Majoritatea romanilor care-si cumpara case si apartamente le platesc cu banii jos
piata imobiliaralocuintecaseapartamentereal estate
Un raport surprinzator vine de pe piata imobiliara autohtona si pare sa contrasteze flagrant cu nivelul oficial al puterii de cumparare din Romania, dar si cu nemultumirile legate de traiul de zi cu zi pe care le exprima tot mai des conationalii nostri.
Ei bine, se pare ca majoritatea locuintelor care se tranzactioneaza la noi in tara sunt achitate in numerar.
Datele apartin Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Conform institutiei, in primul trimestru al anului curent 58,2% din locuintele vandute au fost achizitionate cu numerar.
"SVN Credit Romania a raportat ca procentul national de locuinte achizitionate printr-un credit ipotecar a fost de 41,8% in primul trimestru al anului 2023. Cu toate acestea, aceasta cifra este probabil mai mica daca se iau in considerare creditele de consum cu credite ipotecare si refinantarea creditelor ipotecare, care au fost incluse si in total. numarul de credite ipotecare inregistrate in aceasta perioada", arata o analiza
B1tv.ro.
Un alt aspect ce merita notat face referire la capitala si ca perioada de timp vorbim tot despre primele luni din 2023. Este vorba despre faptul ca mai mult de jumatate (50,2%) din totalul tranzactiilor cu locuinte incheiate in Bucuresti si Ilfov in perioada mentionata anterior au fost incheiate exclusiv din fonduri proprii. 49,8% au fost cumparate prin credit ipotecar.
Ce se intampla cu preturile
La fel de importante si interesante sunt si cele mai recente analize realizate pe piata de profil cu privire la evolutia preturilor locuintelor de la noi din tara.
Conform datelor Imobiliare.ro, in luna aprilie, preturile solicitate pentru apartamentele noi si vechi disponibile spre vanzare la nivel national au scazut cu 0,6% comparativ cu nivelul inregistrat in luna martie. Practic, vorbim despre o medie de 1.425 euro pe metru patrat util.
"Evolutia preturilor apartamentelor a fost contrastanta in luna aprilie. In nicio alta luna din acest an nu am remarcat oscilatii atat de diferite.
Pe de o parte, am constatat evolutii de pret contrastante intre cele doua segmente vechi si nou, cu cresteri de pana la 2.2% pe segmentul nou din Timisoara, dar si intre orase in cadrul aceluiasi segment, unde se remarca scaderile de pret din Bucuresti in opozitie cu evolutia din Cluj-Napoca sau Constanta.
Dinamica pietelor locale a fost diferita, fapt ce se oglindeste in evolutia diferita a preturilor de la un oras la altul”, explica Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Foto: pexels.com