Cluj IT Cluster isi prezinta principalele directii de actiune in fata comunitatii IT locale si a investitorilor straini

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cluj IT Cluster isi prezinta principalele directii de actiune in fata comunitatii IT locale si a investitorilor straini Cluj IT Cluster isi prezinta principalele directii de actiune in fata comunitatii IT locale si a investitorilor straini
de Manager.ro la 20 Mar. 2013
Urmareste-ne pe Google News
cluj it clusterpresedinteoameniafaceriinvestitiiproiecte

CLUJ IT Cluster, cel mai important cluster in domeniul IT la nivel national, isi prezinta principalele directii de actiune in fata comunitatii IT locale si a investitorilor straini, in cadrul evenimentului CLUJ IT Innovation Days, care se desfasoara in perioada 20-21 martie, la Cluj-Napoca. Printre cele mai importante obiective pe termen mediu si lung anuntate de reprezentantii clusterului se numara promovarea Clujului ca hub IT de importanta regionala, consolidarea colaborarii dintre companiile IT si universitatile locale, respectiv implementarea proiectului de dezvoltare urbana integrata Cluj Innovation City.

„Unul dintre cele mai importante obiective asumate de Cluj IT este ca, pana in 2017, clusterul sa devina unul dintre cei mai credibili furnizori din Europa de Est pentru produse si servicii IT inovatoare, precum si pentru capabilitatile de suport existente pe plan local. Extinderea prezentei pe pietele internationale, prin cresterea vizibilitatii sectorului IT din Romania si prin promovarea competentelor membrilor, simultan cu cresterea capacitatii de inovare, este una dintre principalele directii de actiune asupra careia ne concentram atentia”, a declarat Alexandru Tulai, Presedintele Consiliului Director Cluj IT Cluster.

Evenimentul CLUJ IT Innovation Days, care face parte din strategia clusterului de a promova Clujul ca si hub IT pe plan international, va fi desfasurat anual. Editia din acest an a evenimentului este organizata in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, Consiliul Judetean Cluj, Camera de Comert Americana in Romania, Nextebank si UPC Romania. Ceremonia de deschidere a evenimentului va putea fi urmarita in direct pe platforma online www.privesc.eu, iar CISCO ofera infrastructura de conferinta video pentru eveniment.

In cele doua zile ale evenimentului sunt asteptati peste 500 de participanti din tara si strainatate, printre reprezentantii mediului de afaceri intern si international prezenti la CLUJ IT Innovation Days, numarandu-se Jim Cunningham, Senior Commercial Officer in cadrul Ambasadei SUA si Florin Pogonaru, Presedinte al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

La eveniment vor participa si reprezentanti ai mediului universitar clujean, avand in vedere ca din cluster fac parte si doua universitati clujene recunoscute ca fiind dintre cele mai prestigioase din tara.  In ce priveste obiectivul de a creste numarul de specialisti IT foarte bine pregatiti, reprezentantii clusterului au declarat ca eforturile se vor concentra pe imbunatatirea continua a procesului educational pentru a raspunde cerintelor industriei IT.

“Avem in vedere metode prin care guvernul poate sprijini procesul educational din universitati, sustinem programele de practica pentru elevi si studenti si, de asemenea, universitatile din cluster deja lucreaza la dezvoltarea de solutii alternative, cum ar fi programe postuniversitare de reconversie profesionala”, a declarat Alexandru Tulai.

Primul proiect public-privat de anvergura initiat de comunitatea IT clujeana

Totodata, in cadrul evenimentului se doreste stabilirea de parteneriate si identificarea unor potentiali investitori pentru proiectele clusterului, unul dintre acestea fiind Cluj Innovation City: un proiect de dezvoltare urbana integrata, estimat sa ocupe o suprafata de 300 ha, cu o investitie totala de 300 mil. EUR, si care va reuni, in urmatorii 15 ani, peste 20.000 de specialisti IT.

Cluj Innovation City este un proiect de parteneriat public-privat de tip Community Project, primul de acest fel in Romania, ce va fi realizat in mai multe etape pe parcursul a 15 ani. Managementul acestui proiect va fi detinut de mediul privat, in timp ce infrastructura va fi realizata cu suportul Guvernului si al Consiliului Judetean. Cluj Innovation City va fi construit dupa un concept verde bazat pe utilizarea de energie din surse regenerabile, respectiv materiale si structuri ecologice.

“Cluj Innovation City va concentra cea mai mare parte a companiilor IT din regiune, dar si alte companii inovatoare din alte domenii. Accentul se va pune pe crearea de centre de competenta, respectiv suport si consultanta pentru start-up-uri.  De asemenea, prin serviciile conexe pe care le va integra, Cluj Innovation City va crea noi locuri de munca si, astfel, acest proiect va avea un impact pozitiv major atat la nivel regional, cat si national”, a explicat Alexandru Tulai.

Andrei Kelemen, noul Director Executiv al Cluj IT Cluster

Andrei Kelemen, numit Director Executiv al Clusterului, avand peste 7 ani experienta in ONG-uri si peste 5 ani experienta in institutii publice, a preluat coordonarea activitatii clusterului inovativ. Anterior, Andrei Kelemen a avut functia de Coordonator Compartiment Managementul Informatiei in cadrul OIR POSDRU NV la Ministerul Muncii, iar in Universitatea Babes-Bolyai pe cea de manager de proiect in cadrul Departamentului de Cercetare si Management de Programe.

„Provenind din mediul universitar, ma preocupa in special consolidarea parteneriatelor cu universitatile clujene de profil pentru cresterea capacitatilor de pregatire si insertie pe piata muncii a tinerilor si extinderea colaborarii in cadrul unor proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare ale caror rezultate nu sunt limitate sferei academicului. Universitatile au fost si continua sa fie o sursa majora de inovare pentru mediul socio-economic, iar membrii Clusterului trebuie sa valorifice acest lucru. Prin activitatea mea voi urmari de asemenea ca prioritatile strategice de dezvoltare ale Clusterului Cluj IT sa se regaseasca in obiectivele majore ale politicilor de dezvoltare ale sectorului IT in ansamblu si ale regiunii.”, a declarat Andrei Kelemen, noul Director Executiv al Cluj IT Cluster.

Interes de aderare din partea altor companii in ultimele sase luni

Clusterul se bucura atat de sustinerea guvernului si a autoritatilor locale, care considera Cluj IT o initiativa de importanta nationala, cat si de aprecierea mediului de business regional, astfel incat, in primele sase luni de la infiintare, au fost inregistrate numeroase cereri de aderare atat din partea unor firme de IT, cat si din partea unor firme si organizatii din alte domenii conexe. La momentul infiintarii, clusterul a reunit 32 de membri fondatori: 23 de companii de IT, 2 institutii de invatamant superior si 7 institutii publice si organizatii catalizator.

„Cluj IT Cluster este o organizatie deschisa, ca atare este de asteptat ca, intr-un timp foarte scurt, clusterul sa concentreze cea mai mare parte a companiilor de IT si la nivel regional, in conditiile in care, in prezent, clusterul alatura organizatii cu venituri cumulate de aproximativ 100 de milioane de euro in 2012 si peste 3.500 de angajati”, a mai precizat Alexandru Tulai.

Cluj IT este o asociatie de tip cluster inovativ, infiintatǎ in octombrie 2012, avand ca membri fondatori 23 de companii de IT, 2 institutii de invatamant superior, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca si Universitatea Babes-Bolyai, 7 institutii publice si organizatii catalizator.

Cluj IT Cluster este o initiativa de business cu scopul de a creste competitivitatea in IT, de a face mai vizibila si mai atractiva industria IT din Romania, respectiv de a pozitiona Clujul ca un hub regional IT inovator. Clusterul are sustinerea guvernului si a autoritatilor locale, care considera Cluj IT o initiativa de importanta nationala.

Prioritatile clusterului pentru urmatoarea perioada sunt reprezentate de: extinderea prezentei internationale prin competitivitate ridicata si prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient intre universitati si industria IT, care sa aiba ca rezultat un numar cat mai mare de specialisti IT foarte bine pregatiti; realizarea Cluj Innovation City prin care comunitatea IT sa aiba acces la infrastructura necesara pentru dezvoltare continua, inovare si colaborare in proiecte de anvergura.

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x