Tinerii din Romania, pretentiosi cand vor sa inchirieze o locuinta, desi sunt cam stransi la punga
piata imobiliaraimobiliarechiriechiriiinchiriere
Un nou an universitar bate la usa si studentii au luat deja cu asalt piata imobiliara, in cautarea chiriilor.
Un studiu realizat de platforma de
imobiliare Storia.ro scoate la iveala bugetele tinerilor, sursele de finantare, dar si preferintele si planurile lor legate de locuintele pe care doresc sa le inchirieze in aceasta perioada sau pe care deja le-au contractat de la proprietari, fiindca mult timp n-a mai ramas pana cand universitatile isi vor deschide portile.
Sondajul arata un interes crescut pentru inchirierea apartamentelor cu doua camere (varianta aleasa de 60% dintre respondenti), urmat de garsoniere (41%) si de apartamente cu trei camere (18%). 91% dintre respondenti isi propun sa gaseasca locuinte de inchiriat pe platforme online cu anunturi imobiliare, 27% doresc sa inchirieze cu ajutorul unui agent imobiliar, in timp ce 24% isi propun sa inchirieze o locuinta prin intermediul cunostintelor.
Desi vom vedea in randurile de mai jos ca bugetele celor mai multi viitori chiriasi sunt cam micute, tinerii nostri vor sa gaseasca locuinte langa universitati, dar vor si intimitate. Totusi, incadrarea in buget primeaza, trebuie sa recunoastem!
Intrebati ce aspecte sunt cele mai importante pentru ei in alegerea locuintei pe care o vor inchiria, studentii au mentionat pe primul loc incadrarea in bugetul pe care il au disponibil (70%), pe al doilea loc apropierea de universitate (13%), pe al treilea loc se situeaza nevoia de intimitate (8%), urmata de confort (3%), curatenie (2%) si accesul la transportul in comun (2%).
Bugetul, cum stam cu bugetul?
Din perspectiva bugetului disponibil pentru inchirierea unei locuinte, majoritatea respondentilor (40%), studenti si non studenti deopotriva, ar aloca un buget cuprins intre 201-300 de euro.
De asemenea, analiza mai arata ca 31% ar avea un buget cuprins intre 100-200 euro, iar 30% ar avea disponibil un buget cuprins intre 301-400 de euro.
45% dintre respondenti se declara multumiti de proprietatile disponibile pentru inchiriere in bugetul pe care-l au, 34% sunt doar putin multumiti, in timp ce 15% se declara foarte multumiti de ofertele care se incadreaza in bugetul pe care il au disponibil. Daca ne referim exclusiv la bugetul pe care studentii il au disponibil pentru chiria lunara, fara costurile de intretinere, se observa ca 42% dintre studenti au la dispozitie intre 201-300 de euro, 35% au un buget cuprins intre 301-400 de euro, iar 26% au un buget cuprins intre 100-200 de euro.
Cand vine vorba despre perioada de timp in care si-ar dori sa locuiasca cu chirie, 46% dintre respondenti au mentionat o perioada nedeterminata, 23% o perioada fixa de peste 12 luni, in timp ce 16% iau in considerare o perioada fixa de pana la 12 luni, iar pentru 14% nu conteaza perioada sau inca nu stiu cat timp ar locui cu chirie.
Intrebati cum finanteaza locuinta in care s-ar muta cu chirie, 76% dintre studenti au mentionat ca vor folosi fonduri primite de la parinti, 32% vor achita costurile din salariile proprii, 8% din bursa, iar 3% vor avea alte variante de a plati. In cazul respondentilor care nu sunt studenti, modalitatea de finantare aflata pe primul loc este propriul salariu (68%), urmata de salariul lor si al partenerului (29%), in timp ce doar o mica parte dintre ei vor finanta locuinta exclusiv din venitul partenerului (5%), din banii parintilor (4%) sau prin alta modalitate (3%).
"Inceputul toamnei este mereu mai efervescent in sectorul imobiliar pentru ca odata cu inceputul anului universitar studentii se muta in orasele mari. Fiind un moment prielnic pentru a descoperi care sunt preferintele celor care sunt sau vor fi in cautarea unei locuinte de inchiriat in perioada imediat urmatoare, am derulat un studiu pe platforma Storia.ro si OLX Imobiliare. Astfel, am aflat ca majoritatea respondentilor (atat studenti, cat si non studenti) cauta locuinte pe platforme online cu anunturi imobiliare, vor sa inchirieze apartamente cu doua camere, cu un buget lunar cuprins intre 201-300 de euro. Daca ne referim exclusiv la studenti, care reprezinta in aceasta perioada 44% din cererea pe segmentul chiriilor, am observat ca cei mai multi dintre ei isi doresc sa inchirieze locuinte complet mobilate, iar pretul cerut de proprietar sa fie unul corect”, a declarat Monica Dudau, Marketing Manager Storia.ro & OLX Imobiliare.
Te-ar putea interesa si: Piata imobiliara, lovita sub centura de stat, in plina criza cand tranzactiile s-au blocat
Foto: unsplash.com