Piata imobiliara, lovita sub centura de stat, in plina criza cand tranzactiile s-au blocat
piata imobiliaratva tranzactii imobiliare
In ultima perioada, chiar si cei mai optimisti dezvoltatori imobiliari au inceput sa recunoasca faptul ca piata nu traverseaza deloc o perioada roz. A scazut puternic numarul tranzactiilor, iar situatia urmeaza sa se complice si mai mult, din cauza interventiei statului in plan fiscal.
E foarte posibil ca TVA pe tranzactiile
imobiliare sa fie majorata de la 5% la 9%, in urmatoarele luni, poate chiar pana la finele anului in curs.
Din moment ce apetitul romanilor pentru achizitii este deja "in pom", e de asteptat ca piata sa primeasca un soc din partea acestei masuri si sa asistam la o prabusire si mai pronuntata a numarului de tranzactii la nivel national.
"In imobiliare creste de la 5 la 9 la suta”, a declarat ministrul Finantelor Marcel Bolos, iar la Prima Casa creste TVA de la 5 la 9% „pentru acele locuinte care sunt sub 120.000 euro”.
Analizele efectuate vara aceasta pe piata imobiliara arata o prabusire a tranzactiilor cu aproximativ 20-30%, dar si un interes mai scazut al romanilor, fiind inregistrata o diminuare si in cazul volumului de vizualizari.
De asemenea, creditarea a luat-o la vale. Romanii par sa zica "pas" imprumuturilor pentru locuinte, si nu e de mirare. Ne confruntam inca cu o explozie a dobanzilor fata de inceputul lui 2022, iar ratele au devenit o povara greu de dus pentru cine s-a inhamat deja la ele.
Alte sondaje indica faptul ca romanii se asteapta la o revenire a marii crize imobiliare din 2008, cu preturi prabusite. Multi considera ca aceasta e directia spre care ne indreptam si prefera sa amane momentul achizitiei, in speranta ca vor cumapra mai ieftin in curand.
Prin urmare, oamenii asteapta ca apele sa se calmeze, dar e posibil sa aiba mult si bine de asteptat, fiindca unii analisti avertizeaza ca era banilor ieftini s-a incheiat si ca trebuie sa ne obisnuim sa traim de acum incolo cu dobanzi piperate, cel putin pana cand inflatia va intra in normalitate, in jurul valorii de 2% si bancile centrale nu vor mai fi nevoite sa ia decizii dure in zona politicii monetare.
In unele tari europene preturile la imobiliare au inceput sa se prabuseasca
Interesant este ce se intampla si pe piata imobiliara europeana, unde deja preturile la imobiliare s-au diminuat semnificativ, aspect ce da sperante si romanilor. De exemplu, in Marea Britanie preturile locuintelor inregistreaza cel mai mare declin anual din 2009 si pana astazi. Aceasta scadere a preturilor a generat ingrijorari si temeri ca ar putea aparea o noua criza imobiliara.
Exista mai multi factori care au contribuit la aceasta situatie. Incertitudinea economica generata de Brexit, pandemia de COVID-19 si restrictiile asociate cu aceasta au avut un impact semnificativ asupra pietei imobiliare. Multi investitori si cumparatori s-au retras, iar oferta de apartamente a depasit cererea in unele zone.
Potrivit ultimelor date, preturile caselor au scazut in luna august cu 5.3% fata de aceeasi luna a anului precedent. Mai exact, asta inseamna o scadere de 14.600 de lire sterline pentru o locuinta obisnuita din Marea Britanie. Activitatea pe piata imobiliara a scazut dramatic in ultima perioada, in special odata cu cresterea costurilor de imprumut pentru cumparatori. In acelasi timp, aprobarile de credite ipotecare au scazut cu circa 20% in comparatie cu perioada pre-pandemie.
Foto: freepik.com