Cum pierd romanii sute de mii de euro din cauza apelurilor false de la „Politie” sau „ANAF”
apeluri falsespoofingphishingnumar falsapeluri politieapeluri banca
Anul trecut, romanii au pierdut peste 450.000 de euro in urma atacurilor de tip spoofing, arata raportul anual publicat de Directoratul National de Securitate Cibernetica (DNSC). Fenomenul, ce se dovedeste a fi tot mai prezent si sofisticat in ultimul timp, presupune apeluri sau mesaje care par sa vina de la institutii oficiale precum DIICOT, ANAF, Politia Romana sau chiar Banca Nationala. In realitate, este vorba despre o manipulare tehnologica de tip „inginerie sociala”, cu scopul de a fura bani sau date personale sensibile.
Spoofing-ul este o tehnica prin care atacatorii falsifica numarul de telefon afisat pe ecranul destinatarului, astfel incat acesta pare sa provina de la o sursa legitima. Infractorii folosesc sisteme VoIP (Voice over IP) pentru a masca identitatea reala si pentru a crea impresia unui apel autentic. Odata ce increderea este castigata, victima este indemnata sa furnizeze informatii personale – CNP, coduri IBAN, parole sau chiar coduri de autentificare bancara.
Fenomenul devine tot mai greu de controlat
Metodele devin din ce in ce mai sofisticate. In unele cazuri, atacatorii combina spoofing-ul cu vishing (apeluri telefonice persuasive) si chiar cu inteligenta artificiala care genereaza voci sau mesaje convingatoare. Instrumentele pentru falsificarea identitatii unui apel pot fi cumparate de pe internet sau construite „in-house” de atacatori cu putina expertiza tehnica. Asta face ca fenomenul sa fie greu de controlat, in special intr-un mediu digital tot mai vulnerabil.
Ce pot face cetatenii pentru a se proteja? In primul rand, sa fie sceptici. Autoritatile nu cer niciodata date sensibile prin telefon. Daca primiti un apel de la „Politie” sau „banca”, verificati autenticitatea numarului printr-un apel separat, folosind datele oficiale de contact de pe site-urile institutiilor. Evitati sa deschideti link-uri primite prin SMS de la surse necunoscute, instalati un antivirus actualizat si folositi aplicatii care pot detecta spoofing-ul. Orice tentativa trebuie raportata imediat la DNSC, inclusiv prin
site-ul oficial.
Dincolo de recomandari, statul a inceput sa ia masuri concrete. Incepand cu 7 iulie 2025, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a blocat toate apelurile initiate din afara Romaniei care afiseaza in mod fals numere nationale. Masura a venit dupa consultari cu operatorii telecom si Politia Romana si este considerata o solutie fezabila pentru reducerea fraudelor de tip CLI Spoofing.
ANCOM a explicat ca apelurile afectate sunt, in general, cele care afiseaza numere de telefonie fixa sau mobila incorecte ori incomplete. Acestea vor fi respinse automat de retelele din Romania, pentru a impiedica atacatorii sa pacaleasca destinatarii. E un prim pas important, insa expertii avertizeaza ca spoofing-ul nu va disparea complet, ci se va adapta.