Un pilon important al pietei imobiliare da semne ca schipateaza
piata imobiliara 2023imobiliarereal estatepiata de birouri
Multiplele crize se vad in piata imobiliara anul acesta cel putin pe un pilon important, acela al sectorului de birouri, acolo unde primul trimestru a adus o scadere a cererii de inchiriere.
O analiza a Colliers releva faptul ca primul trimestru al lui 2023 a fost printre cele mai slabe din perioada post-pandemica in ceea ce priveste cererea de inchiriere din piata de birouri.
Concret, activitatea de inchiriere pe piata de birouri din Bucuresti a inregistrat o incetinire in primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada de redresare de dupa pandemie, cererea noua scazand aproape la jumatate fata de primul trimestru al anului trecut, iar cererea totala s-a redus si ea cu aproximativ 25%. Chiar si asa, avand in vedere volumul solid de tranzactii aflate in discutii, consultantii Colliers pastreaza un optimism prudent si se asteapta ca cererea de inchiriere sa creasca totusi pe ansamblul intregului an fata de 2022, presupunand ca nu se vor inregistra socuri externe negative foarte mari si ca se mentine tendinta actuala de revenire treptata inapoi in birouri.
Ce se intampla acum pe piata imobiliara din Romania si care sunt "punctele slabe"
"Avand in vedere ca cererea noua s-a aflat pe o tendinta de scadere incepand cu semestrul al doilea al lui 2022, nivelul anualizat a coborat din nou sub media istorica incepand cu primul trimestru din 2023, o schimbare mare fata de trimestrul doi din 2022, cand eram la un nivel destul de bun chiar si in comparatie cu perioada de dinaintea pandemiei. In acest prim trimestru au avut loc doar tranzactii destul de mici, dar ne asteptam sa se incheie cateva tranzactii de anvergura in acest an, care vor imbunatati destul de mult imaginea de ansamblu a anului 2023.
In ultimii cinci ani, la Forumul de Cercetare din Bucuresti au fost inregistrate intre 9 si 19 tranzactii de inchiriere de peste 5.000 de metri patrati in fiecare an, chiar daca numarul real este probabil mai mare, avand in vedere ca unele contracte directe (in special cele de reinnoire) ajung sa nu fie raportate.
Asadar, ar fi trebuit sa vedem macar cateva tranzactii de acest gen pe trimestru si cu toate acestea, cele mai mari tranzactii noi din primul trimestru al acestui an au fost o reinnoire de contract de 4.900, urmata de o relocare de 3.100 de metri patrati”, explica Victor Cosconel, Head of Office & Industrial Agencies la Colliers.
Te-ar putea interesa si:
Foto: pixabay.com