Vitrina pentru vinuri: de ce sa o folosesti si cum sa o alegi
vitrina vinvitrina frigorificavitrina bauturi
Pasionatii de vinuri stiu ca aceasta bautura trebuie servita la o temperatura optima dar si pastrata la o temperatura constanta. Vitrina pentru vinuri este indispensabila pentru toti cei care vor sa se bucure de vinul preferat in cele mai bune conditii cu putinta.
Vinul a devenit un veritabil produs cultural. Consumatorul se confrumta cu nevoia de a stoca, de a conserva si de a imbatrani in cele mai bune conditii cu putinta si de a-l servi la o temperatura optima in timpul unei degustari. Proprietarii de restaurante au fost primii care s-au dotat cu o
vitrina vin. Apoi, odata cu trecerea anilor, vitrinele pentru vin au inceput sa isi faca aparitia in casele pasionatilor de vin.
Care sunt avantajele oferite de o vitrina pentru vinuri
Spre deosebire de
vitrine frigorifice, vitrinele pentru vinuri au un aspect mai estetic si se pot integra fara probleme intr-o locuinta. O vitrina pentru vinuri de calitate regleaza higrometria (50-65%), asigura o temperatura stabila, de 13 grade, stopeaza vibratiile, filtreaza mirosurile si pastreaza vinul la adapost de lumina.
Care sunt criteriile de caretrebuie sa tii cont in alegerea unei vitrine pentru vinuri?
Poate ai deja o
vitrina bauturi si ti-ai dori o vitrina pentru vinuri pentru a-ti pastra bautura favorita in cele mai bune conditii cu putinta. In acest caz, trebuie sa cunosti criteriile de care trebuie sa tii cont in alegerea sa. Intai si intai trebuie sa iti identifici nevoile si volumul de vinuri pe care vrei sa il conservi. Exista vitrine frigorifice care pot gazdui pana la 215 sticle sau chiar mai multe. Orienteaza-te spre marci de calitate care ofera un format generos, cu o latime de 70 de centimetri si furnizeaza toate accesoriile necesare: termometru, incuietoare cu cheie, etichete, etc. Si performanta energetica a vitrinei pentru vinuri este importanta si s-a imbunatatit de-a lungul anilor. De aceea, trebuie sa alegi clasa A+ sau A.
De ce sa alegi o vitrina pentru vinuri
Se spune ca vinul rosu se consuma la temperatura camerei si vinul alb trebuie racit. Dar, in realitate, vinul alb trebuie servit la o temperatura cuprinsa intre 7-10 grade. O temperatura mai joasa nu va face decat sa ii mascheze aroma iar una mai ridicata ii anuleaza structura. Servirea vinului rosu este mai complicata decat pare. In functie de soiul de vin, temperatura este cuprinsa intre 10-18 grade. O vitrina pentru vinuri te poate ajuta sa mentii aceste temperaturi. Dar, mai important este ca aceasta te ajuta sa pastrezi vinul in cele mai bune conditii, pe termen lung. Pentru stocare, specialistii recomanda o temperatura de 13-15 grade. La fel de important este nivelul de umiditate dar si pozitia sticlei de vin. Fara o vitrina de vin aceste conditii sunt cam greu de indeplinit.
Cat se poate pastra vinul intr-o vitrina pentru vinuri?
La aceasta intrebare, raspunsul depinde de tipul de vin. Specialistii sunt de parere ca vinul bun este cel mai vechi dar acest lucru nu este valabil pentru toate tipurile de vin. Spre exemplu, un vin rosu se pastreaza aproximativ 2-10 ani dar exista si sticle premium care se pot invechi pana la peste 100 de ani. In acest caz, totul depinde de nivelul de zahar si de aciditatea din vin. Vinul alb se consuma mai rapid de obicei. Se recomanda pastrarea acestuia timp de maxim 3 ani. Dar si in acest caz exista exceptii.