Cat te costa sa stai in chirie in 2023. E mai avantajos decat sa ai rate la banca
imobiliarepret chiriichirie
Chiria a devenit o alternativa mai atractiva pentru tot mai multi romani, pe fondul cresterii preturilor imobiliarelor si, mai ales, din cauza scumpirii dobanzilor practicate de banci, pentru creditele ipotecare, dar si a ingreunarii accesului la finantare ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare.
Astfel, din ce in ce mai multi romani se arata mai interesati de un trai in chirie, decat de achizitionarea propriei locuinte, cel putin pentru moment, mai ales ca preturile medii la chirii se mentin sub control si chiar inregistreaza scaderi in unele locuri.
O analiza a platformei Storia.ro ne indica faptul ca in luna martie s-au inregistrat scaderi ale preturilor chiriilor in majoritatea sectoarelor din capitala, in general la
apartamentele de trei si patru camere. De asemenea, cea mai mare crestere a pretului mediu se observa la apartamentele cu patru camere din sectorul 6, unde preturile au crescut cu 10%, iar cea mai mare scadere se inregistreaza tot la cele cu patru camere, in sectorul 2 (-8%).
Astfel, preturile medii pentru inchirierea unei garsoniere s-au incadrat intre 266 de euro (in sectorul 5) si 380 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu doua camere au avut preturi medii cuprinse intre 400 de euro (sectorul 6) si 600 de euro (sectorul 1), iar cele de trei camere au avut preturi medii cuprinse intre 500 de euro (in sectoarele 4 si 6) si 850 de euro (sectorul 1). In categoria apartamentelor de patru camere, preturile medii s-au incadrat intre 550 de euro (sectorul 6) si 1900 de euro (sectorul 1).
Iata ce se intampla acum cu preturile la chirii, in cele mai mari orase ale tarii
In luna martie, preturile chiriilor din cele mai mari orase din tara s-au mentinut in general constante, comparativ cu luna anterioara. Cele mai mari scaderi ale chiriilor au fost observate in cazul apartamentelor de trei camere din Cluj-Napoca, unde pretul mediu solicitat este cu aproximativ 8% mai mic, dar si in Arad, in cazul garsonierelor, unde pretul mediu a scazut cu 6%. In acelasi timp, cele mai mari cresteri de la o luna la alta s-au inregistrat in Constanta, la garsoniere (10%) si la apartamentele cu trei camere (7%), dar si in Arad la apartamentele cu doua camere (7%).
In Cluj-Napoca, chiriile medii au ramas constante de la o luna la alta pentru garsoniere si apartamente cu doua camere, in timp ce pretul mediu pentru apartamentele cu trei camere a scazut de la 650 de euro (in februarie) la 600 de euro (in martie).
Pretul mediu de inchiriere a unei garsoniere a crescut cu 6% in Brasov, ajungand la 300 de euro/luna. Apartamentele de inchiriat cu doua si trei camere raman la un pret mediu similar cu cel din luna anterioara.
In Constanta s-au inregistrat cresteri in cazul garsonierelor (10%) si la apartamentele cu trei camere (7%), in timp ce pretul mediu al chiriilor la apartamentele cu doua camere a stagnat. Remarcam ca, intr-un singur an, pretul mediu de inchiriere pentru garsoniere a crescut cu 48%.
In Timisoara se observa o crestere a pretului mediu la garsoniere cu 5% fata de luna anterioara, in timp ce pretul mediu al apartamentelor cu trei camere a scazut cu aproximativ 2% – de la 410 euro la 400 de euro.
In ambele orase putem observa o stagnare a pretului mediu pentru chirii, la toate categoriile de apartamente.
In Oradea s-a majorat cu 6% pretul mediu al apartamentelor cu trei camere, in timp ce pretul mediu al garsonierelor si al apartamentelor de doua camere ramane in general stabil.
In Craiova s-au inregistrat stagnari in cazul apartamentelor cu doua si trei camere, in timp ce pretul mediu pentru garsoniere a crescut cu 2%.
Preturile medii pentru chirii au crescut in cazul apartamentelor cu doua camere (7%) si al apartamentelor cu trei camere (5%), in timp ce pretul mediu al garsonierelor a scazut cu 6%.
Analiza a fost realizata de Storia.ro – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunturi, ca parte din initiativa „Drumul inteligent spre acasa”, prin care brandul isi propune sa contribuie la transparentizarea informatiilor necesare tuturor cumparatorilor, chiriasilor, proprietarilor, agentilor si dezvoltatorilor, cu scopul de a-i sustine sa ia decizii imobiliare corecte, in cunostinta de cauza.
Foto: pixabay.com