11 adevaruri dure pe care ar trebui sa le cunoasca liderii adevarati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
11 adevaruri dure pe care ar trebui sa le cunoasca liderii adevarati 11 adevaruri dure pe care ar trebui sa le cunoasca liderii adevarati
de Manager.ro la 25 Oct. 2012
Urmareste-ne pe Google News
adevarliderimanagerisefisuccesesec

Una din cele mai puternice arme ale unui sef este acea imagine de supererou, a unui om care conduce fara efort, de parca ar pluti. Te intrebi, probabil, daca a avut vreodata un dubiu legat de propria sa persoana. Potrivit lui Deirdre Maloney, autoare de carti, si managerii sunt oameni si se lupta cu proprii demoni, dar stiu sa afiseze o ipostaza imbatabila. Managerii de exceptie stiu ca fiecare pas pe care-l fac si fiecare decizie pe care o adopta conteaza la final, scrie Maloney in cartea sa, Tough Truts.

Liderii stiu ca trebuie sa aiba o strategie buna, ca trebuie sa actioneze agresiv. Liderii stiu ca trebuie sa gandeasca totul in avans, referindu-ne aici nu doar la primul pas, ci si la urmatoarele mutari pe tabla de sah a afacerii lor. Ei cauta mereu oportunitati noi si stiu ca exista o concurenta acerba, gata sa inhate premiul cel mare. Orice moment de slabiciune il poate arunca in cusca tigrilor. In cartea sa, Maloney ofera 11 lectii dure despre leadership.

Totul tine de politica

Nu ne referim aici la politicieni, ci la politica sociala, cu care ne confruntam zilnic, deoarece interactionam cu oameni care au ce ne dorim si care vor ce avem noi. Nu e un lucru rau. Fie ca vrem ca seful sa ne ofere o majorare salariala sau ne dorim ca bebelusul nostru sa nu mai planga in avion, fiecare interactiune implica influentarea si convingerea celorlalti, pentru a obtine ceea ce ne dorim. Liderii inteleg ca aceasta persuasiune reprezinta totul si nu ai nevoie doar de o etica profesionala excelenta, ci si de capacitatea de a institui relatii de durata, eficiente, influente. Chiar daca nu te gandesti ca cineva, la un moment dat, poate face un lucru pentru tine, stii ca pe viitor, ai putea avea nevoie de acea persoana.


Succesul te transforma intr-un personaj nepopular

Cand esti un lider in devenire, o sa te sustina toata lumea, de la sef pana la colegi. Odata ce ai atins asteptarile acestor oameni cu privire la tine, o sa devii mai putin agreabil. Succesul te transforma intr-un personaj nepopular. Pentru a fi un lider bun, trebuie sa ai vointa si un stomac puternic. La sfarsitul zilei, trebuie sa iti reamintesti ca jobul tau nu este sa-i faci pe toti fericiti, ci sa imbunatatesti activitatea companiei tale.

Nu esti atat de interesant pe cat te crezi

Cu totii ne consideram interesanti. Liderii adevarati stiu insa ca povestile lor nu sunt la fel de interesante si pentru ceilalti. Ei scurteaza astfel povestile de viata si nu se plang foarte mult la public. Nu trimit emailuri lungi sau memorandumuri. Il lasa pe celalalt sa isi doreasca mai mult. Cand esti atent la ce spune cealalta persoana, o sa iti impartaseasca mai multe lucruri si cand se intampla acest lucru, se va crea o legatura intre voi, veti avea incredere unul in altul. In timpul unei discutii, managerii de exceptie stiu cum te cheama si sunt concentrati asupra spuselor tale.

Toata lumea se teme

Toata lumea minte, spunea "doctorul House". Am putea preciza ca toata lumea minte, cand afirma ca NU se teme. Sau ca toata lumea minte, pentru ca se teme. Frica face parte din noi. Indiferent de increderea noastra, cu totii ne temem de esec, deoarece ne temem sa nu ratam, sa nu aratam ca niste idioti in fata celorlalti. Stim insa ca si ceilalti se tem. Si ne folosim de asta. Oamenii dobandesc succesul tocmai pentru ca se tem, dar actioneaza oricum. Ei isi urmeaza principiile, cauta schimbarea si fac diferenta intre esec si succes. Ei cred de asemenea ca pot sa isi asume un risc; chiar daca esueaza, isi vor reveni. Chiar daca vor parea prosti, ei nu sunt prosti. Chiar daca vor parea slabi, ei nu sunt slabi. Teama nu ii tine in loc, ci le da aripi sa zboare mai departe. Sa nu incerci este mai grav decat sa esuezi.

Cineva te priveste. Mereu

Daca ai avut o dimineata proasta, nu afisa acest lucru in fata clientilor. Cineva te analizeaza mereu. Oamenii te supravegheaza. Oamenii vorbesc. Comunitatile sunt mici. Cum ramai calm? Maloney ne sfatuieste sa ne incredem intr-un club restrans. Alege-ti cu grija oamenii, nu lasa garda jos, dormi cu "pistolul" sub perna.

Trebuie sa iti pastrezi energia

Managerii buni cunosc acele imbolduri care le dau energie si ii ajuta in activitatea lor. De asemenea, cunosc elementele care i-ar determina sa intre in depresie. Trebuie sa fii energic. Fa tot ce trebuie sa faci, pentru a minimiza aspectele negative, in timp ce le maximizezi pe cele pozitive. Ai puterea aceasta. Mai mult decat crezi. Elimina orice lucru care "te seaca" si inlocuieste-l cu unul care te inspira.

Increderea inseamna sa te confrunti cu propriile slabiciuni

Liderii adevarati dobandesc succesul si-l impart cu ceilalti, cu angajatii, actionarii, voluntarii si comunitatea. Nu accepta complimentele cu setea unui narcisist si isi asuma responsabilitatea, atunci cand ceva nu merge, spune Maloney. Pentru a ajunge la acest nivel de incredere, trebuie sa identifici acele elemente care iti alimenteaza starea de nesiguranta. Odata ce stii care iti sunt slabiciunile, o sa gasesti o solutie pentru transformarea lor in avantaje. Managerii buni nu iau lucrurile in nume personal, mai ales cand aud ca unii ii vorbesc pe la spate. Ei lasa situatiile sa evolueze de la sine si intervin doar in momentele cheie.

Nu-ti vorbi de rau echipa

Daca iti critici echipa cand aceasta nu este prezenta, o sa ai de suferit. Oamenii au incredere in tine si vor fi deceptionati. Risti sa pierzi respectul lor. Chiar daca nu esti initiatorul discutiilor critice, tot esti vinovat, prin simpla prezenta. Oricat ar fi de tentant, nu ii vorbi pe oameni pe la spate. Dimpotriva, sudeaza in jurul tau un cerc de persoane de incredere, o adevarata echipa de interventie SWAT, cu ghilimelele de rigoare.

Trebuie sa iti depasesti responsabilitatile

Este simplu sa mergem zilnic la munca. Este responsabilitatea noastra. Maloney spune insa ca acest sentiment de confort ne incetoseaza viziunea. Managerii adevarati nu lucreaza in sisteme preconcepute. Ei le schimba dupa bunul plac, pentru a obtine ce vor. Ei vin cu idei inovatoare, proiecte si elemente de dezvoltare profesionala, la care sefii lor nici macar nu s-au gandit. Ei vad acea oportunitate, careia ceilalti i-au dat cu piciorul. Liderii exceptionali ii conving pe ceilalti sa ii lase sa incerce lucruri noi, sa isi asume riscuri. Increderea trebuie sa fie, la un anumit nivel, oarba. Fara o doza de pasiune nebuna, ce s-ar alege de inovatie?

Trebuie sa iti imbunatatesti relatiile profesionale

Un manager bun este un comunicator pe masura. Liderii buni stiu ca fiecare interactiune reprezinta o oportunitate de a-i conecta pe oameni intr-un mod profesional si eficient. Ramai memorabil. Vei obtine ceva pretios, daca nu azi, macar maine. Furnizeaza putine informatii despre tine, cat sa atragi curiozitatea. Fiecare conversatie trebuie sa fie perfecta. Ridica-te deasupra tuturor, nu printr-o atitudine orgolioasa si infatuata, ci prin carisma si inteligenta.

Trebuie sa ai o viata, dincolo de munca

Este important sa dispui de un echilibru bun intre munca si viata personala. Liderii adevarati stiu ca afacerea lor nu este totul. Munca noastra NU este cel mai important lucru. Cand ai o viata personala armonioasa, iti dai seama ca nu esti centrul tuturor lucrurilor. Vietile celorlalti nu orbiteaza in jurul tau, care stai cocotat pe un soclu de bronz. Problemele tale nu conteaza pentru alti oameni. Provocarile cu care te confrunti nu reprezinta “mare lucru”, pentru alti oameni. Si altii au inregistrat succesul, intr-o forma sau alta. Si altii au fost raniti de esecuri.

Ultimele NOUTATI

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro
Financiar-Bancar

Veste de milioane pentru toata lumea care s-a imprumutat in euro

today20 Apr. 2024
ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta
Ultimele stiri economice

ANAF se pregateste de controale masive in aceste magazine: ce marfa atrage inspectorii la usa ta

today19 Apr. 2024
Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024
Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene
Ultima ora

Kovesi, sefa EPPO, a dat ordin sa se faca perchezitii la niste functionari publici din Romania: ar fi furat 160.000 de euro din fonduri europene

today19 Apr. 2024
ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul
Economie

ANAF incepe sa dea amenzi de 8.000 - 10.000 lei din octombrie 2024: pe lista neagra sunt comerciantii, ce urmareste Fiscul

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii
Economie

Cum poti ajunge sa fii raportat in Biroul de Credit si sa te refuze toate bancile: exemple clare de situatii

today19 Apr. 2024
De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos
Economie

De la ce varsta nu mai ai voie sa ceri bani de la parinti: e rusinos

today19 Apr. 2024
Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase
Comunicate

Cum se foloseste corect un card de credit, pentru cumparaturi, ca sa nu ajungi sa platesti dobanzi uriase

today19 Apr. 2024
Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas
Ultima ora

Tichete gratis de la stat pentru masa de Paste. Doar o cerere e necesara si banii vin la usa prin postas

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x