4 situatii in care e recomandat testul IgE specific la polen
polenalergietest alergie
Afectiunile alergice sunt printre cele mai raspandite afectiuni la nivel global, iar impactul si povara bolii se afla in continua crestere [1]. Atunci cand organismul intra in contact cu un agent alergen, sistemul imunitar incepe sa produca anticorpi specifici pentru tipul alergen respectiv, anticorpi cunoscuti sub numele de imunoglobulina E (IgE) [2]. Citeste in continuare si afla care sunt situatiile in care poate fi necesara determinarea IgE pentru polen!
Confirmarea alergiei la polen
Testul IgE specific la polen presupune determinarea din sange a titrului de anticorpi dezvoltati in urma expunerii la polen si este indicat la pacientii in cazul carora, in urma examinarii clinice si a istoricului medical se ridica suspiciunea de reactie alergica de gradul 1 la polen. Determinarea specifica a anticorpilor IgE este utila pentru a stabili daca pacientul este alergic la o anumita proteina din polenul provenit de la pomi, buruieni sau iarba. In plus, testul poate fi utilizat pentru monitorizarea pacientilor cunoscuti cu o afectiune alergica precum:
-
reactie anafilactica;
-
rinita alergica (cunoscuta si sub numele de febra fanului);
-
conjunctivita alergica;
-
astm bronsic;
-
rinosinuzita cronica [4].
Spre deosebire de testele alergice cutanate, determinarea anticorpilor IgE permite masurarea directa, obiectiva si reproductibila a specificitatii si a marimii raspunsului imun declansat de agentul alergen de interes [3]. In plus, testarea serica IgE este indicata atunci cand testul cutanat indica absenta alergiei, insa istoricul pacientului este inalt sugestiv pentru alergie [5].
Pacienti cu risc crescut de reactie anafilactica
In cazul pacientilor care prezinta un risc crescut de a dezvolta o reactie anafilactica in urma testului alergic cutanat se recomanda determinarea anticorpilor IgE, in cadrul analizei nefiind necesara expunerea suplimentara a pacientului la agentul potential alergen [3,4]. Testul cutanat este contraindicat pacientilor care au avut o reactie anafilactica cu 4-6 saptamani anterior efectuarii testului [5].
Pacienti cu afectiuni dermatologice
Prezenta unei afectiuni dermatologice extinse poate influenta rezultatul testului alergic cutanat. In cazul pacientilor cu forme extinse de dermatita sau cu dermografism, testul alergic cutanat poate conduce la rezultate fals pozitive, fiind indicata testarea serica pentru anticorpi IgE [5].
Utilizarea de medicamente
Administrarea de medicamente cu efect asupra mecanismului de declansare a reactiei alergice cutanate poate influenta de asemenea rezultatul testului alergic cutanat. Se recomanda ca pacientii aflati in tratament cu antihistaminice orale si antidepresive sa intrerupa administrarea inainte de efectuarea testului alergic cutanat (cu 3 zile inainte pentru antihistaminicele de generatie 1, respectiv cu 10 zile inainte pentru antihistaminicele de generatie 2). In cazul in care intreruperea temporara a tratamentului medicamentos nu este posibila, este indicata utilizarea testarii serice pentru anticorpi IgE [5].
In concluzie, testarea IgE specific pentru polen este recomandata atunci cand exista o suspiciune inalta de alergie la polen, iar testarea cutanata nu este indicata din cauza riscului crescut de anafilaxie sau ca urmare a prezentei unor afectiuni dermatologice sau a imposibilitatii de intrerupere a tratamentului antialergic sau antidepresiv. Daca si tu te-ai confruntat cu simptome specifice alergiei, discuta cu un medic alergolog si afla daca ai putea beneficia de pe urma testarii IgE!
Surse informative
1. Ansotegui, Ignacio J., et al. “Ige Allergy Diagnostics and Other Relevant Tests in Allergy, a World Allergy Organization Position Paper.” World Allergy Organization Journal, vol. 13, no. 2, 2020, p. 100080., doi:10.1016/j.waojou.2019.100080.
2. “Immunoglobulin E (IGE) Defined.” American Academy of Allergy Asthma & Immunology, www.aaaai.org/tools-for-the-public/allergy,-asthma-immunology-glossary/immunoglobulin-e-(ige)-defined.
3. Portnoy, Jay. “IgE in Clinical Allergy and Allergy Diagnosis.” World Allergy, July 2015, www.worldallergy.org/education-and-programs/education/allergic-disease-resource-center/professionals/ige-in-clinical-allergy-and-allergy-diagnosis.
4. Aung, Tim, and Amanda Oakley. “Immunoglobulin E Tests.” DermNet, Feb. 2019, dermnetnz.org/topics/immunoglobulin-e-tests.
5. Muthupalaniappen, Leelavathi, and Adawiyah Jamil. “Prick, Patch or Blood Test? A Simple Guide to Allergy Testing.” Malaysian Family Physician, vol. 16, no. 2, 2021, pp. 19–26., doi:10.51866/rv1141.