Piata imobiliara din tara noastra s-a dovedit a fi destul de rezistenta in fata crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit intregul continent european la inceputul acestei primaveri, analizele realizate pana la aceasta ora demonstrandu-ne ca tranzactiile din acest domeniu au continuat. Bineinteles, numarul acestora a scazut in special in lunile aprilie si mai, atunci cand Romania s-a aflat sub stare de urgenta, insa lucrurile au revenit oarecum la normal odata cu venirea verii. In plus, specialistii se asteapta ca lucrurile sa se imbunatateasca si mai mult in perioada urmatoare!
Conform ultimelor analize, in luna iulie, preturile solicitate pentru apartamentele noi si vechi disponibile spre vanzare la nivel national au scazut cu numai 1.8% in raport cu luna precedenta. In aceste conditii, valoarea medie a unui metru patrat util a ajuns in a doua luna de vara la 1.309 euro, scazand astfel de la 1.333 de euro. Chiar daca preturile au scazut in luna iulie in marea majoritate a centrelor regionale analizate, reducerile au fost cel mult moderate. Ce este de remarcat este ca pe segmentul apartamentelor vechi au avut loc scaderi in toate cele sase mari orase ale tarii!
In Capitala, preturile de pe piata imobiliara au scazut in luna iulie cu 1.4%, pretul mediu al unui metru patrat util ajungand in luna iulie la o valoare de 1.376 de euro. Conform analizelor, scaderi ale preturilor au fost inregistrate pe ambele segmente ale pietei, locuintele din blocurile vechi depreciindu-se cu 0.9%, in timp ce locuintele din blocurile recent construite raportand o contractie de 1.7%.
Si in Brasov au scazut preturile locuintelor, declinul fiind de 0.8%. In aceste conditii, pretul mediu al unui metru patrat util a ajuns in luna iulie la o valoare de 1.195 de euro. Daca preturile apartamentelor din blocurile vechi au raportat o scadere a preturilor de 1.8%, nu acelasi lucru s-a intamplat si in cazul segmentului apartamentelor noi, preturile acestora crescand in luna iulie cu doua procente.
Preturile de pe piata imobiliara din Cluj-Napoca raman cele mai mari din tara si in aceasta vara, insa acestea au raportat o contractie de 0.6% in a doua luna de vara. Astfel, pretul mediu al unui metru patrat util a ajuns la o valoare de 1.804 euro. Atat apartamentele din blocurile vechi, cat si cele din blocurile noi au inregistrat scaderi ale preturilor in aceasta luna, de 0.6%, respectiv 0.8%.
Si preturile apartamentelor din Constanta au scazut in luna iulie, asteptarile proprietarilor diminuandu-se cu 1%. In aceste conditii, valoarea media a unui metru patrat util a ajuns la un nivel de 1.228 de euro. Preturile apartamentelor din blocurile vechi au scazut cu 0.1% in aceasta luna, insa preturile din segmentul locuintelor din blocurile recent construite s-au diminuat cu nu mai putin de 2.5%.
In cele din urma, si pe piata imobiliara din Timisoara vorbim tot despre o reducere a preturilor, de 0.7%, valoarea medie a unui metru patrat util ajungand la 1.297 de euro. Atat apartamentele din blocurile vechi, cat si cele din blocurile noi au inregistrat scaderi ale preturilor in aceasta luna, de 0.8%, respectiv 0.5%.
Singurul oras mare in care preturile de pe piata imobiliara au crescut in luna iulie a acestui an este Iasi, pretentiile proprietarilor crescand aici cu 1%. Astfel, valoarea medie a unui metru patrat util a ajuns acum la un nivel de 1.062 de euro. Apartamentele din blocurile vechi s-au ieftinit insa cu 1.2% in luna iulie, in timp ce cele din blocurile recent construite au raportat o crestere a preturilor de nu mai putin de 2.6%.
Ultimele NOUTATI
Ce este colectarea selectiva a deseurilor si de ce conteaza pentru mediu si societate?
Romania urca in clasamentul avutiei nationale: salt de 4 pozitii pana pe locul 29 in Europa
Fraudele de tip spoofing fac ravagii: cum ajung romanii victime ale noii escrocherii
Mediul privat isi revine? Scade puternic numarul firmelor care isi suspenda activitatea
Partenerii nostri
Incadrarea in munca a persoanelor cu handicap! OBLIGATIILE angajatorilor si amenzile de 50.000 lei
Desfiintarea unor posturi. Procedura, etape, conditii
Dreptul la pensia privata din Pilonul II. Cum, cand si in ce mod se poate retrage suma depusa?
Plata dividende catre o persoana fizica nerezidenta: Ce obligatii fiscale are societatea din Romania
Reglementarea licentelor de transport: Tipuri si acte necesare
Contractul de mandat: Care sunt obligatiile unui administrator
Cum functioneaza tichetele de masa: Ce sunt, cine le emite, ce spune legea