Asa cum spuneam si in randurile anterioare, per ansamblu, preturile practicate in 2018 atat in cazul apartamentelor, cat si in cazul caselor, au crescut usor, cu doar 5.3 procente, in comparatie cu preturile din 2017. De asemenea, statisticile ne arata ca proprietatile rezidentiale din tara noastra s-au apreciat in ultimul trimestru al anului recent incheiat cu 1.6% fata de cele trei luni anterioare. Si mai interesanta este insa comparatia cu cifrele inregistrate in urma cu zece ani! Spre exemplu, nivelul preturilor din ultimul trimestru al anului trecut este cu 27.6% mai mic decat cel inregistrat in perioada similara a anului 2008.
Tendinta de temperare a scumpirilor din anul 2018 a fost anticipata corect de specialistii de pe piata imobiliara. Specialistii au vorbit inca din toamna lui 2017 despre niste factori care vor face ca expansiunea pietei rezidentiale sa franeze. In aceste conditii, specialistii descriau anul 2018 ca fiind un “an de stabilizare si de crestere moderata”. Preturile de pe piata imobiliara au crescut an de an, incepand cu 2014 si pana astazi. La fel s-a intamplat si in anul 2018, insa cresterea preturilor a fost mult mai moderata, de doar putin peste 5%.
Desi nu multi se asteptau la acest rezultat, Brasovul este orasul in care s-au inregistrat cele mai mari scumpiri din intreaga tara. Preturile apartamentelor au crescut cu 1.6% la nivel trimestrial si cu 7.5% la nivel anual, ceea ce nu este deloc putin. In aceste conditii, preturile din Brasov au ajuns pana la o valoare de 1.080 de euro pe metru patrat util.
Preturile apartamentelor din Timisoara sunt mai scumpe, insa cresterea inregistrata in anul 2018 este de doar 7.1%. Totusi, cei care planuiesc sa isi cumpere un apartmant sau o casa in Timisoara trebuie sa ia in calcul un pret de 1.200 de euro pe metru patrat util.
Si preturile din Constanta au crescut destul de mult pe parcursul anului precedent, cresterea inregistrata fiind de 6.6 procente. In aceste conditii, pretul cerut pentru un metru patrat util a ajuns pana la 1.140 de euro.
Cluj-Napoca ramane insa pe prima pozitie in topul celor mai scumpe apartamente din Romania, pretul cerut pe metru patrat util ajungand in 2018 la o valoare de 1.530 de euro. Totusi, preturile apartamentelor din inima Ardealului au crescut in 2018 cu doar 6.2%.
In cele din urma, si preturile de pe piata imobiliara din Bucuresti au crescut in anul 2018, majorarea inregistrata fiind de 5.8 procente. In aceste conditii, pretul unui metru patrat util in Bucuresti a ajuns in 2018 la o valoare medie de 1.300 de euro.
La polul opus, Resita este orasul unde pot fi gasite cele mai ieftine apartamente din Romania. Pretul mediu platit pentru un metru patrat util a fost in 2018 de aproximativ 500 de euro. De asemenea, apartamente la preturi mici mai pot fi gasite in tara noastra in orase precum Alexandria, Giurgiu, Targoviste sau Drobeta Turnu Severin.
Este important de remarcat faptul ca in ultimul trimestru al anului recent incheiat, cererea din marile centre regionale ale tarii a crescut cu 11% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Spre exemplu, cererea pentru apartamente in Cluj-Napoca a scazut in acest interval cu 23%. In Bucuresti, scaderea cererii nu s-a resimtit prea tare, fiind de doar 4%.
In aceste conditii, si oferta de pe piata imobiliara a scazut. Spre exemplu, numarul total de proprietati imobiliare scoase la vanzare in Cluj-Napoca in 2018 a scazut cu 13.2% fata de anul anterior. Exista o singura exceptie in acest caz, si anume Constanta, acolo unde oferta de locuinte s-a majorat in 2018 cu 9.4%.
Citeste si: Ce fac BVB, ROBOR si cursul euro, dupa declaratiile lui Darius Valcov
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Dreptul la somaj in 2025. Conditii de acordare a indemnizatiei lunare si documentele necesare
Harta celor mai mari salarii, pe judete - Clasamentul incepe cu 5.500 lei net/luna in Bucuresti
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Partenerii nostri
Plata fara document justificativ: Cum se inregistreaza in contabilitate
Cum sa va organizati corect documentatia contabila si sa evitati sanctiunile si intarzierile
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si