Relatiile dintre proprietari si chiriasi nu sunt intotdeauna cele mai bune, existand nenumarate cazuri in care cele doua parti nu au reusit sub nicio forma sa se inteleaga. Lucrurile ar trebui insa sa fie mult mai simple, mai ales in conditiile in care Codul Civil stabileste foarte clar drepturile si obligatiile pe care le au ambele parti. In mod normal insa nici nu ar trebui sa fie adus in discutie Codul Civil, pentru o relatie normala intre proprietari si chiriasi fiind nevoie numai de respect si incredere.
Nu sunt deloc putine cazurile in care chiriasii s-au trezit cu proprietarii peste ei in casa, cei din urma motivand ca totusi locuinta este proprietatea lor si ca ei au tot dreptul sa verifice daca totul este in regula. Este o situatie extrem de neplacuta insa, trebuie sa recunoastem! Asadar, ce se intampla daca proprietarul patrunde in locuinta fara acordul chiriasilor?
Potrivit legii, atunci cand o persoana isi ofera locuinta spre inchiriere, renunta la dreptul de a folosi acea locuinta in schimbul a unei sume de bani. Asadar, proprietarul renunta la a mai intra in acea locuinta fara a avea acordul chiriasilor. Desi Codul Civil stabileste aceste lucruri intr-un mod cat se poate de clar, situatiile in care proprietarii intra peste chiriasi fara acordul lor sunt extrem de intalnite.
Conform prevederilor din Codul Civil, aceasta fapta a proprietarului poate fi considerata violare de domiciliu. Lasand la o parte situatiile urgente in care prezenta proprietarului este necesara si justificata, acesta nu poate veni dupa bunul plac in locuinta pe care a inchiriat-o. Dand spre inchiriere locuinta, proprietarul cedeaza practic folosinta imobilului pe o perioada de timp, incasand pentru asta o suma de bani.
In cazul in care chiriasul este deranjat de vizitele neanuntate ale proprietarului are tot dreptul de a denunta contractul. Motivul este unul cat se poate de simplu si de logic intr-o asemenea situatie, chiriasul nebeneficiind de folosirea locuintei asa cum ar trebui. In plus, proprietarul poate ajunge sa aiba probleme serioase cu legea daca face asa ceva, intrarea in locuinta fara acordul chiriasului putand fi considerata violare de domiciliu.
Citeste si: Ghidul angajatorului. Cum va protejati de concurenta pe care v-o pot face fostii dvs. salariati?
Ultimele NOUTATI
Partenerii nostri
INS: venituri medii in crestere - 8.210 lei pe o gospodarie, respectiv 3.274 lei per persoana
Norme SSM - CONDITII pentru conducerea pe drumurile publice a unui stivuitor
Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Titluri de stat TEZAUR: Se lanseaza o noua editie cu dobanzi neimpozabile de pana la 7%
Radiere SRL fara activitate: obligatii si proceduri legale
Venituri din activitati independente si dividende: tratamentul fiscal din punct de vedere al CASS
Demisie dupa prima zi la locul de munca. "Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua respectiva?"
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si