Soc in imobiliare la inceput de 2025. Cresc preturile apartamentelor si vilelor, in toata Romania. Explicatiile specialistilor
piata imobiliarapreturi apartamentepreturi chirii 2025
Piata imobiliara din Romania intra in 2025 cu vesti neasteptate pentru cei interesati de achizitii. Preturile apartamentelor si vilelor sunt in crestere, pe fondul unui dezechilibru tot mai mare intre cererea ridicata si oferta limitata. Expertii avertizeaza ca factorii care au dus la scumpirile din ultimii ani persista, iar perspectivele nu sunt optimiste pentru cumparatori.
Cererea pentru locuinte a crescut semnificativ in 2024, iar tendinta continua in 2025. Potrivit Monicai Dudau, Senior Marketing Manager la Storia & OLX Imobiliare, interactiunile dintre vanzatori si cumparatori au crescut cu 41% pe platforma. Totodata, oferta de locuinte este in scadere, cu 8% mai putine anunturi comparativ cu anul anterior.
Acest dezechilibru accentuat dintre cerere si oferta pune presiune pe preturi, determinandu-i pe proprietari sa solicite sume mai mari pentru imobilele scoase la vanzare. Mai mult, ritmul lent al emiterii autorizatiilor de constructie si costurile de constructie tot mai mari contribuie la mentinerea unui mediu favorabil pentru scumpiri.
Pe langa dezechilibrul pietei, cresterea costurilor materialelor de constructie si a manoperei continua sa influenteze negativ preturile locuintelor. In acelasi timp, incertitudinile legate de politicile fiscale ale noului guvern adauga un strat suplimentar de nesiguranta.
„Desi UE ne-a acordat sapte ani pentru a reveni la tintele de deficit bugetar, instabilitatea politica si
masurile fiscale recente pot influenta negativ piata imobiliara”, explica Monica Dudau. Specialistii subliniaza ca reglementarile privind limitarea avansurilor solicitate de dezvoltatori ar putea, in unele cazuri, sa afecteze finalizarea proiectelor imobiliare.
Chirii in crestere. Interes pentru spatii mai mari
In paralel, piata inchirierilor a inregistrat o crestere a cererii cu 6%, in timp ce oferta a scazut cu 10%, potrivit statisticilor Storia & OLX Imobiliare. Cele mai cautate sunt apartamentele cu doua camere, urmate de cele cu trei camere.
„Romania ramane o tara accesibila pe segmentul de chirii comparativ cu alte tari europene, dar cererea ridicata determina in continuare o crestere a preturilor de inchiriere. Aceasta tendinta este sustinuta si de romanii care au amanat achizitiile imobiliare”, explica Dudau.
Preturile apartamentelor si vilelor sunt asteptate sa creasca in continuare, avand in vedere cererea ridicata si oferta limitata. Totusi, un posibil factor pozitiv este scaderea IRCC la 5,66%, ceea ce ar putea sustine accesul mai facil la creditele ipotecare.