Compania de consultanta globala Deloitte sustine ca peste 90% din parolele utilizatorilor, chiar si cele considerate ca fiind sigure, de catre specialistii departamentului IT, vor fi vulnerabile in fata hackerilor, la nivelul lui 2013.
Jolyon Barker, seful diviziei de tehnologie, media si telecomunicatii din cadrul Deloitte, a explicat: "Chiar daca migrarea la o parola mai sigura si mai lunga implica un grad mai mare de securitate, oamenii nu isi mai amintesc sirul de cuvinte".
Acesta a adaugat ca "autentificarea in doi pasi", prin folosirea unor metode aditionale, ar putea majora gradul de securitate. "Putem folosi alte parole. Poate fi vorba de o parola trimisa catre un telefon mobil sau smartphone, un dispozitiv conectat la un slot USB sau chiar o functie biometrica", a precizat Barker.
Deloitte a declarat ca protectia inadecvata a parolelor poate aduce pierderi de miliarde de dolari, scaderea increderii in tranzactiile realizate prin intermediul internetului si lovituri de imagine pentru companiile compromise de atacurile hackerilor. Pe masura ce importanta informatiilor protejate de parolele avansate devine tot mai mare, site-urile vizate vor necesita forme suplimentare de autentificare.
In luna iunie a anului trecut, un studiu a relevat faptul ca cuvantul "Password" (Parola) s-a situat pe primul loc intr-un clasament al celor mai neinspirate parole folosite de utilizatori, atunci cand se logheaza pe un site. Vulnerabilitatea este evidenta.
A doua cea mai folosit parola comuna este "123456", un cod la fel de simplu de ghicit pentru hackerii care incearca sa acceseze emailurile si conturile de Facebook ale utilizatorilor. Printre parolele usor de "spart", remarcate de un alt studiu, realizat de data aceasta de SplashData, se numara "abc123", "iloveyou" si "monkey".
Facebook recunoaste ca hackerii realizeaza intruziuni in sute de mii de conturi, in fiecare zi. Dintr-un miliard de logari la Facebook, inregistrate in 24 de ore, 600.000 sunt hackeri, care incearca sa acceseze mesajele, fotografiile si alte informatii ale utilizatorilor. Anul trecut, 6,5 milioane parole de LinkedIn au fost "sparte" de catre infractorii cibernetici.
Deloitte a mai spus ca peste 80% din traficul de pe internet masurat in biti va continua sa fie generat de utilizatorii calculatoarelor personale, reflectand nu o "moarte" a PC-urilor, ci dimpotriva, o revenire, in pofida "basmului" potrivit caruia tabletele si smartphone-urile vor domina lumea.
Cercetarea a mai sugerat ca noile metode de control gestual al televizoarelor va continua sa piarda teren in fata clasicelor telecomenzilor, in timp ce site-urile de crowdfunding - finantare comuna a unui proiect/a unei idei - precum Kickstarter, va continua sa creasca.