand a fost inregistrat un trimestru extrem de slab, cu doar 14.000 de locuinte finalizate, totalul de locuinte finalizate pe parcursul anului 2019 va fi mai mare in comparatie cu cel din 2018. Iar asta inseamna ca anul 2019 va deveni anul cu cele mai multe locuinte finalizate incepand din 2009 si pana astazi. Pentru a putea avea o imagine mai clara in fata, trebuie sa spunem ca in anul 2018 au fost livrate un numar de aproximativ 59.700 de locuinte!
Asadar, daca in ultimele trei luni ale anului 2019 au fost finalizate macar 14.000 de locuinte, volumul total al locuintelor livrate in anul precedent ar sari peste nivelul psihologic de 60.000. Acest nivel de 60.000 de locuinte finalizate este considerat psihologic de specialistii de pe piata imobiliara locala deoarece in doar doi ani din ultimii 30 s-a reusit depasirea lui. Mai exact, este vorba despre anii 2008 si 2009, cunoscuti pentru finalizarea unui numar mare de locuinte pe parcursul lor.
Defalcat, in anul 2019 au fost livrate peste 36.000 de locuinte in mediul urban, in crestere cu patru procente in comparatie cu anul 2018, considerat a fi cel mai bun an din acest punct de vedere din 1991 si pana astazi. Tendinta se pastreaza asadar si daca eliminam locuintele construite in mediul rural, acestea reprezentand aproximativ 40% din totolul receptiilor facute anual.
O statistica interesanta ne mai arata faptul ca in ultimii 30 de ani au fost construite in tara noastra peste 1.1 milioane de locuinte, o cifra care nu este deloc de neglijat. Mai exact, vorbim despre echivalentul a aproximativ 12.7% din fondul total de locuinte al tarii.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, chiar daca vorbim despre un an 2019 excelent din punct de vedere al numarului de locuinte finalizate, numarul tranzactiilor imobiliare este in scadere conform cifrelor puse la dispozitie de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Metoda statistica a institutiei in cauza a fost modificata in prima parte a anului 2017, aceasta urmarind la ora actuala contractele de vanzare - cumparare cu toate tipurile de proprietati. Conform rapoartelor intocmite, in 2019 au fost inregistrate cu 4.1% mai putine tranzactii decat in 2018. Totodata, in 2018 au fost raportate cu 10.2% mai putine tranzactii decat in 2017.
Conform statisticilor, se poate observa cum numarul tranzactiilor de pe piata imobiliara a inceput sa scada incepand cu luna iulie a anului 2018. Scaderile au continuat pentru 12 luni consecutive, procentele fiind cuprinse intre 7% si 35% de la an la an. Totusi, este de remarcat ca piata a reintrat in crestere in iulie 2019, ajungand in ultima luna a anului la un procent de crestere de 40%.
Ultimele NOUTATI
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung
Finantari uriase pentru IT-isti romani: 60 de milioane de motive sa crezi in ideea ta
FMI anunta o franare economica globala: „Nu am mai vazut asa ceva in ultimul secol!”
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si
Bateriile fotovoltaice beneficiaza de TVA redus la 9% – Ce inseamna pentru prosumatori
Oracolul din Omaha, miliardarul Warren Buffet, despre volatilitatea extrema a pietelor de azi: Pastrati-va calmul si veti fi recompensati pe termen lung