Atunci cand te casatoresti este normal sa nu te gandesti la un viitor posibil divort. Sau la impartirea banilor sau a bunurilor dupa incheierea mariajului. Lucrurile acestea se intampla insa, iar vremurile din ziua de astazi ne-au facut sa auzim tot mai des despre oameni care au investit bani seriosi in timpul unui mariaj, iar in urma despartirii nu au mai reusit sa recupereze ceea ce li se cuvenea. Poate fi vorba despre investitia intr-un apartament sau intr-o afacere, spre exemplu!
Exista o solutie care poate simplifica extrem de mult toate aceste probleme, si anume contractul prenuptial. Desi este privit cu multa reticienta in unele cazuri, contractul prenuptial nu este decat un document prin care viitorii soti decid cum vor fi impartite bunurile dobandite in timpul casatoriei, in cazul unui divort. In termeni juridici, documentul se numeste conventie matrimoniala si se incheie la notar, cu cel putin 20 de zile inainte de ziua casatoriei. Contractul prenuptial va fi depus in cele din urma la oficiul de stare civila impreuna cu actele necesare cununiei civile.
Contractele prenuptiale nu sunt dedicate numai celor bogati, ba chiar din contra. In ultimii ani, avocatii specializati in divorturi au remarcat o crestere semnificativa a numarului de clienti care solicita un contract prenuptial. Potrivit unui studiu al Academiei Americane a Avocatilor Matrimoniali realizat in 2019, cei mai multi dintre cei care isi doresc realizarea unui contract prenuptial inaintea casatoriei sunt cei ce fac parte din generatia milenialilor.
In general, contractele prenuptiale se dovedesc a fi extrem de utile in cazul cuplurilor in care exista un dezechilibru financiar si patrimonial evident. De asemenea, contractele prenuptiale isi pot dovedi importanta si in cazul acelor cupluri in care unul dintre parteneri are motive sa creada ca se va imbogati in viitorul mai mult sau mai putin apropiat. Spre exemplu, in cazul in care se asteapta la primirea unei mosteniri importante.
Avocatii considera insa ca asemenea contracte prenuptiale se pot dovedi o solutie foarte buna si pentru acele cupluri care nu au multe bunuri sau care nu stau extrem de bine din punct de vedere financiar. Conventiile de acest fel nu fac nimic altceva in afara de a defini aspectele financiare ale unui mariaj inainte ca acesta sa inceapa. Astfel, este recomandata incheierea unui astfel de contract in cazul in care se doreste o mai mare siguranta in ceea ce priveste impartirea bunurilor, in cazul in care mariajul se incheie din varii motive.
Potrivit Codului Civil, contractul prenuptial produce efecte din momentul in care este incheiat, in cazul in care este facut inaintea casatoriei. Conventia matrimoniala se poate face insa si dupa casatorie, insa in acest caz va produce efecte numai incepand cu data inscrisa in contract, stabilita de comun acord de cei doi soti.
Citeste si: Nici bula imobiliara si nici razboiul nu-i sperie pe romani: se iau masiv credite pentru locuinte
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii