Cum sa fii din nou eficient la locul de munca, dupa concediul de vara
loc de muncaconcediuvacantajob
Gata cu visarea, marea, soarele, plaja, cocktailurile si plimbarile lungi la apus, cu barca printre valurile turcoaz. Esti deja de cateva zile in fata biroului, ceasul suna nemilos la ora 6:00, iar traficul a ramas la fel de solicitant, ca inainte de vacanta. Totul a revenit la normal, ba chiar ai o multime de task-uri de recuperat pentru ca, nu-i asa, oi fi fost tu in vacanta, insa munca tot trebuie facuta. Iar momentul a sosit!
Privesti lipsit de dorinta si energie la toate mailurile care curg valuri-valuri, iar cafeaua, desi ai baut-o pe toata, nu te prea ajuta sa iti capeti entuziasmul. Ei bine, nu ai motive sa te ingrijorezi, pentru ca acest sentiment este recunoscut in medicina. Sindromul post vacanta este mai periculos chiar decat oboseala de dinainte de plecarea in concediu. Chiar daca nu ar trebui sa te ingrijoreze pe moment, daca persista mai mult de doua-trei zile, sau daca nu vrei ca nici macar atat timp sa iti fie rapit din cariera, iata ce ai de facut:
1. Cauta-ti motivatia: Un nou obiectiv
Seteaza-ti un obiectiv, un prim punct strategic pe care sa il atingi dupa intoarcerea la locul de munca. Spre exemplu, propune-ti sa termini un proiect care era in lucru sau seteaza-ti un nou target pe care sa il atingi in perioada imediat urmatoare. E foarte important ca noul obiectiv sa fie pe termen scurt, pentru a resimti rapid satisfactia muncii tale si pentru a-ti trezi motivatia de a te mentine in continuare eficient. Canalizeaza-ti toata energia catre indeplinirea acestui tel si "sparge gheata" cu indeplinirea lui, dupa care realizarile vor urma de la sine.
2. Fa miscare
Chiar daca nu esti o persoana activa, impune-ti sa faci macar 15 minute de miscare dimineata, inainte de inceperea programului de lucru. Sportul eliberea hormoni benefici in organism si creste tonusul muscular, te vei simti revigorat si plin de energie.
3. Creste aportul de minerale si vitamine
Consuma mai multe fructe si legume in perioadele in care te simti obosit. Ia-ti aportul necesar de nutrienti din alimente bio, care contin vitamine si minerale, incearca sa nu ai nicio masa fara macar doua legume si un fruct.
4. Invata sa spui "NU"
Daca simti ca nu poti face fata tuturor task-urilor care ti se solicita, refuza-le sau amana-le pe cele care nu sunt prioritare si concentreaza-ti toata energia asupra celor importante. Daca te vei implica in prea multe activitati simultan, fiind lipsit de capacitatea de a le duce la bun sfarsit, te vei scufunda si mai mult in aceasta stare si vei deveni mai stresat.
5. Intelege ca e normal ceea ce ti se intampla
Nu te demoraliza. Din punct de vedere medical, aceasta problema este recunoscuta ca fiind sindromul depresiv post-concediu. Nu te gandi ai o problema tu, ca profesionist, renunta sa crezi ca ti-ai pierdut "indemanarea", "motivatia" si "talentul", este doar o perioada de reacomodare, pe care o organismul o resimte, motiv pentru care se manifesta ca atare. Accepta-te si priveste cu optimism viitorul. Fiecare zi care trece iti va aduce o imbunatatire a starii de spirit si, fara sa iti dai seama, vei constientiza in perioada urmatoare ca totul a fost doar un nor de fum efemer.