Romanii continua sa investeasca masiv in imobiliare, in pofida tuturor crizelor
piata imobiliaraimobiliareapartamente
Avem o criza a costului vietii in plina desfasurare, dar si o criza a finantarilor din sectorul bancar, acolo unde dobanzile au scapat de sub control. Banii sunt mai scumpi, proprietatile, de asemenea, au un cost mai piperat, iar traiul de zi cu zi a devenit o provocare dificil de gestionat pentru tot mai multi romani.
In pofida acestor lucruri, dar mai ales a previziunilor economice negative si marcate de instabilitate pentru perioada urmatoare, romanii nostri continua sa isi plaseze economiile in imobiliare - o miscare contestata de multi consilieri financiari, care considera ca astfel de achizitii se amortizeaza in foarte multi ani si, in plus, in cazul oamenilor de rand ce nu dispun de foarte multi bani, o astfel de cheltuiala intinsa pe 20 sau 30 de ani poate taia orice alte oportunitati de dezvoltare financiara, pentru ca nu mai exista resurse si pentru alte investitii ce ar putea aduce profit sau randament bun, cum ar fi, de exemplu, intrarea pe piata de capital.
Doar ca piata imobiliara din Romania continua sa fie principala directie catre care se indreapta romanii,atat din dorinta de a avea propria casa, cat si din ideea ca astfel fac o miscare inteligenta in plan economic.
Cele mai recente date ale Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) arata ca avem si acum, in aceste vremuri tulburi, numeroase tranzactii imobiliare.
Mai exact, dupa cum indica raportul oficial al ANCPI, in luna martie 2023 au fost vandute, la nivelul intregii tari, 57.499 de imobile, cu 10.238 mai multe fata de luna februarie.
Totusi, desi cifra e impresionanta, trebuie precizat ca se resimte o scadere de la un an la altul. Concret, numarul caselor, terenurilor si
apartamentelor care au facut obiectul tranzactiilor in luna martie este cu 14.624 mai mic fata de perioada similara a anului 2022.
Cele mai multe vanzari de imobile au fost inregistrate, in martie 2023, in Bucuresti – 9.292, Ilfov – 3.431 si Brasov – 2.921. Judetele cu cele mai putine imobile vandute in aceeasi perioada sunt Olt – 78, Teleorman – 284 si Covasna – 364. Numarul ipotecilor, la nivel national, in martie 2023, a fost de 20.841, cu 8.588 mai mic fata de martie 2022. Cele mai multe operatiuni de acest gen au fost inregistrate in Bucuresti – 3.761, Ilfov – 1.638 si Timis – 1.164. La polul opus se afla judetele Gorj – 51, Salaj – 63 si Covasna – 69.
Foto: pixabay.com